Sektörel

YDA İnşaat'tan 4 şehir hastanesine 1,5 milyar Euro yatırım!

YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Amacımız inşaatın payını 3'te 1'e indirip öngörülebilir gelir akışı olan işlerimizin oranını artırmak" diyor. Aslan, 4 şehir hastanesine 1,5 milyar Euro yatırım yapacaklarını belirtiyor.

Hüseyin Arslan, Ankara merkezli YDA Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı. Aynı zamanda kurucusu. ODTÜ mezunu bir inşaat mühendisi. İşadamı olan babasının ani vefatı üzerine akademik kariyer yapmayı hayal ederken kendini işlerin başında buldu. Kendisi gibi ODTÜ inşaat mezunu olan erkek kardeşiyle yeni bir inşaat şirketi kurarak işlere sıfırdan başlayan Arslan, babası Yaşar Dede Arslan'ın adını yaşatmak için şirketine onun adının baş harflerinden oluşan YDA (Yaşar Dede Arslan) adını verdi. 23 yıl önce kurulan YDA'nın büyüme grafiği müthiş. Grup, her yıl ortalama yüzde 40 büyüdü. Bu yıl da yüzde 40 büyümeyi hedefliyor. Hala gelirlerin büyük bölümü inşaat ve taahhütten gelse de hedef inşaatın grup içindeki payını 3'te 1'e kadar indirmek. Geri kalan gelirleri ise öngörülebilen nakit akışı olan şehir hastaneleri ve havacılık gibi PPP projeleri ile diğer sektörlerde elde etmek. 4 şehir hastanesinin yatırımcısı olan Arslan, "Herkes şehir hastanelerinin peşinde. Her hafta bir başka yatırımcı kapımızı çalıyor" diyor. Arslan'la yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği PPP projelerini, yeni girdiği sektörleri ve sürdürülebilir büyüme çalışmalarını konuştuk: 


Kendi şirketinizi kurmanız nasıl oldu? 

Babam Ankara'da inşaat ve tekstil işiyle uğraşıyordu. Ben de çocukluğumdan itibaren hep ticaretin içinde oldum. ODTÜ'de inşaat mühendisliği okurken hayalim üniversitede kalıp akademik kariyer yapmaktı. ODTÜ'den 1992'de şeref öğrencisi olarak mezun oldum. Yurtdışında yüksek lisans yapıp ODTÜ'ye geri dönecektim. Ancak 1992 yılının ağustos ayında beklenmedik bir trafik kazasında babamı kaybettim. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Hal böyle olunca akademik kariyer hayalim başlamadan bitti. İşin başına geçtim.

 

Neden babanızın işini devam ettirmediniz? 

Kardeşlerimle konuştuk ve babamın adını yaşatmayı kendimize hedef edindik. 1993'te YDA'yı kurduk. YDA babamın ismi Yaşar Dede Arslan'ın kısaltması. Kardeşimle birlikte YDA'yı kurarken rahmetli babamızdan kalan hiçbir mal varlığına dokunmama kararı aldık. Cüneyt ve Hüseyin Arslan olarak biz hem birinci hem de ikinci kuşağız. İkinci kuşağız çünkü işletmeyi babamızdan devraldık, birinci kuşağız çünkü YDA'yı biz kurduk ve sıfırdan başladık. 


Büyümedeki kırılma noktaları neler oldu? 

13 yılda en önemli sıçramayı yaratan 2003'te Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin Yap-İşlet-Devret olarak almamız oldu. Dalaman, havacılık sektörüne girişimizi sağladı. Ancak havacılık sektöründen daha da önemlisi bizi PPP (Public-Private-Partnerships) sektörüne soktu. Bugün sağlık sektöründeki başarılarımızın temelinde Dalaman var. 


Dalaman'ın dışında iç pazarda hızlı büyümenizi sağlayan yatırımlar hangileriydi? 

 Son dönemde sağlık sektörü, şehir hastaneleri ve PPP projeleri büyümemizin ciddi manada hızını artırdı. Şu anda 4 şehir hastanesinin yatınmcısıyız. 


Hızlı ve sürdürülebilir büyüme için bir formülünüz var mı? 

Hayat çok enteresan... Doğru işler yapmanız, doğru olmanız ve doğru zamanda doğru işleri yapmanız gerekiyor. Talihinizin de iyi gitmesi lazım. Hayat bir stratejidir ancak biraz da talihtir. Bahtınız açıksa başarılı olursunuz. YDA'nın bahtının açık olduğuna inanıyorum. Bir de işleri çeşitlendirmek gerekiyor. Riskleri dağıtmak lazım. 


Riskleri nasıl dağıttınız? 

