Yedikule Zindanları Müzesi harabeye döndü!
İstanbul kültür tarihinin en eşsiz yapılarından Yedikule Zindanları Müzesi harabeye döndü. Milli Emlak, sözleşmeyi iptal etmek isteyince kiracı şirketle davalık oldu. Dava 4 yıldır bir türlü karara bağlanamadı...
Yedikule Zindanları Müzesi'nde ziyaretçilere 'deli dumrul' gibi bilet kesen şirket, İstanbul kültür tarihinin en eşsiz yapılarından birini harabeye çevirdi. 2004'te Maliye tarafından 30 yıllığına kiraya verilen ve geceleri alemcilerin mekanı haline gelen, gündüzleri ise 'çocuk istismarı' vakalarıyla anılan zindanlar, görenlerin içini sızlatıyor.
SİT ALANINDA İKİ KAçAK YAPI
Büyük bir alana yayılan Yedikule hisarlarının içinde sit alanı olmasına rağmen iki kaçak yapı bulunuyor. Hiçbir güvenlik görevlisi ve turistlere yardımcı olacak uzman personel bulunmayan zindanların içi pislikten geçilmiyor. Yedikule surlarının etrafını saran çıplak elektrik kabloları da düşündürüyor. Mekanın kapısında 'otopark'çı görüntüsüyle bekleyen üniformasız görevliler, burada dizi sinema filmi ya da tarihi belgesel çekmek isteyen prodüksiyon firmalarından saat başı 300 TL tahsis ediyor, üstelik fatura vermeden.
KİRALAMA UYGUN DEÄİL
Maliye Bakanlığı Yedikule Zindanları Müzesi'ni, 2004 yılında içi yeniden düzenlenerek sanatsal etkinlikler gerçekleştirilmesi şartıyla STİ Uluslararası İç ve Dış Ticaret Limited şirketi'ne kiraya verilmesi için Kültür Bakanlığı'ndan görüş istedi. Bakanlık da bunun üzerine taşınmazla ilgili daha önce alınmış kurul kararları da göz önünde bulundurularak, yapılacak her türlü uygulama öncesi ilgili koruma kurulundan izin alınması koşuluyla Yedikule Zindanları'nın kültürel, turistik ve sanatsal etkinliklerde kullanılmak amacıyla kiralanmasında sakınca bulunmadığını 11.02.2004'te Maliye'ye bildirdi. Ancak İstanbul Bir Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tarihi Yedikule Zindanları'nın ilerde yapılacak bilimsel çalışmalara imkan sağlamak için uzun süreli olarak kiralama ve irtifak hakkı tesisinin uygun olmadığı yönünde 21.04.2004'te bir karar alarak Maliye'yi yazıyla uyardı.
DANIşTAY İPTALİ ONAYLADI
Taşınmaza ilişkin koruma kurulunun yazısını dikkate alan Maliye, STİ ile yaptığı Yedikule Zindanları'nın 30 yıllık kullanım ve işletme hakkını içeren kira sözleşmesinin iptali için gerekli yasal işlemin başlatılmasına karar verdi. Kararın ardından şirket ile bakanlık davalık oldu. Ayrıca kira sözleşmesinin iptali için şehr-i İstanbul Derneği tarafından Maliye Bakanlığı aleyhine dava açıldı, İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nde görülen dava dernek lehine sonuçlandı. Söz konusu karar Danıştay 13. Dairesi'nce de onandı.
Orayı kültür merkezi yaparım
İşletme tahsisinin bakanlığına verilmesini istediği tarihi yapıyla ilgili Yeni şafak'a konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 'Oradaki acı manzara benim de içimi sızlatıyor. İnşallah haberinizden sonra şirketle ve mili emlak arasında süren iptal davaları hız kazanır ve böyle bir mekan bize verilir. Gerekli plan ve çalışmaları yaparız. Orayı İstanbul'un 'Kültür Vahası' haline getiririz' dedi. Bakan Günay şöyle konuştu: 'Mesela Anadolu Ateşi İstanbul'da yer arayıp duruyor. Mekanın bize tahsisi durumunda müzik ve folklor gruplarının kullanabileceği, sergi ve kültürel etkinliklerin yapılabileceği güzel bir sanat ve kültür merkezi ile yiyecek-içecek merkezi yapılabilir. Fakat şirketle Milli Emlak arasında dava sürüyor. Mümkün olduğunca hızlı gitmesi için takip ediyoruz ama konu bizim dışımızda. Maalesef orada biz taraf değiliz. Bakımı ve çevre düzeni için bile çok müdahale edemiyoruz. Tıkanmış durumdayız. Yeni şafak'a bu yaraya parmak bastığı için önemli teşekkür ediyorum.'
Bakan Günay tabelayı indirtti
Yedi Kule Zindanlar'nın girişinde bakanlığının tabelası oduğunu muhabi-rimizden öğrenen Kültür ve Turizm Bakanı Günay devreye girdi. Yetkililerle temasa geçen bakanlık yetkilileri tabelayı kaldırttı. Surlarda yer alan kulelerin ve zindanların her türlü iyi ya da kötü kullanıma uygun olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Ben içini de dışını da iyi biliyorum. Yerlere çakıl sermişler, kötü bir sahne yapmışlar, üstelik bakımsız ve tam bir otopark görüntüsü var. Mülk sahibi olmadığımız için bir şey diyemiyoruz' dedi. Yedi Kule Zindanları'ındaki Altın Kapı'nın Osmanlı'nın törensel mekanı olduğunu belirten Günay, 'Düzenlenebilse belki de muhteşem bir görüntü ortaya çıkacak. Aslında sorunun temeli başta şu. Tüm bu kültürel varlıkların tahsisi veya kiralanma hakkının biz de olması lazım. Bizim uygun gördüğümüz kişilere verilmesi gerekiyor' diye konuştu.
Yeni şafak/ABDULLAH YILDIRIM