Kent Haberleri

Yeni Bina Deprem Yönetmeliği tamam! AFAD Başkanı 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edeceğiz' dedi! 

AFAD Başkanı Okay Memiş'ten son dakika Bina Deprem Yönetmeliği açıklaması geldi. İşte detaylar...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Okay Memiş, "Bina Deprem Yönetmeliği" ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. Memiş, Bina Deprem Yönetmeliği çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. 

AFAD Başkanlığında Büyükşehir Belediyeleri Afet ve Acil Durum Birimleri Koordinasyon ve Bilgilendirme Toplantısına katılan Memiş, Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. 

AFAD Başkanı Memiş, "Bina Deprem Yönetmeliği'nin çalışmalarını tamamladık. İnşallah bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz ve kamuoyuyla duyuracağız" ifadelerine yer verdi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; AFAD Başkanı Okay Memiş, AFAD olarak Türkiye'deki 30 büyükşehrin ilgili yöneticileriyle risk azaltma çalışmalarının ne şekilde yapılması gerektiğine, yerel yönetimlerin bu konuda neler yapabileceği hususlarını anlatan, onlarla fikir alışverişinde bulunan bir program düzenlediklerine dikkat çekti. 

Risk azaltma çalışmalarını, İl Risk Azaltma Planları (IRAP) üzerinden planladıklarını, çünkü her şehrin riskinin diğer ilden daha farklı ya olduğunu aktaran Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Karadeniz Bölgesi'nde birinci derecede risk teşkil eden husus sel ve su taşkınlarıdır fakat Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde birincil risk orman yangınları. Başka şehirlerde başka hususlar var. Deprem ise Anadolu coğrafyasının tümüyle ilgili önemli bir risktir. Bütün afet durumlarına ilişkin çalışmalarımız bulunuyor." 

2018 yılından beri IRAP çalışmalarına başlandığını aktaran Memiş, özellikle 6 Şubat'tan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme çalışmalarının yapıldığını belirtti. 

DEPREME KARŞI EN ÖNEMLİ RİSK AZALTMA YÖNTEMİ KENTSEL DÖNÜŞÜM 

AFAD Başkanı Okay Memiş, risk azaltmaya ilişkin çalışmalara ağırlık verdiklerinin de altını çizdi ve depreme karşı en önemli risk azaltmanın kentsel dönüşüm olduğuna, bu konuda da çalışmaları olduğuna dikkat çekti. 

Memiş, "Buradaki yerel yöneticilerimizle, belediyecilerimizle kentsel dönüşüm ve diğer risk azaltma çalışmalarını birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu. 

Risk azaltma çalışmalarında vatandaşın da afet bilincine sahip olmasının önemli olduğunu dile getiren Okay Memiş, şunları söyledi:

"Vatandaş bilinçli bir şekilde konut inşa ettirmeli. Konut satın alırken de dikkat etmek durumunda. Tabii ki bütçesine göre hareket edecek ancak sağlam zemine bakmak zorundayız. Bu durum önce vatandaştan başlıyor. 

Müteahhittin, çalışan işçinin, ustasının, yerel yöneticilerin, ruhsat verenlerin, şehir plancılarının, zemin etütcülerinin işini iyi yapması gerekiyor. Bizim de bu denetimleri çok etkin bir şekilde yapmamız gerekiyor."

BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ, DEPREM RİSKİNİ AZALTMAYA YÖNELİK HAZIRLANDI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Okay Memiş, deprem riskini azaltmaya ilişkin bina deprem yönetmeliği hazırlandığına vurgu yaptı ve "Bina deprem yönetmeliğini çalışıyoruz ve bu çalışmaları tamamladık. İnşallah bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz ve kamuoyuna aktaracağız" diye konuştu. Okay Memiş, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

"-Sel afeti açısından ise 111 ekskavatör aldık. Bunlarla 5 aydır Karadeniz'in riskli derelerinin ıslahına başladık. Bu çalışmanın olumlu neticesi şu, Zonguldak, Kastamonu ve Bartın'da 'turuncu ikaz' verilmişti.

-Nitekim Zonguldak'ta bir buçuk günde 300 kilogram yağış düştü bir yılda yağan yağmurun dörtte biri, bir günde yağdı ancak alınan tedbirler, yapılan çalışmalar sayesinde aşırı yağış bir afete dönüşmedi."

İcra davaları artıyor! Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 90 milyar liraya ulaştı! 

Terminal Kadıköy'de kiralamalar başladı! Söğütlüçeşme Tren İstasyonu projesi bu yılın sonunda açılacak! 

6 ay önce parasını mevduat, altın, dolar ve borsada değerlendirenlerin son durumu ne? Kazananlar kimler oldu?