28 / 04 / 2024

Yedikule Bostanları'ndaki izinsiz kazılar durduruldu!

Yedikule Bostanları'ndaki izinsiz kazılar durduruldu!

Bostanlarda izinsiz kazılar durduruldu Arkeoloji Müzeleri, Yedikule Bostanları'nı yıkan park projesi için UNESCO Dünya Miras alanı olan kara surlarının dibinde denetimsiz kazı yapıldığını tespit etti. İzinsiz inşaat durduruldu...



Tarihi Yedikule Bostanlarında İBB tarafından yürütülen park projesinin inşaatı için UNESCO Diinya Miras alanı olan kara surlarının dibinde yapılan kazıların Arkeoloji Müzelerinden izinsiz yapıldığı tespit edildi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri uzmanları. Arkeologlar Derneğfnin ihbarı üzerine projenin havuzu için sur dibinde açılan geniş çukurları yerinde inceleyerek yapılan izinsiz kazıyı 2 No'lu Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Kurıılu'na bildirdi. Denetimsiz yapılan kazı çalışması Pazartesi günü durduruldu. Ancak bostanda iş makineleriyle yapılan çalışmalar müzenin durdurmasına rağmen devam etti. Şantiye görevlileri alanda kazı yapılmadan inşaat çalışmalarına devam edildiğini öne sürdü. 

İzinsiz kazı ilk değil 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanununa göre Tarihi Yarımada'da yapılacak kazıların Arkeoloji Müzeleri'nin denetiminde yapılması gerekiyor. 

Park projesinin yüklenicisi Efor Yapı ise inşaat çalışmalarını müze yerine serbest arkeolog gözetiminde yürüttü. Yedikule Bostanları'nı geçen yıl molozlarla kaplayan kazı ve dolgu çalışmaları da Arkeoloji Müzelerinin denetiminde yapılmamış, Arkeologlar Derneği yapılan inşaat çalışmalarının arkeolojik dokuyu tahrip ettiğini tespit etmişti. 

ne olmuştu İBB ve Fatih Belediyesi'nin park projesi için Yedikule Bostanlarında bir haftadır iş makineleri çalışıyordu. İnşaat çalışmaları kapsamında projenin süs havuzu için geniş bir çukur açılarak, zemine beton dökülmüştü. Yapımına başlanan park projesi UNESCO Diinya Kültürel ve Doğal Mirası'nın Koı unması'na Dair Sözleşme kapsamında 201 l'de hazırlanan ve sur boyunca bostanların korunmasını öngören Tarihi Yarımada Yönetim Planı'na aykırı. 


Birgün 


Geri Dön