Yedikule Bostanları'na 17 ay içinde iki farklı karar!
İstanbul 2. İdare Mahkemesi Yedikule Bostanları'nın içinde bulunduğu alana yapılması planlanan projeye dair 17 ay içerisinde iki farklı karar verdi.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi Yedikule Bostanlarının içinde bulunduğu alana yapılması planlanan projeye dair 17 ay içersinde iki farklı karar verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, İBB tarafında yapılmak istenen değişikliğe tepki göstererek, “ ‘Ecdat Mirası’ olan Yedikule Bostanlarını korumak yerine inşai faaliyetilere açmanızın nedeni nedir?” diye sordu.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi Yedikule Bostanlarının da bulunduğu alana yapılması planlanan açık spor ve rekreasyon alanlarının iptaline dönük CHP’li İBB Meclis üyeleri tarafından kasım 2016’da yapılan başvuruyu reddetmiş ve projenin uygulanabilirliğinin önünü açmıştı. Temmuz 2015 tarihinde yine aynı mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilerek ‘UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan ve Yedikule’den Ayvansaray’a kadar uzanan kara surları koruma bandında yapılacak işlemler için yürütmeyi durdurma kararı verildi’ ifadelerine yer verilmişti. 17 ay içinde aynı mahkemenin aldığı iki farklı karara tepki gösteren İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, “Aralarında uçurum olan iki karara bakıldığında; ya mahkeme üzerinde siyasi baskı kurulmuş ya da kara surları tarihsel niteliğini yitirmiş olmalıdır” dedi.
‘DÜNYANIN EN ESKİ ŞEHİR İÇİ EKİLİ ALANIDIR’
1985 yılında UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ ne dahil edilen Yedikule Bostanlarının İstanbul Surları için koruma bandı işlevi gördüğünü söyleyen Merter, “Marul, biber, nane, turp, pancar, semizotu, domates gibi sebzelerin yetiştirildiği bu alanlar literatürde ‘Manevi Kültür Mirası’ olarak tanımlanmaktadır. Şehrin devamlılık arz eden tarım kültürünün en eski örneği olduğu gibi aynı zamanda dünyanın en eski şehir içi ekili alanıdır” diye konuştu.
Park projesinin planlandığı şekliyle uygulanırsa İstanbul’un tarihsel mirasının önemli bir unsurunun yok edileceğini söyleyen Merter, “Bunun sorumluluğu da tarihsel olarak şimdiki yöneticilerin üzerinde kalacak ve unsurun son izi de bizzat şehrin yönetimi tarafından yok edilmiş olacaktır” dedi.
‘NEDEN İNŞAİ FAALİYETLERE AÇIYORSUNUZ?’
İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına “Yedikule Bostanları” hakkındaki verdiği soru önergesi ile;
"-Moloz dökülerek devre dışı bırakılan 30 dönümlük alanı temizleyerek yeniden tarım faaliyetlerinin yürütülebileceği bir alana çevirecek misiniz?
-Yedikule Bostanlarına yapılacak rekreasyon alanları kapsamında kaç bina yapılacaktır ve bu binaların kaç tanesinde ticari faaliyet yürütülecektir?
-Söz konusu projeyi uygulamanız halinde bölgede faaliyet gösteren bostancıların zararlarını karşılamak amacıyla herhangi bir çalışma yürütecek misiniz?
- Yedikule Bostanlarında bulunan tescilli Osmanlı yapıları ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?"
diye sordu.
Evrensel