Yazlık evler nerelerden alınmalı?
Türkiye ekonomisinin büyümesi, kişi başı milli gelirin artması ve tatilin lüks değil bir ihtiyaç olarak algılanması ikinci konut olarak adlandırılan yazlık evlere olan talebi artırıyor.
Türkiye’de 10 milyonun üzerinde ev sahibi bulunurken, birçok insan Marmara’dan Ege’ye, Karadeniz’den Akdeniz’e kadar kıyı bölgelerinden ikinci bir evin sahibi olmak istiyor...
Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı ülkemizde tatilini yazlıklarında geçirenler kadar yazlık hayali kuranların sayısı da az değil.
Gayrimenkul sektöründe yazlık piyasasının diğer aylara göre hareketlendiği bugünlerde, yaşam kalitesi ve geçim standardına bağlı olarak yazlık ev sahibi olmak isteyenler için Marmara Bölgesinden Ege’ye ve Akdeniz’e kadar yazlık bölgelerindeki güncel fiyatları araştırdık.
İkincil konutlarda, Bodrum, Marmaris, Antalya yine öne çıkan bölgeler olurken, Şile, Ağva gibi İstanbul’a yakın yazlık bölgeleri hâlâ revaçta.
Antalya
Antalya’nın tüm yıl boyunca sıcak iklim barındırması nedeniyle emekli kesimin ilgi odağı oldu. Antalya’da Muratpaşa ilçesi en çok ön plana çıkan bölge olurken, Kepez’de fiyatlarının daha ucuz olması nedeniyle son dönemde satışların yoğun olduğu bölgeler. Konyaaltı bölgesi daha çok yabancıların ve özellikle de Ruslar’ın en çok tercih ettiği yörelerin başında geliyor. Burada konut fiyatları 75 bin Euro ile 1 milyon Euro arasında değişirken, arsa fiyatları metrekaresi 1.300 ile 1.500 Euro arasında.
Yatırım amaçlı alman ikincil konutlardan, sezonluk, günlük ya da haftalık kiralama imkânlarıyla gelir elde edilmesi mümkün olsa da, kiralama sürelerinin kısalığı ve bakım işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle risk oranı yüksek bir yatırım aracı olarak düşünülmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Kiralama sürecinde ise genel olarak tercih edilirliği yüksek, sezonluk kiralama yöntemi kullanılıyor. Sezonluk kiralama yöntemi, konutun yıpranması sebebiyle getirisi kadar maliyeti de olan bir yatırım olarak değerlendiriliyor.
İkincil konut alımında yatırımın kârlı olabilmesi için inşaat aşamasında ya da proje aşamasında yatırım yapılması veya gelişime açık bölgelerde arsa alınması öneriler arasında.
Ege bölgesindeki sahil kentleri yaz için cazip hale gelirken Türkiye’deki diğer kentler ise karmaşık-kalabalık, günlük iş stresi, yazın artan sıcaklıklar ve diğer birçok olumsuz etki nedeniyle insanları Ege bölgesindeki sahil yerleşimlerine itiyor.
Yeni Akit