Kent Haberleri

Yedikule'deki tarihi surlar kaderine mi terkedildi?

Yedikule Mahallesi sakinleri, tarihi bostan alanının tinerci mekânı olmasından, mezbeleliğe dönmesinden yakınıyor: “Bölge imara açılmasın fakat kaderine de terk edilmesin..."

Yedikule Mahallesi sakinleri, tarihi bostan alanının tinerci mekânı olmasından, mezbeleliğe dönmesinden yakınıyor: “Bölge imara açılmasın fakat kaderine de terk edilmesin..."


Yedikule’de, tarihi surların dibinde bulunan bostanlık alana imar yolunu açan proje, geçen aylarda çok tartışılmıştı hatırlarsanız. Tarihi bostanlık alana konut, sosyal tesis ve süs havuzu yapılmasının önünü açan plan tadilatı önce İBB Meclisi’nde kabul edilmiş fakat projeye gelen yoğun eleştiriler ve protestolar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş projeyi veto ederek çalışmaları durdurmuştu. İBB’den bu veto kararına ilişkin de şu açıklama yapılmıştı: “Yedikule Mahallesi’ndeki alanın asli niteliğinin korunması ve geleceğe taşınması için daha kapsamlı bir çalışmaya imkân sağlamak amacıyla ilgili plan tadilatı kararı İBB Meclisi’ne iade edilmiştir. Yapılacak çalışmalara ışık tutması için tarihçiler, bilim adamları ve mahalle sakinlerinin katılacağı bir çalıştay düzenlenmesinin faydalı olacağı düşünülüyor. Bu plan tadilatına gerekçe oluşturan bölgedeki güvenlik, aydınlatma ve çevre temizliği eksikliği de hızla ele alınıp çözüme kavuşturulacaktır.”


Projenin veto edilmesinin üzerinden yaklaşık 10 ay geçti. Ancak İBB’nin proje iptali sonrası yaptığı açıklamada da bahsedilen ve hızla çözüme kavuşturulacağı belirtilen güvenlik, aydınlatma ve temizlik sorunları giderilemedi. İşte bu nedenle şu günlerde Yedikule sakinlerinden yoğun mesajlar alıyorum. Mahalleli, “Evet, bostanların imara açılmasını istemiyoruz, tarihi bostanlar yeşil alan olarak kalsın fakat burası kaderine terk edilmiş durumda. Aydınlatma olmadığı için akşam saatlerinde bölge madde bağımlılarının mekânına dönüşüyor. Ateş yakılıp tarihi surlara zarar veriliyor. Binalara çok yakın mesafedeki alanda güvenlik zafiyeti had safhada. Acilen güvenlik önlemi alınması ve aydınlatma yapılmasını istiyoruz” diyerek yetkililerden verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor.


TARİHİ SURLAR YANDI

Tarihi surların hemen dibindeki alana yerleşen tinerciler, ateş yakarak surlara zarar veriyor. Ortalık çöpten geçilmiyor. Çevre sakinleri, madde bağımlılarının terk edilmiş araçların içinde kaldığını söylüyor.


'HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI'

Yedikule bostanlarının imara açılma sürecinde protesto gösterileri yapan Bostan Platformu’ndan aktivist Eser Arslan da bostan alanının halkın kullanımına açılması görüşünde. Arslan, “Bölge sakinleri, atıl alanı kullanabilmeli. Bunun için düzenlemeler yapılmalı. Ama tabii bu düzenleme yapılırken betonlaşma olmamalı ve doğal dokuya zarar verilmeli. Yapılacak çevre düzenlemesinde endüstriyel malzemeler kullanılmamalı” diyor.


İBB: HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Yedikule Mahallesi sakinlerinin güvenlik başta olmak üzere temizlik ve aydınlatmayla ilgili şikâyet ve isteklerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine de ilettim ve “Neden burada düzenleme çalışmaları yapılmadı?” diye sordum. Yetkililer, “Proje durdu ama hukuki süreç devam ediyor. Bu nedenle de herhangi bir düzenlemede bulunulmadı” yanıtını verdi. Ancak tarihi bostanların çevresindeki durum hayli vahim görünüyor. Burada güvenlik önlemi almaya ya da çevre temizliği yapmaya hukuki süreç engel olmasa gerek...


'MİNİBÜSLERİ İPTAL EDİN YOKSA AZ KALACAĞIZ'

Avcılar-Hadımköy hattında bir süredir devam eden özel halk otobüsü ve minibüs esnafı arasındaki gerginlik, geçen hafta had safhaya ulaşmış; bir grup otobüsçü, UKOME (Ulaştırma Koordinasyon Merkezi) kararının ardından aynı hatta çalışmaya başlayan bir minibüse taşlı sopalı saldırıda bulunmuştu. Bu olayın ardından herkes birbirini suçlamış, sular bir türlü durulmamıştı. İstanbul özel halk otobüsü kuruluşları, dün Beylikdüzü’nde toplanıp konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yaklaşık 500 özel halk otobüsü işletmecisi bir araya geldi. İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası ve İstanbul’da faaliyet gösteren Mavi Marmara AŞ, Özulaş AŞ, Öztaş AŞ, Yeni İstanbul AŞ ve Halk Ulaşım AŞ yönetcileri de bölge esnafına destek amaçlı hazır bulundu. Bölge şirketi Mavi Marmara AŞ’nin yönetim kurulu başkanı Ramazan Gürler, şu açıklamalarda bulundu: “Avcılar-Hadımköy hattında 42 özel halk otobüsü hizmet veriyor. Bu hatta 30 adet minibüs eklendi. Bu durum, özel halk otobüslerinin aç kalması anlamına geliyor. Zaten çok zor şartlarda olan esnaf, perişan hale gelecek. Konuyla ilgili olarak UKOME’ye yaptığımız çağrılar yeterli olmadı. Bu karar yanlıştır. Aynı hatta daha önce minibüs konulma girişimi, mahkeme kararıyla iptal ettirilmesine rağmen yanlışta ısrar edilmektedir. Bizler yine de yasal yollardan haklarımızı sonuna kadar savunacağız. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın soruna el koymasını bekliyor ve umuyoruz. Minibüsçü arkadaşlarımızın da daha uygun hatları talep etmelerini ve esnafı karşı karşıya getirmemelerini bekliyoruz. Doğru olan, sorun çözülene kadar çalışmamalarıdır. Kimse bile bile yanlışta ısrarcı olmamalıdır.”

Bakalım bu çağrı nasıl karşılık bulacak?


Habertürk