28 / 04 / 2024

Yeni asgari ücret 18,813 TL mi olacak? İşte gündemde konuşulan yeni yıl maaşları...

Yeni asgari ücret 18,813 TL mi olacak? İşte gündemde konuşulan yeni yıl maaşları...

Asgari ücret zammı yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. Asgari ücret zammı için masada farklı oranlarda zamlar konuşuluyor. Bu zamlarda biri de 18,813 TL maaş ödemesi. Peki, asgari ücret yeni zammı ne kadar olacak? İşte o rakamlar...



Milyonlarca asgari ücretli çalışan 2024 yılında alacağı maaşı merakla sorguluyor. Asgari ücretlinin gözü, kulağı asgari ücrete yapılacak olan zam oranına çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 1 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti net 11 Bin 402 TL olarak belirlenmişti. Yükselen enflasyonla birlikte maaşlar gelir gelmez erirken vatandaşlar yeni yıl maaşlarını sorgulamaya başladı. 

Bilindiği üzere asgari ücretin belirlenmesi için her sene Aralık Asgari Ücret Tespit Komitesi toplanıyor. Bu kapsamda sene sonunun gelmesiyle birlikte komisyon, 2024 yılı boyunca uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalarına başlayacak. 

ASGARİ ÜCRET MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti maaşını, yasa gereği işveren, işçi ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılan komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karara varıyor. Oyların eşitliği durumunda Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Ahaber'de yer alan habere göre geçmiş senelerdeki hedeflenen enflasyon oranları ve enflasyon verileri baz alınarak yeni asgari ücret tespit edilecek. İşte asgari ücret için konuşan formüller...

BİRİNCİ FORMÜL 

Yıllık enflasyon, mevcut asgari ücrete eklenerek yeni maaş belirlenebiliyor. Birinci formüle göre, refah payı hariç olarak net asgari ücret, 2023 sene sonunda 8,506 liradan 14,036 liraya çıkabilir.

İKİNCİ FORMÜL 

Senelik enflasyon, mevcut asgari ücrete dahil edilerek yeni asgari ücret yeniden hesaplanıyor. Söz konusu formüle göre, refah payı hariç olarak net asgari ücret, 2023 sene sonunda 11,402 liradan 18,813 liraya yükseltilebilir.

ÜÇÜNCÜ FORMÜL

Temmuz ayında yapılan ara zamma yıllık enflasyon eklenerek yeni asgari ücret tekrardan hesaplanabilir. Bu formüle göre, refah payı hariç olarak net asgari ücret, 2023 sene sonunda 11,402 liradan 14,937 liraya çıkabilir.

DÖRDÜNCÜ FORMÜL 

2. yarıdaki enflasyon oranında bir zamdan sonra refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenebilir. Bu formüle göre ise, refah payı hariç olarak net asgari ücret, 2023 sene sonunda 11,402 liradan 15,707 liraya çıkabilir.

BEŞİNCİ FORMÜL 

Yeni asgari ücret, hedeflenen enflasyon oranı göz önünde alınarak belirlenebilir. Bu formüle göre, refah payı hariç olarak net asgari ücret, 2023 sene sonunda 11,402 liradan 15,165 liraya çıkabilir.

200 bin TL'nin faizi ne kadar? İşte tek tek açıklanan o son dakika rakamları!

Kıdem tazminatı kalkıyor mu? Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı

Emeklilere zam müjdesi! Hem seyyanen zam hem de taban maaşta artış! En düşük emekli maaşı 10 bin TL mi olacak?


Geri Dön