21 / 06 / 2024

Yazlık konutların güncel satış ve kira fiyatları!

Yazlık konutların güncel satış ve kira fiyatları!

Türkiye’nin kıyı beldeleri dolarken yazlık konutların da güncel satış ve kira fiyatları vatandaşlar arasında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. 



Pandemi ve deprem ile beraber Türkiye’nin kıyı şehirlerindeki konut piyasasında rekor fiyat artışlarına sebep olan yazlık bölgelere göç trendi, son bir senede yavaşladı. Özellikle iş dünyasında uzaktan çalışma modelinin yerini hibrit modele bırakmaya başlaması, göç trendini yavaşlatan etmenlerden. Endeksa’nın çalışmasına göre, bu durum, konut piyasasında artış hızının yavaşlaması ile fiyatlara da yansıyor. Yazlık bölge olarak tercih edilen ilçelerde nominal yükseliş devam etse de, enflasyon verilerinden arındırıldığında reel artışın düşüş eğiliminde olduğu görülüyor.

AYVALIK YİNE ZİRVEDE YER ALIYOR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Türkiye’de yazlık bölge olarak tercih edilen ilçelerdeki satılık konut piyasasında fiyat değişimleri incelendiğinde, Balıkesir Ayvalık’ın en fazla artış kaydedilen yer olduğu görülüyor. İstanbul’a yakınlığı nedeniyle yoğun talep gören Ayvalık’ta satılık konutlardaki değer artışı son iki yılda yüzde 247, son bir yılda ise yüzde 61. Bu veriler enflasyondan arındırıldığında ise Ayvalık’ta son iki yıllık fiyat değişimi yüzde 42 olarak ölçülüyor. Mayıs 2024 verilerine göre, Ayvalık’ta ortalama metrekare fiyatları 46 bin 478 TL’yi, ortalama konut fiyatları ise 5,8 milyon TL’yi gördüğü belirtildi.

ŞİLE’DE YILLIK FİYAT ARTIŞI YÜZDE 61

Konut fiyat değişimlerinde Ayvalık’ı, İstanbulluların şehre en yakın kaçış noktası olarak bilinen, mavi ve yeşilin iç içe geçtiği yazlık beldesi Şile takip ediyor. İlçede son iki senedeki konut satış fiyatı değer artışı yüzde 241 seviyesini bulurken, bu rakam son bir sene için yüzde 61 olarak ölçüldüğü kaydedildi.

Ortalama metrekare satış fiyatı 60 bin 548 Türk Lirası, ortalama fiyatı 10,7 milyon TL’yi bulan Şile’nin satılık konut piyasasında stoklar da geçen yılın aynı dönemine  göre yüzde 128 artış göstermiş durumda.

 Yazlık konutların güncel satış ve kira fiyatları!

YALIKAVAK’TA ORTALAMA KONUT SATIŞ FIYATI 24 MİLYON TL

Bodrum, yazlık konut piyasasının en değerli beldelerinden olmayı sürdürüyor. Endeksa verilerine göre, Bodrum’un genelinde satılık konutlardaki fiyat artışı son iki yılda yüzde 187, son bir yılda ise yüzde 56 seviyesinde. Mayıs 2024 itibarıyla, ilçede metrekare başına düşen satış fiyatı 93 bin 598 TL’yi buldu. Bodrum’da son iki yıldaki en yüksek satılık değer artışı yüzde 273 ile Gümbet mahallesinde kaydedildi. Metrekare başına satış fiyatında ise Yalıkavak mahallesi, zirveyi korumaya devam ediyor. 

Yalıkavak’ta satılık konutların ortalama birim fiyatı, 132 bin 589 TL’ye, ortalama satılık fiyatı ise 24 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Bodrum’da ortalama satış fiyatı en uygun mahalle ise Güvercinlik. Mayıs 2024 verilerine göre Güvercinlik’te konut fiyatları yıllık bazda yüzde 95 artış göstererek 7,7 milyon TL’ye ulaştı.

EN FAZLA KONUT STOĞU KUŞADASI’NDA

Satılık yazlık konutlarda satılmayı bekleyen en fazla konut Mayıs 2024 itibariyle 13 bin 124 adet ile Kuşadası’nda bulunuyor. Kuşadası’nı 7 bin 678 stok ile Alanya, 7 bin 61 ile Bodrum ve 3 bin 549 stok ile Fethiye takip ediyor. Stok konut artışında Bodrum’un Çarşı Mahallesi yüzde 250 seviyesinde bir yıllık artış oranı ile birinci sırada. Antalya Kemer, yüzde 235’lik yıllık stok artışı ile Kuşadası’nın ardından geliyor.

KİRALARDA DA YILLIK REEL DEĞİŞİM DÜŞÜŞ TRENDİNDE

Yazlık bölgelerdeki kiralık konut piyasasındaki artış da satılık piyasasına benzer bir şekilde ilerliyor. Fiyatlar nominal olarak artarken, birçok beldede reel değişim enflasyonun altında kalıyor. Çanakkale, Türkiye genelindeki kiralık konut piyasasındaki yıllık yükselişin oldukça üstünde kalıyor. Çanakkale’de kiralık konut fiyatları son 1 yılda nominal olarak yüzde 124 artarken, reel olarak yüzde 30 artış gösterdi. 

Öte yandan ise Çanakkale’de kiralık evlerin metrekare fiyatı 182,13 TL oldu. Çanakkale’yi takip eden Balıkesir genelinde kiralar bir yılda nominal olarak  yüzde 93 artarken, reel olarak yüzde 12 yükseldi. 

İstanbul Silivri’deki kira fiyatları nominal olarak yıllık yüzde 75 yükselirken, reel artış ise yüzde 1 olarak kaydedildi. Kiralık konut fiyatlarındaki senelik yüksek oranı ile enflasyon arasında makasın en fazla açıldığı bölgeler ise sırasıyla İzmir/Çeşme geneli, Alaçatı, Alanya ve Bodrum/Gündoğan. Bodrum/Gündoğan. Bu bölgelerde kiralar reel olarak yüzde 40-42 seviyesinde düştü ifade edildi.

İzmir ve Afyonkarahisar'da satılık 5 arsa! Taksitle arsa fırsatını kaçırmayın!

 Ucuz evler geri döndü! İtalya'da 3 Euro'ya satılık ev! 

İki şehirde belediyelerden satılık 7 gayrimenkul! Arsa, konut, iş yeri...

Milli Emlak'tan 25 bin TL, 31 bin TL ve 38 bin TL'ye satılık araziler! 


Geri Dön