İnşaat ve taahhüt bizim ana işimiz. İlk sektör çeşitlememizi medikal sektörüne girerek yaptık. Küçük eniştemin doktor olması bu alana girmemize vesile oldu. Uluslararası üreticilerle tanışıp mümessillikler aldık ve tıbbi sarf malzemeleri işine girdik. Medikalden sonra Dalamanla birlikte havacılık sektörüne girdik. 


Havacılık alanındaki hedefiniz nedir? 

Havacılıkta inşaat tarafında yeni yatırımlara başlıyoruz. Yapacağımız yeni yatırım 250 milyon Euro olacak. Finansmanı tamamen yurtdışından karşılanan bu yatırımla Dalaman Havalimanı yeni terminal binasını yapacağız. Ayrıca yeni havalimanı inşaatlarını takip ediyoruz. 


Hangilerini takip ediyorsunuz? 

Türkiye'de önümüzdeki dönemde 6 yeni havalimanı inşaatının ihalesi olacak. Bunlarla ilgileniyoruz. Yurtdışındaki havalimanı projelerini takip ediyoruz. Afrika ve CİS bölgesi gibi yeni pazarlardaki havaalanı inşaatları ilgi alanımızda. En son İran'a gittim. Orada da çok ciddi havaalanları modernizasyonları var. Ayrıca İran'ın yeni havaalanlarına ihtiyacı olacak. İran'daki havaalanı projelerini takip ediyoruz ve ilgi gösteriyoruz. 


Yeni yatırımlara olan iştihanız devam ediyor mu? 

Bizde yatırımlar devam ediyor. Türkiye'nin geleceğini çok olumlu görüyorum. Bazı sıkıntılar yaşıyor olabiliriz ancak pozitif düşünmemiz lazım. Önemli olan krizleri fırsata çevirebilmek. Biz de 2001 krizine çok likit girdik ve en önemli büyümemizi 2001 krizinde yaşadık. Likiditeyi çok avantajlı şekilde kullandık ve büyüdük. 2010'dan itibaren insanların 'Kriz uzadı' dediği dönemlerde PPP'lere girdik. İnsanlar başta yaptığımızı algılayamadı. Şu anda 4 tane şehir hastanemiz hastanemiz var. Şehir hastanelerine toplamda yaklaşık 1,5 milyar Euro'luk yatırım yapıyoruz. Herkes şimdi PPP'lerin peşinde. Şehir hastaneleriyle ilgili her hafta bir yabancı yatırımcı kapımızı çalıyor. Gelişecek sektörleri öngörmek ve pozitif olmak lazım. 


Bundan sonra grup olarak hedefiniz nedir? 

Müteahhitliğin dışında büyüme hedefimiz var. Hem risklerimizi dağıtmak için sektörleri çeşitlendiriyoruz hem de sektörlerin birbirilerine olan sinerjisinden yararlanıyoruz. Hedefimiz daha dengeli ve öngörülebilir bir nakit akışı yaratmak.


"YURTDIŞINDA HALKA AÇILACAĞIZ" 


YÜZDE 40 BÜYÜME 

Kurulduğumuz günden bu yana her yıl yüzde 40'ın üzerinde büyüdük. 2015 toplam konsolide ciromuz yaklaşık 1,5 Milyar TL. üzerinde. Toplam konsolide aktif büyüklüğümüz ise yaklaşık 3,5 milyar TL'nin üzerinde. Bu yıl sadece elimizdeki işlerin yüzde 40'ın üzerinde büyüme potansiyeli var. 


HASTANE SAYISI ARTACAK 

Konjonktürel olarak talebin değişmeyeceği sektörler çok daha fazla ilgimizi çekiyor. Elimizde 4 tane şehir hastanesi var. Bunların sayısını artırmayı düşünüyoruz. 


YATIRIM HOLDİNG 

Avrupa'da yatırım fonları güvenli ve öngörülebilir geliri olan yatırımlar arıyor. Bu noktada PPP yatırımları önem kazanıyor. Türkiye'deki PPP yatırımları dünyanın ilgi gösterdiği bir model oldu. 4 hastane 2 de havaalanının olduğu PPP yatırımlarımızı ayrı bir altyapı yatırım holding çatısı altında topluyoruz. PPP yatırımlarımızı söz konusu holding üzerinden ya sukuk ihracı ya da hisse senetlerinin halka arzı yoluyla uluslararası piyasalara açacağız. 


"AFRİKA'YA YÖNELECEĞİZ" 

Taahhüt alanında yurtdışında alıştığımız pazarlardaki daralmalardan dolayı önümüzde iki seçenek vardı. Bir eve dönmek, ikincisi yeni pazar arayışına girmek. Evde çok fazla yatınm yok. Bu da bizi yeni pazar arayışlarına sevk etti. Yeni pazarımız Afrika olacak. Orta ve Güney Afrika'ya gideceğiz. Buralarda altyapı ve havacılık sektörüyle ilgili yatırımlara bakıyoruz. Nijerya'dan çok ciddi teklifler var. 


Capital