Emlak Terimleri

Yediemin iptali!

Yediemin iptali hususunda yapılmış bir tespit veya denetim sonucunda şartnameye aykırılığın belirlenmesi durumunda Bakanlık tarafından fiilin önem ve mahiyetine göre işletmenin faaliyetlerinin tamamı veyahut bir kısmı durdurulabiliyor...

Yediemin iptali!

2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu uyarınca muhafaza altına alınmasına karar verilen malların muhafaza edileceği gerçek veya tüzel kişilere ait lisanslı yediemin depolarının kuruluşuna, bu depolarda bulunması gereken asgari niteliklere, depolar için alınacak teminata, muhtemel rizikolara karşı yapılacak sigortaya, Adalet Bakanlığı tarafından lisans ve işletme belgesinin verilmesine, işletme yetkisinin devrine; Adalet Bakanlığının lisanslı işletmelerle ilgili görev ve yetkilerine, faaliyetin durdurulması ya da iptali gibi idarî tedbir ve tasarruflara, bu depoların denetimine, depolarda tutulması gereken kayıtlara ve muhafaza işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Lisanslı Yediemin Depoları Yönetmeliğinde yediemin iptaline ilişkin esaslar da bulunuyor.


Yediemin ne zaman iptal edilir?

Lisans sahibinin;


a) Bu Yönetmelikteki şartları taşıyan gerçek kişi mirasçısı bulunmaksızın ölümü,


b) İflâsı veya tüzel kişiliğinin son bulması,


c) Bakanlıkça yapılan ihtara rağmen ilgili mevzuat ve şartnamedeki yükümlülükleri yerine getirmemesi


hallerinde Bakanlık tarafından lisansın iptaline karar verilir.


(2) Lisans sahibinin bu Yönetmelikte düzenlenen başvuru şartlarını taşımadığının veya bu şartları sonradan kaybettiğinin tespit edilmesi halinde Bakanlık tarafından lisansın iptaline karar verilebilir.


(3) Lisansın iptali halinde bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden lisans ihalesi yapılır.


İşletme faaliyetlerinin durdurulması


MADDE 44 – (1) Yapılmış bir tespit veya denetim sonucunda bu Yönetmelik ya da şartnameye aykırılığın belirlenmesi durumunda Bakanlık tarafından fiilin önem ve mahiyetine göre işletmenin faaliyetlerinin tamamı veyahut bir kısmı durdurulabilir.


(2) Depo işleticisine eksiklikleri gidermesi için iki haftadan az olmamak üzere süre verilir. Aykırılık ve eksikliklerin bu sürenin sonunda da giderilmemesi halinde işletme belgesi iptal edilir.


İşletme belgesinin iptali


MADDE 45 – (1) Lisansın iptali veya depo işletmesinin ilgili mevzuat veya şartnamedeki yükümlülükleri yerine getirmemesi veyahut depo sahibi tüzel kişinin iflâsı ile tüzel kişiliğin son bulması hallerinde Bakanlık tarafından işletme belgesinin iptaline karar verilir.


(2) İşletme belgesi sahibinin bu Yönetmelikte düzenlenen başvuru şartlarını taşımadığının veya bu şartları sonradan kaybettiğinin tespit edilmesi halinde Bakanlık tarafından işletme belgesinin iptaline karar verilebilir.


Faaliyetin durdurulması ve lisans veya işletme belgesinin iptali halinde yapılacak işlemler


MADDE 46 – (1) Lisansın iptal edilmesi halinde lisans sahibinin hak ve yükümlülüklerini yerine getirmek üzere Bakanlık tarafından mahkemeden kayyum tayini istenir. Mahkemece tayin edilen kayyum, yeni bir lisans ihalesi yapılıp depo açılıncaya kadar görevine devam eder. Kayyum tayin edilinceye kadar lisans kapsamındaki hizmetlere mevcut depo işleticisi tarafından devam olunur.


(2) İşletme faaliyetinin durdurulması veya işletme belgesinin, lisansın iptali dışında bir nedenle iptal edilmesi halinde lisans kapsamındaki hizmetler lisans sahibinin gözetim ve denetimi altında yerine getirilir.


(3) Lisans veya işletme belgesinin iptali ile işletmenin faaliyetinin durdurulmasına dair yapılan işlemler Bakanlık tarafından ilgili Cumhuriyet başsavcılığı ve icra ve iflas dairesi ile lisans ve işletme belgesi sahiplerine bildirilir.


(4) Bu madde kapsamında yapılması gereken zorunlu giderler Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde lisans veya depo teminatından karşılanır.



Yediemin ücret tarifesi 2014!