28 / 04 / 2024

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM'lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep yılın ilk 9 ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 862,8 arttı. Peki bina ve AVM otoparklarında kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı? İşte o rakamlar...



Dünya genelinde elektrikli araçlara olan talep gün geçtikçe artıyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de elektrikli araç satışları 2023 yılının ilk 9 ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 862,8 arttı ve 39 bin 51 adet oldu. 

Türkiye’de elektrikli araç talebinde gerçekleşen artışa paralel şekilde şarj altyapısının da hızlı bir şekilde yaygınlaştığına ve Türkiye’nin araç başına düşen DC şarj noktası açısından Avrupa genelinde birinci sıraya yükseldiğine dikkat çeken Elaris İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, otopark yönetmeliğinin bu süreci desteklediğinin altını çizdi. 

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

APARTMAN VE KONUT SİTELERİ İÇİN OTOPARK ZORUNLULUĞU 

Elaris İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamsında, apartman ve sitelerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulumunun, artan talebin karşılanmasında kritik rol oynadığını dile getirdi. 

"Çünkü elektrikli araca sahip kişilerin kendi yaşam alanlarına kurulacak şarj üniteleri, araç şarj işlemlerinin hem daha hızlı hem de daha ekonomik yapılmasına imkan tanıyor" ifadelerini kullanan Kağan Kınay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği’de yeni inşa edilecek apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumunun zorunlu tutulduğuna da vurgu yaptı. 

Kınay, söz konusu yönetmelikte, zorunlu otopark adedinin 20 ve üzeri olan yapılarda şarj ünitesinin 1 adetten az olmaması ve otoparkın en az yüzde 5’inin şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun şekilde düzelenmesi şartı arandığının altını çizdi. 

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

AVM OTOPARKLARININ YÜZDE 10'U DA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN 

Otopark yönetmeliğinde yeni yapılacak olan bölge ve genel otoparklar ile AVM’lere ait otoparklarda da en az yüzde 10 oranında otopark yerinin ilgili standartlara göre şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun şekilde düzenlenmesi koşulunun olduğuna dikkat çeken Kağan Kınay, "30 bin metrekareden büyük AVM’lerde kurulacak şarj ünitelerinden en az birinin, 70 bin metrekareden fazla AVM’lerde ise en az ikisinin hızlı şarj kapasitesine sahip olması gerekli" şeklinde konuştu.

Yeni binalarda elektrikli şarj ünitesi zorunlu! Bina ve AVM lerde kaç otopark alanı elektrikli araçlara uygun olmalı?

2023'ÜN İLK 10 AYINDA İSTASYON SAYISINDA YÜZDE 80 ARTIŞ 

"Üçay Grup olarak Elaris markamızla Türkiye’de ki şarj altyapısının hızlı bir şekilde yaygınlaşması konusuna hassasiyetle yaklaşıyoruz" açıklamasında bulunan Kağan Kınay, bu çerçevede, bir taraftan elektrifikasyonun gelişimine destek sağlarken, diğer taraftan da ülkenin dört bir yanındaki elektrikli otomobil sahiplerine kesintisiz sürüş keyfi yaşatmak için şarj istasyonu yatırımlarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. 

2023 yılının ilk 10 ayında kurulu istasyon sayılarını yüzde 80 artırdıklarına vurgu yapan Kınay, "ABD menşeili EATON marka şarj cihazlarımızla; 4 bölgede ve toplam 10 şehirde ki 24 ayrı lokasyonda yer alan şarj istasyonları ile faaliyet sürdürdüyoruz" dedi. 

Kınay, mevcut ağlarına ek olarak 50 AC, 5 DC istasyonun daha kurulumu için çalışmaların sene sonuna kadar tamamlanacağını işaret etti ve "2024 yılının sonuna kadar da 10’u DC olmak üzere toplam 100 AC istasyon daha kurmayı hedefliyoruz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

4,5'lik depremden sonra uzmanlardan kan donduran uyarı geldi: Büyük felekate hazır olun!

TÜİK açıkladı! En çok kazandıran yatırım aracı ne oldu?

Banka kredilerinin yarısı sadece bir bölgeye verildi! 71 ile düşen kredi miktarı ise yüzde 25 oldu!

Asgari ücrette buz kestiren yeni rakam: Tam 23 bin 642 TL olacak! SON DAKİKA! 


Geri Dön