Yedikule Hisarı etap etap restore edilecek!
16 yüzyıl boyunca tarihe tanıklık eden Yedikule Hisarı, tekrar kapılarını açıyor. Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan yapının İstanbul'a gelen turistlerin yarım gün daha fazla kalmasını sağlayacak yeni bir rota olacağından bahsetti.
5 yıl TOKİ başkanlığı görevini gerçekleştirilmesiyle Fatih Belediye Başkanı seçilen Ergün Turan’ın göreve gelmesiyle ilk işlerinden biri atıl durum halinde olan Yedikule Hisarı’nı gündeminde yer aldı. Turan, Fatih İlçe sınırlarında bulunan surları, Milli Emlak’tan istedi, olumlu yanıt alınca, önce sanat tarihçilerinden ve mimarlardan oluşan bilim kurulu kuruldu. Daha sonra kurul denetiminde restorasyon çalışmalarına başlandı. 7-8 aylık çalışma ve 2.5- 3 milyon TL’lik yatırımın sonucunda surların içi, ziyaret ve organizasyonlara açılabilecek hale geldi. Turan’la 16 yüzyıldır tarihe tanıklık eden Yedikule Hisarı’nı dolaştık, uzun yıllar devam edecek restorasyon çalışmalarını anlattı.
SEYİR TERASI OLACAK
Akşam Gazetesi'nden Şenay Büyükköşdere'nin haberine göre; Yedikule Hisarı’nın Türkiye’nin ve dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olduğundan bahseden Turan, Osmanlı ve Bizans’ın buluştuğu noktalardan biri olan yapının sanat tarihçileri tarafından ‘benzersiz’ olarak nitelendirildiğini hatırlattı. Cumhuriyet tarihinde ikinci kez restorasyona girecek surların bu kez yıllara yayılarak etap etap restore edileceğinden bahseden Turan, “Restorasyon devam ederken aynı zamanda iç avlu düzenlemeleri yapılarak hisar ziyarete açılacak. İlk etapta duvar güçlendirme ve orta avlu peyzaj çalışmalarına başlandı. Yürüyüş yolları da yapılıyor, sonraki etapta kule restorasyonu olacak. Güney pilon üzerinde yer alan terasa cam korkuluk yapılarak, turistler için seyir terası oluşturulacak” diye konuştu. Turan, restorasyon tamamlandığında İstanbul’a gelen turistlerin turlarına, şehirde yarım gün daha fazla kalmalarını sağlayacak yeni bir rota eklenmiş olacağı kaydedildi.
BÜYÜK KONSER OLMAZ
Hisarın aşamalı olarak ziyarete açılacağından bahseden Turan, “Burası müzik dinletileri, sergilerle kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak . Ama bir dönem yapıldığı gibi burada 10 bin kişilik konserlere izin vermeyiz” diye konuştu. Turan, tarihi yapının, Türkiye ve bölge ekonomisine katkıda bulunması ve dünyanın en gözde kültür sanat merkezlerinden biri olmasının amaçlandığı
ifade edildi.
Müzede tüm hikayesi anlatılacak
Ergün Turan’ın verdiği bilgilere göre, hisarın adını aldığı ‘yedi’ kulesinden biri bu zamana kadar ulaşılamadı. Bugün gördüğümüz altı kulenin ise ikisi Bizans, diğer dördü Osmanlı zamanında yapılmış kuleler. Revize Restorasyon Projesi’yle kuleler çağdaş koruma anlayışına uygun olarak restore edilmesi planlanıyor. Uluslararası düzeyde bir sanat galerisi, buraya verilecek yeni fonksiyonlardan biri. Ayrıca burada yapılacak müzede I. Theodosius’tan Fatih Sultan Mehmed’e, surların içinde bulunan bir odada boğularak hayata gözlerini yuman Genç Osman’a kadar Yedikule’nin tüm hikâyesi paylaşılacak.
Sponsora hayır demeyiz
Henüz restorasyonun ne kadar süre içerisinde tamamlanacağı düşünülenmiyor. Ancak Turan, 20 yıllık bir sürecin sürpriz olmayacağı düşünülüyor. Bu nedenle restorasyonun toplam bütçesinin ne olacağını da şu an için tahmin etmek zor. Turan, buraya her yıl en fazla 2-3 milyon TL ayırabileceklerini belirterek, “Şu an için bir sponsor arayışımız yok. Ama olmak isteyen çıkarsa da ‘hayır’ demeyiz” diye konuştu.