Yazlık evlerde köpük oluştu!
Pandemi sonrasında izole hayatın tercih edilmesiyle yazlık evlere talep arttı. Bu durum sonrasında yazlık evlerin fiyatları da tavan yaptı. Uzmanlar bu fiyatların köpük olduğu görüşünde.
Her geçen gün yükselen konut ve kira fiyatları gündelik yaşamın en çok konuşulan konuları arasında bulunuyor. Yakın bir zamanda kadar birikimlerini banka kredisiyle denkleştirerek ev alma imkanını elde edenler fahiş fiyat artışları karşısında başlarını sokacak bir konut hayallerini bırakmaya başladı.
Son zamanlarda konut ve kira fiyatlarında beklentilerin çok üzerinde olması bu artışların önümüzdeki zamanlarda dengeleneceği tahmini yapan uzmanları, normal fiyatların neredeyse 2-3 katına ulaşan ve anormal rakamlara ulaşan Ege ve Akdeniz gibi özellikle yazlık bölgelerindeki ev fiyatlarının da hızla düşüşe geçeceğini dile getiriyor.
Yılbaşından bu güne görülen emlak ve kira fiyatlarındaki zamların ülkede her alanda meydana gelen fiyat artışlarına paralel geliştiğini söyleyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, bu durumun konut stokunun azalması nedeniyle yaşandığını söyledi Geçtiğimiz sene ev satış kampanyalarıyla birlikte yoğun bir satış dönemi geçirdiklerini anlatan Aşa, bu nedenle konut stokların azaldığını ve çoğu yerde bittiğini söyledi. Önceki gibi yeni inşaat yapılmadığını ve kentsel dönüşümün de beklenenden yavaş ilerlediğini vurgulayan Nizameddin Aşa, " Kentsel dönüşümün sağlıksız ilerliyor. Merkezi yerlerde arsa kalmadı. Maliyetler de oldukça yüksek. Vatandaş, gücünü aşan maliyetlerde zorlanıyor. Konut yapılacak arsa çok sınırlı. İnşaat yapacak arsa yok. Talep oluşmuş. İnşaat piyasasındaki yüksek kardan ötürü ayrıca manipülasyon da oluşuyor. Müteahhit, konut yapacak arsa bulamadığından elindekini sattığı zaman yeni inşaata başlayamıyor."
"Her sene 500-600 bin yeni konut alıcı kitlesi oluşuyor"
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde son zamanlarda aşırı yükselen kira fiyatlarının bir miktar düşeceğini söyleyen Aşa, bu düşüşün satılık konutlarda biraz daha sınırlı kalacağını söyledi. Konut piyasasının stabil bir hale geldiğini vurgulayan Nizamettin Aşa, "Yılbaşından bu yana yaşanan ani yükselişlerin olmayacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki günlerin ülke ekonomisi için nasıl oluşacağını kestirmek biraz zor ancak, kanaatim, önümüzdeki yılın daha istikrarlı geçeceğini yönünde" şeklinde konuştu.
Yazlık fiyatları düşecek
2020 senesinin başlarında ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle insanların kendilerini koruma amaçlı yazlık evleri tercih ettiğini bu sebeple başta Ege ve Akdeniz, bölgelerinde Bodrum, Marmaris, Çeşme, Kemer gibi tatil beldelerinde milyon dolarlara ulaşan yazlık evlerin normal değerlerinin çok çok üzerinde fiyatlandığını söyleyen Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, Şarköy, Büyükçekmece, Ayvalık, gibi sahil kesimlerindeki yazlık, müstakil ev ve arsa fiyatlarının da değerinin çok üstünde 2-3 kat kadar arttığını dile getirdi.
Salgın tehlikesinin ortadan kalkmasıyla bu yerlere olan talebin düşeceğinin ltını çizen Aşa, "Pandemi nedeniyle çok önem kazanan 'izlole yaşam' seçeneği alternatif olmaktan çıkmaya başlayacak. Tahminin bu bölgelere ilginin azalacağı yönünde. Bu nedenle de bahçeli yazlık emlak fiyatları düşüş sürecine girecek" diye konuştu.
Gayrimenkul Danışmanlık Şirket Yöneticisi Berk Mungan ise Türkiye genelinde konut satış ve kira bedellerinin yüksek döviz kuru ve artan inşaat maliyetleri nedeniyle zirveye ulaştığını, bu durumun konut ve kira maliyetlerine direkt yansıdığını söyledi. Mungan, 250 bin dolar tutarında gayrimenkul satın alan yabancılara tanınan vatandaşlık hakkının da bu artışlarda etkili olduğunu bildirdi.
Pandemi nedeniyle yazlıklara gidenlerin, salgın tehlikesinin azalmasıyla evlerine dönmeye başlamalarının da büyük kentlerdeki satılık ve kiralık fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu kaydeden Mungan, "Bu nedenle büyük şehirlerdeki konut fiyatları bir miktar geri çekilse bile, arz talep doğrultusunda belli bir süre sonra dengeye oturacak" diye konuştu.