Sektörel

Yazlıklarda kayıt dışı kiralamaya son!

Kayıt dışı kiralanarak vergi kaybına neden olan yazlık konutlar, 15 bin Maliye müfettişince incelenecek. Tatil bölgelerindeki yazlıklar kayıt altına alınacak.

Türkiye'de, her yıl ciddi oranda büyüyen "ev turizmi" pazarında kayıt dışı kiralanarak önemli miktarda vergi kaybına yol açtan "yazlık konutların", kayıt altına alınması için çalışma başlatıldı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, Türkiye'de "turizmin kayıp hazinesi" olarak değerlendirdikleri ev turizminin altyapısını oluşturmak için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Tarhan, bakanlığın bu alandaki kayıt dışılığı önlemek için tedbirler aldığını belirtti.


Milyon dolarlık zarar

Ev turizmiyle ilgili yasal zemin oluşturma çalışmalarının devam ettiğini belirten Tarhan, "Maliye Bakanı, bu konuyla ilgili vergi mevzuatının düzenlenmesi konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı ile bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Hatta yaz mevsiminin başından itibaren 15 bin müfettişin, başta yabancılar olmak üzere Türkiye'de ikinci konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarını takibe almak üzere görevlendirildiğini aktardı" dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de Türkiye'deki kayıt dışı konutların yaklaşık 1 milyon 500 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu dile getirerek, "Bu konutlar turistik işletmeler için haksız rekabete yol açıyor. Türkiye'nin bu kayıt dışılıktan 8-10 milyon dolar arasında turizm geliri zararı var" dedi. 


Bakanlıklar çalışıyor

Maliye, Kültür ve Turizm ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının turizm işletmesi gibi kiralanan bu konutların kayıt altına alınması konusunda turizm sektörü temsilcilerinin görüşlerini aldığını dile getiren İşler, "Bakanlıklar rapor hazırlama aşamasındalar" dedi. İşler, bu konutların kapanmadan turizme kazandırılması yönünde görüş bildirdiklerini anlatarak, "Kayıt altına alınsın, vergilerini versinler ve standartlara uysunlar dedik. Sonunda bizim bu haklı haykırışımız devlet kurumları tarafından duyuldu ve gereken çalışmalar başlatıldı. Türkiye'deki yabancı uyruklu konut sahipleri de konuyu suistimal ediyor. Örneğin yabancı bir işadamı, Türkiye'den 8-10 yazlık satın alıp, bunu ülkesinde internet üzerinden günlük ya da haftalık kiralıyor. Bu kiraladığı kişileri de akrabasıymış gibi Türkiye'ye gönderiyor. Bu yabancılar, bir tur operatörü gibi buranın imkanlarıyla hiçbir vergi ödemeden ülkesinde geçimini sürdürüyor" dedi.


"Yabancılar internetten kiralıyor"

Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, Didim'de 15 binden fazla yabancının konut sahibi olduğunu ve önemli bir kısmının konutlarını yaz aylarında başkalarına kiraladığını söyledi. Coşkun, "İnternet üzerinden kira ücretini alıp, Türkiye'deki emlakçısına 'Ben evime şu kişiyi gönderiyorum, 1 haftalık tatil yapacak. Havalimanından alıp eve transferini yapın' gibi isteklerde bulunuyor. Yabancılar bunu 7, 10 ve 15 günlük paketler halinde satıyor. Fiyatlar, 500-1500 sterlin arasında değişiyor. Emlakçılar da yüzde 10-15 komisyon karşılığında bunu yapıyor" dedi.


Yeni Asır