29 / 04 / 2024

YEM Yayın, iç mekan tasarımını sorguluyor!

YEM Yayın, iç mekan tasarımını sorguluyor!

YEM Yayın tarafından hazırlanan İç Mekan Tasarımı Nedir kitabında; iç mekan tasarımı diğer dallardan nasıl ayrılır, tarihçesi nedir, eğitiminde izlenen belli ideoloji ve prensipler nelerdir,  gibi soruların yanıtları bir arada sunuluyor...  



Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri tasarımı ve sanat konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın, öğrenciler ve iç mekan tasarımcıları için hazırlanmış, öğretici bir el kitabı olma özelliği taşıyan İç Mekn Tasarımı Nedir adlı kitabı Türkçeleştirerek literatüre kazandırdı.

Graeme Broker ve Sally Stone tarafından yazılan kitabın ilk bölümünde; bir meslek olarak iç mekan tasarımının tarihi anlatılıyor, uygulamaların ardında yatan teoriler inceleniyor ve önemli terimlerin temel tanımları sunuluyor. Ayrıca çağdaş tasarımcıların uğraş alanına giren restorasyon, koruma ve sürdürülebilirlik konulan ele alınıyor.

İç Mekan Tasarımı Nedir, 'Anatomi' başlığı altında verilen ikinci bölümünde ise iç mekan tasarımcılarının sıklıkla başvurduğu stratejiler ve taktikler üzerinde duruluyor.

İç mekanlar, önce tasarımcının iç mekanın bağlamına nasıl yaklaştığına bağlı olarak 'duyarlı' ya da 'bağımsız' olarak sınıflandırılıyor, sonra da kullanım amaçlarına (yaşama, çalışma, kültür, bilgi üretim, ticari) ve malzemelerine (ışık, nesneler, düzlem ve yüzey) göre kategorize ediliyor. Her bir kategori, çarpıcı örnekler üzerinden, mimari çizim ve fotoğraflar eşliğinde ayrıntılı olarak tartışılıyor.

Kitabın son bölümünde ise, Foster+Partnefs, Herzog & de Meuron, Behnisch Architekten, Phillippe Starck, Peter Zumthor gibi günümüzde iç mekan tasarımının farklı alanlarında uluslararası ölçekte etkinlik gösteren, dünyanın önde gelen iç mekan tasarımcılarının ve tasarım ofislerinin geniş çapta yankı uyandırmış, yakın tarihli işleri sergileniyor. Tasarımcıların çalışmalarının ayrıntılı bir analizinin yanı sıra, öne çıkan projelerinin çarpıcı fotoğraflarına da yer veriliyor.

Kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi'nin Beşiktaş ve Fulya'daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.


Geri Dön