29 / 04 / 2024

YEM, Ahşap Mimari Konferansı‹'na ev sahipliği yaptı!

YEM, Ahşap Mimari Konferansı‹'na ev sahipliği yaptı!

Finlandiya Helsinki 'de bulunan Aalto Üniversitesi Ahşap Programı öğrencileri tarafından tasarlanıp inşa edilen 20 ahşap binanın modelleri, fotoğrafları ve planları 7 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında Yapı-Endüstri Merkezi 'nde sergileniyor  



Yapı-Endüs‹tri Merkezi Ahşap Mimari Sergisi ve Konferansı‹'na ev sahipliği yaptı.....

Sergi, Aalto Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Mimar Pekka Heikkinen 'in “Yaparak Öğrenmek – Finlandiya Mimarisinin Doğuşu ” başlıklı konferansın ardından açıldı.

 

Yapı dünyasının bilgi merkezi olarak 43 yıldır etkinliğini sürdüren Yapı-Endüstri Merkezi, Finlandiya 'nın başkenti Helsinki 'de bulunan Aalto Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ahşap Programı öğrencileri tarafından tasarlanıp inşa edilen 20 ahşap binanın modelleri, fotoğrafları ve planları ile sergilendiği Ahşap Mimari Sergisi ve Konferansı 'na ev sahipliği yapıyor. Yapı-Endüstri Merkezi ile Finlandiya Büyükelçiliği işbirliğinde UPM-Kymmene, PlyWood, Promet A.şž, Ulusal Ahşap Birliği ve Lunawood ile Tikkurila firmalarının Türkiye Distribütörü İlkay Ticaret 'in sponsorluğunda gerçekleştirilen Ahşap Mimari Sergisi, Aalto Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Mimar Pekka Heikkinen 'in verdiği ‘Yaparak Öğrenmek – Finlandiya Mimarisinin Doğuşu ' başlıklı konferansın ardından gerçekleştirilen kokteyl ile açıldı.

“Yaparak Öğrenmek - Finlandiya Mimarisinin Doğuşu ” başlıklı konferansın açılında konuşan Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, 8 Mart'ın YEM için önemli bir gün olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı: 'Bugün 43. kuruluş yıldönümünü kutlayan YEM, 8 Mart 1968 akşamı, daimi bir sergi ile kapılarını ilk kez açmıştı. Bu anlamlı günde böyle bir sergiyi burada açmaktan mutluluk duyuyoruz' dedi.

 Hasol'un ardından söz alan Finlandiya'nın  Ankara  Büyükelçisi Mervi Nousiainen Türkçe yaptığı konuşmasında, “Ahşap Mimari Sergisi ”nin İstanbul'da açılmasının büyük bir mutluluk olduğunu belirterek, etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti ve YEM'in 43. yıldönümünü kutladı. Finlandiya'nın yüzde 70'inin ormanlarla kaplı olduğuna dikkat çeken Nousiainen, ağaçlarla iç içe yaşayan Finlandiyalıların, mobilyaların yanı sıra tamamı ahşaptan yapılma kentlere de imza attığını belirtti. Türkiye'nin de zengin bir ahşap yapı geleneğine sahip olduğunu ifade eden Büyükelçi, bunun en güzel örneğinin UNESCO Dünya Mirası Listesi 'nde yer alan Safranbolu olduğunu söyledi.

 Ahşap geleneksel bir malzeme ama “geleceği ” parlak

Daha sonra söz alan Aalto Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Mimar Pekka Heikkinen ise ahşabın, Finlandiya için en ekonomik malzeme seçimi olduğunu belirterek ülkelerindeki müstakil evlerin yüzde 80'inin ahşap olduğunu belirtti. Yapı teknolojisinin bugün ulaştığı noktada küçük evlerin yanı sıra, 8 katlı yapıların dahi ahşap strüktür ile inşa edilebildiğini söyleyen Heikkinen, 'Moderrn bir yapı malzemesi olmamasına rağmen ahşabı, geleceğin malzemesi olarak görüyorum' dedi. Heikkinen 'e göre ahşap, yanması halinde etrafa en az toksik gaz yayan malzeme olması ve güvenli, dayanıklı, sürdürülebilir yapısı ve gürültü kontrolü ile diğer yapı malzemelerine göre farklı avantajlara sahip. Ahşabın tercih edilmesinin belli bir 'duruş'a işaret ettiğini ifade eden Prof. Heikkinen, ahşap mimarisini 'inovasyon', ahşap yapıyı ise 'bilgi birikimi' ile ilişkilendirerek ahşap kullanımının başlıca 3 nedenini ise şöyle anlattı:

- geleceğin yapısı (enerji verimli, sürdürülebilir yapılar)
- eski ahşap yapıların onarımı
- ahşap yüzey teknolojisindeki gelişimler (dayanıklı, onarılabilir ahşapların gelişimi)

Aalto Üniversitesi Ahşap Programı'na ilişkin bilgiler de veren Heikkinen, ahşabın doğal ortamdaki gelişim evrelerine birebir şahit olan Ahşap Programı öğrencilerinin, malzemenin endüstriyel ortamda işlenmesi hakkında da bilgi edindiklerini, Finlandiya ahşabına dair teorik bilgiler ile beslenen öğrencilerin, 12-20 kişilik ekipler oluşturarak, inovatif ve akılcı öneriler getiren tasarımlarını geliştirdiklerini anlattı. Tasarım aşamasının ardından uygulamada, malzemenin verdiği yanıtı doğrudan deneyimleyen Ahşap Programı öğrencileri için en önemli noktanın ise 'ekip çalışmasını öğrenmek' olduğunu vurguladı. Kurulduğu 1994 yılından bu yana 32 ülkeden öğrencinin eğitim gördüğü program kapsamında inşa edilen 28 projenin neredeyse tamamı YEM 'deki sergide yer alıyor.

 Ahşabın, karbon ayakizi negatif değerlere tekabül eden tek yapı malzemesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pekka Heikkinen, ahşap evin yüzde 75'inin geri dönüşümlü malzemeye dayandığının altını çizdi. Önümüzdeki dönemde masif ahşap kullanımının artacağını öngören Heikkinen, ahşabın en iyi şekilde kullanılmasının ise ciddi bir mimari beceri gerektirdiğini sözlerine ekledi. Etkinlik, konferansı takip eden sergi açılışı ile sona erdi. Sergi 7 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında Yapı-Endüstri Merkezi 'nde ziyaret edilebilecek.

Yapı-Endüstri Merkezi yapı, gayrimenkul, tasarım ve mimarlık alanlarının önemli konularının tartışıldığı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Farklı konu ve alanlardaki etkinliklere katılım ve detaylı bilgi için www.yemetkinlik.com


Geri Dön