23 / 12 / 2024

Yedikule Hisarı restore edilecek!

Yedikule Hisarı restore edilecek!

Türkiye’nin ve dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olan, İstanbul’un sembol yapılarından Yedikule Hisarı, tekrar halkla buluşacak.



İstanbul’un pek çok dönemine şahitlik etmiş, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Yedikule Hisarı, şehrin tarihsel öğelerini içinde barındıracak şekilde resotre edilecek.

Restorasyon boyunca Yedikule Hisarı aşamalı şekilde ziyarete açılacak. Müzik dinletileri, ulusal ve uluslararası sergiler ile kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak olan tarihi yapının, Türkiye ve bölge ekonomisine katkı sağlaması ve dünyanın en gözde kültür sanat merkezlerinden biri olması planlanıyor.

Yedikule Hisarı Fatih Belediyesi'nin çalışmaları ile restore edilecek. Restorasyon sürecinde Yedikule Hisarı aşamalı şekilde halka açılacak. Yedikule Hisarı’nın, restorasyon süresinde de sürekli yaşayan bir alan olması planlanıyor. Restorasyon süresince ve sonrasında yapılacak iletişim çalışmaları ile Yedikule Hisarı, İstanbul’un kültürel mirasının bir sembolü haline gelecek, bu zengin kültürün Türk ve dünya vatandaşları tarafından deneyimlenmesi sağlanacak.

Yedikule Hisarı restore edilecek!

Turizm potansiyelini artıracak

Yedikule Hisarı’nın restorasyon projesinin tanıtımında açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Fatih’in, İstanbul’un ve Türkiye’nin turizm potansiyelinin büyük bir kısmını üstlendiğini, ilçenin Türkiye’nin vitrini olarak belirtilen camilerin, tarihi eserlerin, müzelerin, sarayların, mimari yapıların ve doğal güzelliklerin başkenti olduğunu vurguladı. Yedikule Hisarı’nın da bu potansiyeli daha üst seviyelere taşıyacak bir tarihi olduğuna dikkat çeken Turan, şunları kaydetti: 

“Yedikule Hisarı sahip olduğu mana itibariyle özellikle tarihçilerin, tarihe ilgi duyanların ve tarih severlerin dikkatini çeken bir yapı. İstanbul’un fethinden sonra kültürel anlamda Osmanlı ve Bizans’ın buluştuğu noktalardan biri. Yedikule Hisarı restorasyonu uzun yıllar devam edecek ancak hisarın bir kısmı restorasyon devam ederken müze olarak tematik grupların ziyaretine açılacak. Dünyada benzer örnekleri olan dinamik bir restorasyon gerçekleştiriliyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinin izleriyle çok katmanlı bir tarihi, kültürel ve mimari birikimi bünyesinde bulunduran, dünya üzerindeki nadir yapılardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu da ilçemizin, ilimizin ve ülkemizin mevcut turizm potansiyelini restorasyon sonrası yapılacak etkinlikler, sergiler, müze çalışmaları gibi faaliyetlerle daha üst seviyelere çekecektir.”

Etap etap gerçekleştirilecek

Başkan M. Ergün Turan, hedeflerinin en kısa sürede projeyi tamamlayarak Yedikule Hisarı’nı yeniden halkla buluşturmak olduğunu ifade etti ve restorasyona ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Hisarın restorasyonu yıllara yayılarak etap etap gerçekleştirilecek. Restorasyon süreci devam ederken aynı zamanda iç avlu düzenlemeleri yapılarak hisar ziyarete açılacak. Ayrıca devam eden restorasyon çalışmaları ziyaretçiler tarafından gözlemlenebilecek. İlk etapta duvar güçlendirme ve orta avlu peyzaj çalışmalarına başlandı. Yürüyüş yolları da yapılıyor, sonraki etapta kule restorasyonu olacak. Güney pilon üzerinde yer alan terasa cam korkuluk yapılarak, yerli ve yabancı turistler için seyir terası oluşturulacak. Hisarın adını aldığı ‘yedi’ kulesinden biri bugüne ulaşamamış. Bugün gördüğümüz altı kulenin ise ikisi Bizans, diğer dördü Osmanlı zamanında yapılmış kuleler. Revize Restorasyon Projesi ile kuleler çağdaş koruma anlayışına uygun olarak restore edilecek. Bu sayede ara katları, etkileyici iç hacimleri, karakteristik çatıları ile ülkenin kültür ve sanat ortamına yeniden kazandırılacak. Hem semt insanının, Yedikule Mahallesi’nin, Suriçi sakinlerinin hem ulusal ve uluslararası kültür ve sanat ortamının faydalanacağı mekânlar olarak düzenlenecek. Uluslararası düzeyde bir sanat galerisi, buraya verilecek yeni fonksiyonlardan biri. Ayrıca Yedikule’nin I. Theodosius’tan Fatih Sultan Mehmed’e, Genç Osman’dan Macar elçisine kadar tüm hikâyesini anlatacak bir müze de burada yer alacak.”

Turizm destinasyonu olacak

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Hisarın denize yakın lokasyonda bulunması, İstanbul’un her yanından görülebilmesi amacıyla ışık gösterileri ve video mapping uygulamaları gerçekleştirilecek. Yedikule Hisarı ve çevresine yönelik kent kültürü, sosyolojik ve sosyo-ekonomik araştırmalar yapılacak. Bu araştırmaların sonuçları kitap halinde yayınlanacak. Ayrıca İstanbul’un en eski semtlerinden olan Yedikule’yi tanıtıcı etkinlikler gerçekleştirilecek. Yedikule Hisarı’nın İstanbul turizm destinasyonuna alınması için görüşmelerimiz sürüyor. Hisar sadece etkinliklerin yapıldığı bir mekân olmayacak. Aynı zamanda açık hava müzesi ve içinde birçok anı, hikâye barındıran muhteşem bir mekân olduğundan tur operatörlerinin güzergâhlarını renklendirip, çeşitlendirecek. Ayrıca basılı rehberlerde ve dijital mecralarda da yer alması için çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

Burhan Ersoy: Galata Kulesi'ni en kısa sürede açacağız!


Geri Dön