Ekonomi

Yeni asgari ücret belli oldu! Şimdi sıra özel sektör ara zamlarında! Özel sektör çalışanlarına ne kadar zam yapacak?

Asgari ücret artışının ardından şimdi sıra özel sektör zamlarına geldi. Asgari ücretteki yüzde 34 oranındaki zam oranı özel sektör çalışanlarına hangi oranlarda yansıyacak? Özel sektör çalışanlarına yüzde kaç zam yapılacak? Detayları haberimizde…Çalışanlar asgari ücrete yapılan artışın ardından kendi maaşlarına yapılacak ara zammı merak etmeye başladı

Asgari ücrete zam oranının yüzde 34 olarak açıklanmasının ardından şimdi gözler özel sektöre çevrildi. Çalışanlar asgari ücrete yapılan artışın ardından kendi maaşlarına yapılacak ara zammı merak etmeye başladı.

Fenix İK Kurucusu Ülker Piri yüzde 34’lük zam oranının, maaşı asgari ücretten düşük olanları etkileyeceğini belirtirken, genel olarak özel sektörde ara zam oranlarının önceden belirlendiğini ileri sürdü.

Peki, özel sektör çalışanları temmuz ayında ara zam olarak ne kadar alacak? Özel sektör çalışanlarının maaşları ne kadar artacak? Detayları haberimizde…

Asgari ücrete yapılan yüzde 34 zamla birlikte asgari ücretle çalışanların eline net 11 bin 402 lira geçecek.

Ülke genelindeki bütün sektörlerin nabzını tuttuklarını belirten Ülker Piri özel sektördeki zam oranlarının günler öncesinden netleştirildiğini ifade etti. Hemen hemen her sektörden görüşerek ara zam oranlarını araştırdıklarını söyleyen Fenix İK Kurucusu Ülker Piri, işverenlerin enflasyon farkını gözeterek çalışanları için en iyi ara zam oranlarını uygulamak istediğini, ancak çoğunun asgari ücretin artış oranını maaşlara yansıtamayacağını belirttiğini, yüzde 15 ila yüzde 30 arasında değişen oranlarda ara zammın planlandığını aktardı.

MAAŞI DÜŞÜK OLANLARA İSTİSNA YAPILACAK

Piri, çok sayıda şirkette temmuz ara zammının yüzde 15 ila yüzde 30 arasında değişen oranlarda belirlense de bazı istisnalar da olabileceğine değindi. Şirketlerin bazı özel düzenlemeler yapmak zorunda olduğunu aktaran Piri, halihazırda maaşı asgari ücretten düşük kalan çalışanların, daha yüksek oranlarda zam alıp asgari seviyeye yükseltileceğini öngördü.

Piri, bu durumun halihazırda şirketlerde eğitim, tecrübe, iş deneyimi, iş yoğunluğu anlamında önemli bir görev üstlenen ancak maaşları asgari ücrete denk kalan çalışanlar için bir istisna oluşturacağına işaret ederek şirketlerin bu çalışanları kaybetmemek ve işlerine, tecrübelerine saygı duyduklarını göstermek için onların maaşlarını asgari ücretin üzerine çıkaracak özel zam oranları uygulama ihtiyacı hissedeceklerini savundu.

Piri, yeni asgari ücretin şirketlerin büyüme hedeflerini de etkileyeceğini öne sürdü. Piri, 2023 yılı başından bu yana işe alımları durdurma noktasına getiren pek çok şirketin, açıklanan bu rakamlarla bütçelerini tekrar gözden geçireceğini ve insan kaynağı alanındaki büyüme hedeflerini de güncelleyeceğini belirtti.