Sektörel

Yazlık ev arayanlar dikkat! Fiyatlar cep yakıyor! Kiralamalar Euro ile yapılıyor...

Yazlık konut kiralamak isteyen kişiler arayışlarına başladı. Fakat yazlık evler için istenen yüksek fiyatlar yazlık kiralamayı düşünen vatandaşları düşündürüyor. Bazı bölgelerde kiralamalar Euro üzerinden yapılırken, bazı bölgelerde boş ev kalmadı... Fakat arzın kısıtlı olması ve bazı bölgelere gelen yoğun talep, fahiş fiyat yükselişlerine neden oldu

Kovid-19 salgınıyla beraber yoğun talep gösterilen yazlık konutlara bu sene de ilgi yoğun. Fakat arzın kısıtlı olması ve bazı bölgelere gelen yoğun talep, fahiş fiyat yükselişlerine neden oldu.

Yazlık konut kiralamak isteyen kişiler arayışlarına başladı. Fakat yazlık evler için istenen yüksek fiyatlar yazlık kiralamayı düşünen vatandaşları düşündürüyor. 

Peki bu sene yazlık ev kiralayacak kişilerin ayırması gereken bütçe ne kadar olmalı? Emlak danışmanları konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

 

Bodrum’da bir emlak danışmanlık şirketinin sahibi olan Süha Kumbasar, kiralık konutlar için korkunç bir talep olduğuna dikkat çekti. Ev sahiplerinin artık senelik kiralamayı istemediğini, aylık veya sezonluk kiralamaların revaçta olduğunu dile getiren Kumbasar, kira fiyatlarının denize yakınlığa, ilçeye ve konutun özelliklerine göre değişiklik gösterdiğinin altını çizdi. Kumbasar, ortalama olarak aylık fiyatların 30-35 bin TL'den başladığını belirterek, "175-200 bin liraya kadar çıktığını görüyoruz. Lüks malikanelerde rakamlar milyonu da buluyor” diye konuştu.

Yükselen fiyatların bölge sakinlerini zor duruma düşürdüğünün altını çizen Kumbasar, memurların kentin uzak bölgelerine taşınmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Aynı bölgede emlak danışmanlığı faaliyeti sürdüren ŞEbne Ünlü de geçtiğimiz sene kiralama tutarı 20 bin TL olan konut için bu sene 35-40 bin TL istenildiğini vurguladı. Ünlü, "Şimdi yıllık kiralık bulmak zor. Olan da aylık bedeli en az 10 bin liradan hesaplıyor" açıklamasında bulundu. 

Aylık 250 bin Euro'ya villa

Bodrum’da lüks sitelerde ise milyonluk kira rakamlarıyla karşılaşılıyor. Öyle ki burada bir aylık kiralama için ayrılan bütçeyle megakent İstanbul'da bir konut alınabiliyor. Cennet Koyu'nda bir projede kiralam hizmeti sunan gayrimenkul yatırım uzman Veli Armağan Akyüz, konuyla ilgili açıklamasında “Ultra lüks villalarda aylık kiralama tutarı yüksek sezon şeklinde belirttiğimiz Temmuz-Ağustos'ta 100 bin ile 250 bin Euro arasında değişiklik gösteriyor. 250 bin Euro tutarındaki villa bir yabancı tarafından kiralandı. Rezidans evler için istenen rakam ise aylık 30-45 bin Euro” şeklinde konuştu.

Yine aynı bölgede kiralam hizmeti sunan Onur Doyan da, lüks sitede 5 oda 1 salon villa için 2.4 milyon lira aylık kira istendiğine ve konutun 2 aylık süreyle kiralandığına dikkat çekti. "Lüks villa projelerine bakarsak Yalıkavak’ta aylık 100 bin Dolar, Adabükü’nde 60-70 bin dolar kira isteniyor" ifadelerini kullanan Doyan, Bodrum'da denize yakın ve durumu iyi olan villa kiralamak isteyenlerin 200 bin liradan ucuza bulmasının zor olduğunu belirtti. 

Cennet Koyu’na yakın başka bir lüks projede 6 aylık kiralamada 2 oda 1 salon ev için 65 bin Euro, 3 oda 1 salon konut için 84 bin Euro, 4 oda 1 salon ev için de 108 bin Euro fiyat biçiliyor. Bölgede bütün evlerin kiralandığı görülüyor. Turgutreis’te lüks bir otelde yer alan villalarda ise Temmuz 202 için 2 oda 1 salonların aylık kirası 18 bin Euro, 3 oda 1 salonların ise 25 bin Euro olarak belirleniyor. 

