Yazlık evin de vergisi var!
Tatile çıkmayı düşünenlere şok eden haber geldi. Yazlık ev kiralamayı düşünenler vergi yüküyle karşı karşıya kalabilir...
Türkiye sınırları içerisinde yer alan brüt 200 metrekare sınırını aşan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir gerçek kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse 'kira vergisi' ödemesi gerekiyor.
Yaz aylarının gelmesiyle tatil sezonu açıldı. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yazlık ve müstakil evlere talebi artırdı. Yazlıklar, ailesiyle beraber tatil yapmayı düşünenlerin ilk tercihi oluyor. Ancak yazlık ev kiralarken dikkat etmeniz gereken konular bulunuyor.
6.600 TL'LİK SINIR
Yaz boyunca evi boş kalmasın isteyenler, müstakil veya yazlık evini kiraya vererek gelir elde edebiliyor. Bu durumda elde edilen kira tutarı 6.600 TL'nin üzerinde ise beyanname verilmesi gerekiyor. 2020 için uygulanacak istisna tutarı 6.600 TL olarak açıklanırken, bu istisna sadece kira geliri elde edenler için geçerli oluyor.
İKAMET ŞARTI
Yazlık evi olan kişiler, tek bir evi olsa bile vergi ödemek zorunda. Ancak yazlık evde devamlı olarak ikamet edilmesi durumunda ya da başka evin de olmaması durumunda vergiden muaf sayılıyor. Bunuhn tek şartı ise ikamet adresinin yazlık evin bulunduğu şehirde olması.
EŞE DOSTA DA VERGİ VAR
Kiraya tabi olan konut/yazlık/villa gibi binalar başkalarının kullanımı için bedelsiz olarak bırakılabilir. Ancak eşe dosta verilen taşınmaz karşılığında da kira alınmasa bile vergi alınıyor. Alınmayan bile kiranının beyan edilmemesi durumunda hem ceza hem de her ay için aylık yüzde 2 gecikme faizi işleniyor.
AMAN DİKKAT
Gelir Vergisi Kanunu’nun 73’üncü maddesine göre; anne/babanın çocuklarına, çocukların anne/babalarına ya da bunların torunlarına ya da kendi kardeşlerine konut/yazlık/villasının karşılıksız vermesi halinde, kira gelirinin beyanında bulunmak zorunda değil. Ancak bunların dışındakilere örneğin amcaya, dayıya, halaya, kuzene, en yakın arkadaşa, sevgiliye vs. konutunuzu, yazlığınızı veya villanızı kullanması için verseniz bile vergi ödemek zorundasınız.
BU GİDERLER VERGİDEN DÜŞÜRÜLECEK
Gerçek giderde kiralanan mülk için yapılan harcamalar beyannameden düşürülebiliyor. İndirilebilecek giderler şöyle:
- Mülk sahibinin üstlendiği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri.
- Mülke ait sigorta giderleri.
- Mülk konut ise banka kredisiyle alınması halinde faiz ödemeleri.
- Yeni alınan evin satınalma bedelinin yüzde 5’i (ilk 5 yıl için).
- Mülk sahibi kirada oturuyorsa, oturulan evin kira gideri.
- Mülke ait vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları.
- Gayrimenkule ait bakım onarım ve idame giderleri.
YANLIŞ BEYANA CEZA
Kira gelirlerini beyan etmeyenler, eksik ve yanlış beyan edenlere karşı usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanıyor. Vergi kaçırmak isteyenler ceza ve faizle karşılaşabiliyor.
Yazlık evini kiralamak isteyenler dikkat!
Kira beyannamesi 10 soruda tüm detaylarıyla!
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com