Yazlık kiraları yüzde 15 arttı!
Şile ve Silivri'de kiralık yazlık taleplerinde şimdiden yüzde 35 artış yaşandığını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, "Şehir içi kiralamalarda durgunluk var. Fiyatlarda da herhangi bir değişiklik yok. Okulların açılacağı dönem olan eylül eki
YAZ aylarının gelmesi, beraberinde yazlık kiralamalarını da getirdi. Şile, Ağva, Kandıra, Selimpaşa ve Silivri bölgeleri talep artışının en yoğun yaşandığı bölgeler olurken, emlak uzmanları, temmuz ayının ortasından sonra bu bölgelerde yazlık bulunmayacağını belirtiyor. Şile ve Silivri'de kiralık yazlık taleplerinde şimdiden yüzde 35 artış yaşandığını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, "Şehir içi kiralamalarda durgunluk var. Fiyatlarda da herhangi bir değişiklik yok. Okulların açılacağı dönem olan eylül ekim gibi canlanır" dedi.
Artık şehir içerisinde kiralama alışkanlıkları çok değişti. Tüketici, en çok metro hattının geçtiği bölgelerde konut anyor. Bunun en tipik örneği olarak Beylikdüzü gösterilebilir. Anadolu Yakası'nda da Kartal ve Maltepe'de yüzde 30'u aşan değer artışlarının en önemli nedeni Marmaray ve metro hattı ile bölgeye ulaşım imkanı sağlanması" dedi.
Kiralar yüz'de 12 artacak
Önümüzdeki dönemde kira fiyatlarıyla ilgili öngörülerini açıklayan Hakan Erilkun, "Kira bedelleri önümüzdeki dönemde de genel olarak yükselme trendine girecek, ancak bu trenddeki yoğunluğun bölgelere göre değişecektir. Konutlar için yaz döneminde en önemli kiralamalar Silivri, Şile ve Kandıra Bölgesi'nde gerçekleşecektir. Bu hatlarda içinde bulunduğumuz dönemde yaşanan yoğunluk da tespitin doğruluğunu göstermektedir' dedi. Şehir içi bölgelerde kiralamalarda olağandışı bir hareketlilik gözlemlenmeyeceğini belirten Erilkun, "Okulların tatile girmesiyle beraber büyükşehir nüfusunda görülen nispi azalmamn konut kiralama hareketlerinde de seyrelme yaratak. Ancak işyerleri açısından aynı tespiti yapmak mümkün değildir. Marmaray Projesi, Kanal Projesi, 2014 sonunda 230 kilometre uzunluğa kavuşacak olan raylı ulaşım, bu yıl sonunda devreye girecek olan Kadıköy - Kartal raylı ulaşımı, Kayaşehir gibi toplu ulaşım çerçevesinin tamamen dışında dev ve bölgesel konut alanları oluşturulması şehre bambaşka bir çehre kazandırarak ticaretin yönünü de değiştiriyor. Seçim sonrasında görülen net güven tablosunun da yadsınamaz etkisiyle yaz döneminde ticari emlak kiralarının genel olarak yüzde 10-12 oranında artış gösterecek" dedi.
'Bizirri Bağdat' 251nci sırada
İstanbul'da boş bekleyen dükkan oranı bölgelere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Konuyla ilgili bilgi veren Hakan Erilkun, şunları söyledi: "Bu döneme kadar neredeyse varoş olarak kabul edilen ancak Adalet Sarayı'nın inşasıyla yeniden hayat bulan ve yeniden yapılanma faaliyetleriyle değer kazanan Çağlayan'da dükkan bulunamaz hale geldi. Avrupa Yakası'nda Taksim - Beşiktaş - Zincirlikuyu hattı, Anadolu Yakası'nda ise Bağdat Caddesi en yoğun talep gören bölgelerin başında geliyor. İstanbul'un en yoğun yaya trafiğine sahip bu bölgelerde dükkan bulabilmek için neredeyse bir emlakçı gibi titiz çalışmak ve araştırma yapmak gerekiyor. Talepten ötürü metrekare fiyatlarının 135 Euro'ya çıktığı Bağdat Caddesi dünyanın en pahalı 25'inci Caddesi seçildi. Türkiye'nin en kozmopolit yeri olan İstiklal Caddesi'nde ise metrekare fiyatları 265 dolara kadar çıkıyor. En çok boş dükkan şu anda Giyimkent, Tekstilkent ve Eminönü'nde bulunuyor. Metronun gelmesiyle Giyimkent ve Tekstilkent de hareketlenecektir. Şu anda doluluk oranları yüzde 30'larda kalıyor."
Hangi meslek grubu nerede oturmayı tercih ediyor
İstanbul Avrupa Yakası'nda Beşiktaş, Bakırköy, Bahçelievler ve Siyavuşpaşa, İstanbul Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Bağdat Caddesi, Minibüs Yolu, Pendik
- Maltepe hattını genellikle doktorların ve sağlık hizmetinde çalışan beyaz yakalılar tercih ediyor.
-Mühendis, teknik eğitimli personel gibi nitelikli beyaz yakalı grubun ilk tercihi ise Avrupa Yakası'nda Halkalı, Baş akşehir, Bahçeşehir; Anadolu Yakası'nda Kurtköy, Gebze ve Kartal oluyor. Tekstil sektörü için ilk tercih Merter-Bakırköy hattı oluyor.
-Öğrenci grubunun ilk tercihi ise Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Avrupa Yakası'nda Beşiktaş - Balmumcu - Dikilitaş üçgeni oluyor.
-Girişimciler ağırlıklı olarak Bahçeşehir, İkitelli, Çekmeköy, Ataşehir Şerifali, Başakşehir gibi toplu konut alanlarında emlakçilik yapmayı tercih ettikleri için ikamet amacıyla da bu bölgele seçiyorlar.
En fazla boş daire Kurtköy'de
EN çok boş dairenin Kurtköy'de bulunduğunu söyleyen Erilkun, "Kurtköy için en önemli handikaplar bölgeye yatırımların gecikmesi ve uzun süre ihtiyaç fazlası ile şişen arzın zaman içinde elden çıkarılamaması. Sabiha Gökçen Havaalanı'mn uzun süre tam kapasite ile kullanılamaması, bölgede Viaport gibi büyük AVM konseptinin uzun yıllar sonra faaliyete geçirilmesi gibi nedenlerle inşaat firmaları bütün ağırlığı Kartal - Maltepe hattının E-5 kesimine yoğunlaştırdı. Anadolu Yakası'nın gözbebeği Kartal ve Maltepe oldu. Kurtköy'ün, fiyatların gereksiz şişirildiği bölgesel hareketliliği zayıf kalan, kiralama sıkıntısı çekilen bölgelerden bi halini aldı. Oysa Avrupa Yakası'nda aynı düşünce ile ama çok planlı ve altyapı yatırımlarıyla paralel inşa edilen Kayaşehir'de ise kiralamalar hızla gerçekleşiyor. 3+1 konutlarda 600 TL'ye kadar çıkıyor. Alım satım bedelleri ise aynı nitelikte daireler için 70 bin TL'den başlıyor" dedi.
Hürriyet Seri İlanlar