30 / 04 / 2024

Yaz tatilinde evini kiraya verecekler dikkat! 

Yaz tatilinde evini kiraya verecekler dikkat! 

Yaz sezonu öncesi yazlık kiralama piyasası da hızlanıp hareketlenmiş durumda. Fakat, uzmanlardan hem yazlık kiralayacak olanları hem de yazlığını kiraya verecek olanları önemli uyarılar yapıldı. 



İstoç İşadamları Derneği Yönetim kurulu üyesi Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç, otel fiyatlarının yükselmesi ile birlikte yazlık kiralama yapan tatilcileri ve evlerini kiraya veren mülk sahiplerine uyarıda bulundu. “01.01.2024 tarihinde yürürlüğe giren AirBNB yasası ile mülkünü 101 günden az kiraya veren mülk sahiplerine 100 bin Türk Lirası ceza kesilecek.” denildi. 

Habertürk'ten Esra Toptaş'ın haberine göre; Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç, mülk sahibi olan yazlıkçıların günlük yada haftalık kiralama yapabilmeleri için gerekli belgeleri ve izin süreçlerine e-devlet üzerinden ulaşılabileceğini, turizm işletme ruhsatı alarak mülklerini yasal bir şekilde kısa süreli kiralamaya açabileceklerini kaydediyor. Buna göre, Araç; Mevcut durumun mülk sahipleri kadar tatilcileri de ilgilendirdiğine dikkat çekiliyor. “tatil için makul ölçülerde kiralama yapalım derken yasal olmayan konutlarda konaklayarak kendinizi sıkıntıya sokmayın. Kiralayacağınız mülkün mevcut koşullara uygun, yasal bir konut olduğundan emin olun” diye uyarıda bulundu.

YAZLIK KİRALAMA YAPARKEN MUTLAKA SÖZLEŞME YAPILMALI

Şenay Araç, kiralama yapacak olan tatilcilere şu tavsiyeleri verdi; 

- Kiralama yaparken mülk sahipleri ile mutlaka görüşün. Farkında olmadan evdeki kiracı ile alt sözleşme yapmanız halinde yasal olarak yaşayacağınız sorunlar başınızı ağrıtabilir.

- Yine, kiralamayı mutlaka sözleşme ile gerçekleştirip, ödemenizi banka yolu ile yapın.

- Elektrik, su, aidat gibi giderleri mutlaka sözleşmeye koyun. Bu gider kalemlerini önceden mülk sahibinin talep etmesi yasal değildir.

- Depozito bedeli isteniyorsa şayet bu rakam da banka kanalı ile mülk sahibine yatırılmalıdır.

- Ayrıca, evin anahtarını teslim almadan önce mülk sahibi ile eşyalarının resmini çekip eşya listesi yapmak iki tarafın da haklarını koruyacaktır.

- Binadaki diğer oturanları da araştırmak lazımdır. 

Yaz tatilinde evini kiraya verecekler dikkat! 

KİRALAMAYA ARACILIK EDENLER DE DİKKATLİ OLUN!

Avukat Emel Özbek de, yazlık kiralayacak olan vatandaşlara ve yazlıkları kiraya verecek olanlara hatta kiralama için aracılık edenlere şu uyarıları yaptı;

- 7664 Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca (25/10/2023 Kabul Tarihli 1 Ocak 2024 yürürlük tarih) 100 gün ve altındaki kiralamaları turizm amaçlı kiralama olarak tanımlıyor, eğer konutunuzu bu amaçla kiralamak istiyorsanız izin belgesi alımı zorunlu hale geldi. Bu izin belgesi Kültür v Turizm Bakanlığı’ndan veya bakanlığın görevlendirdiği valilikler vasıtası ile alınacağı kaydedildi. 

- Öte yandan bu belgeyi almak için apartman dairesi, villa veya farklı konut tiplerine ilişkin farklı evrak ve belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu izin belgesini almadan kısa dönem kiralama yapanlara ciddi para cezaları öngörülmüş durumda ve bu cezalar 100.000 liradan başlayıp 1.000.000 Türk lirasına kadar ulaşabiliyor.

- Ev sahiplerinin kiralama yaptıkları misafirlerin kimliklerini kimlik bildirim sistemine bildirmeleri de zorunlu. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bir ay içerisinde 100 gün ve altında kiralama yapmak isteyen mülk sahiplerinin izin belgesi için başvuru yapması gereklidir.

- Belirtmek isterim ki ilgili kanun 100 gün altında süreli kiralamaları kapsamaktadır. 100 günün üzerindeki kiralamalar bu kanun kapsamına girmemektedir. Ancak her defasında 100 günden fazla kiralama yapmış olmasına rağmen ilk kiralama tarihinden itibaren bir yıl içerisinde 4 defadan fazla kiralama yapanlar hakkında 1.000.000 Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır. Kanunda öngörülmüş izin belgesi alınmaksızın kısa dönemli kiralama yapanlar hakkında 100.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanması uygulanacak olup para cezasının yanında ilgili konuta ilişkin olarak izin belgesi alınması için kiraya veren kişiye 15 günlük süre tanınmıştır verilen bu 15 günlük süre içerisinde izin belgesi başvurusunu yapmayan bu belgeyi edilmeksizin kısa dönemli kiralamaya devam edenler hakkında 500 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır. 15 günlük sürede aynı konutu izin belgesi olmadan  kısa dönemlik kiralamaları açan ve bu kısa dönemli kiralama işlemlerini yapanlar hakkında 1.000.000 TL'ye kadar idari para cezası gerçekleşecektir.

- Kendinize mesken olarak kullanmak amacı ile konut kiralar ve bu konutu kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verirseniz her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.

- Öte yandan , yine izin belgesi olan vatandaşlarında dikkat etmesi gereken durumlar var. İzin belgesi sahibinden kendinize yazlık kiraladıysanız turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası öngörülmektedir.

- Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.

4 aylık yazlık kirası 25 milyon TL oldu! Yazlık kiraları resmen uçtu! 

Alman, Ukraynalı, Rus ve İngilizlerin ev almaları ve kiralamaları emlak piyasasını alt üst etti! 

Armutlu'da 2 adet arsa satılıyor! Yazlık bölgede metrekaresi 2 bin 600 TL'den başlayan fiyatlarla arsa fırsatı!


Geri Dön