Sektörel

Yeni Adana Projesi'nde 95 bin TL'ye villa!

Aytaç Durak, Adana'nın Güney ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk göç kapısı konumunda olduğunu söyledi

Adana'da çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi amacıyla 1984 yılında kentin kuzeye kaydırılmasına yönelik
başlatılan çalışmalar kapsamında büyük ve modern bir kent kurulurken, 200 bin yeni konut kazandırıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin Güney ve Güneydoğu Anadolu'nun ilk göç kapısı konumunda olduğunu söyledi.

Kent kültüründen uzak, eğitimsiz ve dar gelirlilerden oluşan ailelerin göçünü alan Adana'nın özellikle kenar semtlerde oluşan yeni mahallelerin günümüz Türkiye'sine yakışmayan çarpıklık oluşturduğunu belirten Durak, bu sorunun önüne geçmek amacıyla yıllar önce girişimde bulunduğunu bildirdi.

Durak, kırsaldan göç alıp, İstanbul ve Ankara gibi illere "beyin göçü" veren Adana'nın bu açıdan talihsiz bir kent olduğunu ifade ederek, "Traktör Anadolu'da devreye girince kırsaldan istihdam fazlası oldu. Kent kültüründen ve ekonomik yönden yoksun vatandaşlar göçle gelmeye başladı. Bu vatandaşların imarsız ve altyapısız yaptığı gecekondular, verimli topraklar üzerinde yoğunlaştı. Yoğunlaşmaya da devam ediyor. Göreve ilk seçildiğim 1984 yılında bu sorunun önüne geçmek amacıyla şehri Adana'yı kuzeye taşıyarak verimli toprakların daha fazla işgalini önlemeye çalıştım" diye konuştu.

-"ESKİ ADANA'YA HERHANGİ BİR İYİLEŞTİRME YAPMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"-
Yeni Adana'nın bugün, yaklaşık 200 bin konut ile dünyaya örnek olacak yeni bir yerleşim projesi niteliği taşıdığını, bu konudaki hedefe de ulaşıldığını anlatan Durak, şöyle konuştu:

"Eski Adana'ya herhangi bir iyileştirme yapmamız mümkün değil. Kentsel değişim ve dönüşüm projesi uygulanamıyor. Çünkü evler iç içe geçmiş, çıkmaz sokaklardan kurulmuş. Buranın ıslahı mümkün değil. Yaşanmasını hiç arzu etmediğimiz yangın, su baskını veya deprem gibi olaylarda bu mahallelerdeki dar
sokaklara girebilmek çok zor. Bir tarafta sosyal donatı alanlarına, otoparklara ve yeşil alanlara sahip yerleşim bölgesi, diğer taraftan çarpık kent görüntüsü, görenlere zaman tüneli yolculuğu yaptırıyor.

Ankara ve İstanbul'daki gecekondularla buradakiler de farklı. Ankara ve İstanbul'daki gecekonduların arasında mesafe veya ağaçlık alan var. Ancak asıl felaket Adana'da. İstanbul ve Ankara'da 4 bahçeli ev yıkarsan 2 dönüm arsa elde edersin. Buraya her müteahhit kat karşılığı bina yapar. Ancak Adana'da durum çok farklı. Burada 2 dönüme yakın alanda kamulaştırma yaparsanız 30-40 tane ev çıkar.

Üst üste, yan yana gecekondular yapılmış. Adana'da kentsel dönüşümü yapmak çok zor. Hayaliyle ve dedikodusuyla zaman geçirmeye gerek yok. Asıl tehlikeli olan bu mahallelerde ilave temellerin veya evlerin yapılıyor olması. TOKİ ile Sinanpaşa Mahallesi'nde 3 yılda 300 kişiyi konut sahibi yapamazken, bu gecekondularda her ay 300 tane yeni temel atılıyor veya ev yapılıyor. Çarpık kentlerde belediye hizmetlerinin halka ulaşması zor, pahalı ve sağlıksız. Devlet otoritesi zaafa uğrar, hizmet aksar, polisiye önlem zorlaşır, buralarda insanlar ömür boyu mutsuz ve isyankar olur. Kentsel dönüşümden önce varoşlarda ilave yapılaşmanın
kesinlikle durdurulması gerekir. Bu da ruhsat harç işlemlerinde yetkili olan ilçe belediyelerinin görev sahasına girer."

-149 METREKARELİK VİLLA 95 BİN TL-
Durak, Adana Büyükşehir Belediyesine bağlı Yeni Adana İmar Limited Şirketi ve müteahhitlerin yaptığı konut sayısı arttıkça, konuta yönelik tercihin de arttığını söyledi.

Yeni Adana İmar Limited Şirketi olarak konut yapmaya devam ettiklerini belirten Durak, "Şu anda Yeni Adana Projesi'nin ikinci etabına başlandı.

İnşaatına başladığımız 149 metrekarelik villaların fiyatları da 95 bin TL'den başlıyor. 95 bin TL, 115 bin TL, 150 bin TL tutarında bahçeli villalar yapıp satışa sunuyoruz. Daire fiyatları ise 55 bin TL'den başlıyor" diye konuştu.

Durak, kent ekonomisinin kalkınması ve istihdama katkı sağlamak amacıyla yatırım yapmak isteyen firma ve iş adamlarına da gerekli kolaylıkları sağladıklarını kaydetti.
AA