EV SAHİPLERİNİN BEKLENTİLERİ YÜKSEK

Çeşme’de emlak danışmanlığı faaliyetinde bulunan İlke Küni, koronavirüs salgını sebebiyle 2020-2021 yıllarında şişen fiyatların dengelenmesini beklediklerine dikkat çekti. “Geçtiğimiz 2 yılda pandeminin yarattığı endişe nedeniyle müstakil evlere çok ilgi oldu ve fahiş artışlar yapıldı" diye konuşan Küni, bugün salgının seyriyle yeni dönem koşullarına adapte olunduğuna, ancak fiyatların aynı hızla gitmediğine vurgu yaptı. Küni, Çeşme ve Alaçatı’da müstakil konutlar için aylık 70 ile 150 bin TL arasında rakamların istendiğini belirtti. 

Daire tipi yerlerde ise aylık kira rakamı 50 bin seviyelerinde seyrediyor. Eski binada yaz-kış kiralanan evlerde 1 oda 1 salonlar 6-7 bin TL, 3 oda 1 salonlar 10 bin TL rakamlarında dolaşıyor. "Bu yıl için de talep var ama işlem sayısı az. Çünkü mal sahibi geçmiş yıllara bakarak yüksek rakamlar isterken, kiralayanlar pazarlıktan yana" ifadelerini kullanan Küni, yükselen fiyatların bölgeye yeni geen memurları zora soktuğuna, kışın bile 6-7 bin TL'den ucuz kiralık konut bulunamadaığına dikkat çekti. 

KAŞ'TA GECELİĞİ 4 BİN LİRA

Kaş Kalkan bölgesinde ise savaş etkisi değil ancak yabancı turist etkisi kendini gösteriyor. Emlak danışmanı Çetin Albayrak, bölgede uzun senelerdir yoğun şekilde İngiliz turistlerin bulunduğunu dile getirdi. Fiyatlamanın Sterlin üzerinden gerçekleştiğinin altını çizen Albayrak, “Bölgede kiralamalar haftalık yapılır. TL olarak bilgi verecek olursam gecelik villa kirası ortalama 4 bin lira. Bu rakam 15 bin liraya kadar çıkıyor” diye konuşarak, TL bazında bakıldığında fiyatların 1 senede 2 katına çıktığını vurguladı. 

ANTALYA'DA SAVAŞ DOPİNGİ 

Antalya’da ise gündem yazlık konutlar değil, Rus ve Ukraynalılardan gelen yoğun talep.  Alanya’da emlak danışmanlık şirketi sahibi olan Ümit Becer, savaş savaşın ardından yükselen taleple beraber 2 ayda kirlarda yüzde 100 artış yaşandığını vurguladı. 

"Ev sahipleri evi sadece yabancıya veririm diyor. Çünkü biliyor ki yabancı kira ile depozito taleplerini sorgusuz kabul edecek. Bugün eski bir binada dahi 1+1 daireyi 5 bin liradan ucuza bulma şansınız yok" açıklamasında bulunan Becer, kiminin bin Euro istediğine ve 1 senelik peşin istediğine vurgu yaptı. Böylece 3 oda 1 salon evlerin kirasının 15-20 bin liraya genk geldiğini dile getiren Becer, "Geçmiş senelerdeki gibi denize yakın olsun, havuz olsun gibi talepler de mevcut değil. Savaştan kaçanlar ne bulursa tamam diyor" açıklamasında bulundu.

İSTANBUL SİLİVRİ'DE SEZONLUK YOĞUNLUĞU 

Megakent İstanbul’dan çok uzaklaşamayan kişilerin yazlık ev tercihlerinde Silivri dikkat çekiyor. Bölgede emlak danışmanlık ofisi sahibi olan Emel Akbaş, talebin fazla olmasına karşılık arzın sınırlı olduğuna vurgu yaptı. 

Sezonluk kiralamalarda fiyatların 60 bin TL'den başladığının altını çizen Akbaş, “Lüks villalarda sezonluk kiralama için 150-300 bin TL, daha lükslerde ise 300-500 bin lira isteniyor” şeklinde konuştu. 

MUĞLA VE ANTALYA'DA KİRALAR YÜZDE 271 ARTTI 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Emlak seri ilan platformu Emlakjet tarafından yapılan araştırmada, son 1 senede kira yükseliş rekorunun ülkede Muğla ve Antalya’da olduğu belirlendi. Her iki şehirde de kira yükselişi yüzde 271 oranında oldu. 

Yazlık konut için tercih edilen Mersin’de yükseliş yüzde 147, İzmir’de yüzde 119, Denizli’de yüzde 76, Balıkesir’de yüzde 75, Aydın’da yüzde 50 şeklinde gerçekleşti. İlçe bazında değerlendirildiğindeyse; ülkede rekor kira yükselişi Antalya’da kaydedildi. Konyaaltı’da senelik yükseliş yüzde 265 olurken, Alanya’da yüzde 240 oldu.

Konut kiralarındaki fahiş artışlar engellenecek! Araştırma önergesi verildi!

İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!

İstanbul'da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!