Emlak Konut

Yeni çekim merkezi Sütlüce!

Beyoğlu'nun Sütlüce bölgesinin yıldızı parlıyor.Yerli ve yabancı birçok yatırımcının arsa aradığı bölgede arsaların metrekare fiyatı 3 bin YTL'ye kadar çıkıyor

Beyoğlu'nun Haliç'e kıyısı olan bölgesi Sütlüce bölgesi son dönemlerde adeta kabuk değiştiriyor... Bir zamanlar mezbahasının olması nedeniyle daha çok izbe görüntüsüyle zihinlerde yer edilen bölgenin çehresi hızla değişiyor.  Eski binalar yıkılıp yerine yenileri yapılıyor... Bölgeye ağırlık veren belediye ise peşi sıra düzenleme çalışmaları yapıyor... Sütlüce'de yaşanan değişiklikte Miniaturk ve mezhaba alanı yerine yapılan Sütlüce Kültür Merkezi gibi projelerin etkisi büyük... Bölge yatırımcıların da ilgisi artıyor. Özellikle Sütlüce Kongre Merkezi 'nden Kağıthane 'ye uzanan yol boyunca arka arkaya residans, otel ve iş merkezi inşaatlarının başladığı  bölge çekim merkezine dönüşmüş durumda.
Sütlüce'de  yatırıma soyunanlardan biri de Türk-Alman ortaklı gayrimenkul firması Amplio.  Hilton'un dört yıldızlı ünlü oteller zinciri Garden Inn'le işbirliği yapan şirket, bölgede 12 bin metre kare alan üzerinde 50 milyon dolar maliyetle Garden Inn adıyla otel yapmaya hazırlanıyor. Amplio Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, 2010'da start alacak otelin 220 odalı olacağını ve İstanbul'daki yatırımları arasında en büyüğü olacağını ifade ediyor.

Geleceğin Büyükderece Caddesi

Sütlüce'nin gayrimenkul yatırımcıları için  İstanbul'un en dinamik bölgesi olduğunu belirten Babaoğlu, "Avrupa'nın en büyük kongre merkezlerinden birisi olmaya aday "Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi" nin inşaatı çok yakında tamamlanıyor.  Taksim ve Havaalanı ile bağlantı yollarının bulunması Sütlüce'yi konumu itibari ile ulaşım açısından çok daha cazip hale getiriyor. Bölgenin çok kısa zamanda Büyükdere Caddesi gibi çok önemli bir konuma geleceğini düşünüyorum" diyor. Sütlüce'yi  aynı zamanda "İstanbul'un tarihi dokusunu korumuş çok özel bölgelerinden biri" olarak  nitelendiren Babaoğlu', bölgenin bu özelliği nedeniyle özellikle yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline geleceğini belirtiyor. Baboğlu, yerli ve yabancı birçok yatırımcının bölgede arsa baktığını da belirtiyor.

Merkezi konumu avantaj

"Sütlüce prim yapma potansiyeli olan bir bölge" diyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa ise, "Bölgede son dönemlerde ciddi bir yapılaşma var. Ev fiyatları yükselme eğiliminde, önümüzdeki dönemde daha da artacak. Belediyenin bu bölgeye kentsel dönüşüm projesi de dahil olmak üzere özellikle sahil kesimde ciddi çalışması var. Sosyal yönden hızla gelişen bir bölge" diyor.
Sütlüce'nin merkezi konumuna dikkat çeken Aşa, E-5 ve Haliç Köprüsü'ne çok yakın bağlantı yolları olması nedeniyle ulaşım imkanlarının kolaylığı ve evlerin büyük bir kısmın Haliç manzaralı oluşu gibi birçok avantajlı özelliğinin olduğunu dile getiriyor.
Aşa'ya göre, tüm bu olumlu yönlere rağmen, bölgenin yapılaşma alanının sınırlı olması ise önemli bir handikap. "Bölgede yapılaşma, ikamet olarak sınırlı bir alan bulunuyor. Sahil boyunca devam eden  ana caddenin hemen üst kısmı geniş bir mezarlık alan var.  Bu durum sahil şeridi boyunca dar bir yapılaşma alanı olmasına neden oluyor" diyor. 

Tünel geçidi fiyatları katlayacak

Sütlüce'nin merkezi konumu nedeniyle prim  potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Assu Emlak'tan Hatice Tantan ise, 7 Tepe 7 Tünel projesinin bir ayağının da Sütlüce'den geçecek olması nedeniyle bölgenin değerinin daha da artacağını belirtiyor. "Tünel Projesi yakında start alacak. Bu durumda tünelin yanındaki evlerin değeri iki-üç kat artacak" diyor.
Haliç manzaralı olması nedeniyle bölgede özellikle konutlara talep olduğunu belirten Tantan, "Yatırım ya da oturmak amacıyla ev satın almak isteyenler çok fazla" diyor. Tantan'ın söylediğine özellikle son dönemlerde yapılaşmanın yoğun olduğu Bademli bölgesine yoğun bir ilgi var. Tantan, merkezi konumu nedeniyle Sütlüce'ye yapılabilecek her türlü yatırım karlı olabileceği görüşünde. Tantan'a göre ana cadde üzerinde dükkan ve mağazaya yatırım yapmak oldukça mantıklı.

Şimdiden yatırım yapan kazanacak

Ateş Emlak'tan Yunus Ateş ise yatırımcılara ellerini çabuk tutmaları tavsiyesinde bulunuyor. Ateş, "Sütlüce, şehir merkezinde olmasına rağmen fiyatların hala düşük olduğu sınırlı sayıdaki yerlerden biri. Bugün alan yarın karlı olacak. Bugün bu fiyata aldığınız yerleri yarın bulamazsınız. Bölgeye talep her geçen gün artıyor ve bölge değerleniyor" diyor. Şehir merkezinde boş arsa bulmanın imkansız olduğunu söyleyen Ateş'e göre bölgede arsa niyete eski evleri satın almak son derece karlı bir yatırım olabilir.

Fiyatlar ne kadar?

Bölgede krediye uygun sıfır, 2+1'den oluşan 85-95 metrekare büyüklükteki evlerin satılık fiyatı 140-155 bin YTL. 3+1'lerin fiyatı ise 170-180 bin YTL arasında. Hatice Tantan, krediye uygun olmayanların fiyatının ise 100-150 bin YTL arasında değiştiğini belirtiyor. 1+1'den oluşan kombili sıfır evlerin kiralık fiyatı 400, 2+1'lerin 500,3+1'lerin ise 900-bin YTL arasında değişiyor.
Yunus Ateş'in belirttiğine göre, ana cadde üzerinde 100 metrekare büyüklükte bir dükkanı satılık fiyatı 1 milyon YTL. Kiralık fiyatı ise 5-6 bin YTL arasında değişiyor. Aynı büyüklükteki dükkanın ara sokaklardaki satılık fiyatı ise 150 bin YTL, kiralık fiyatı ise 700-bin 500 YTL.
Sınırlı sayıda boş arsaların kaldığı bölgede, boş arsa bulmak ise son derece zor. Olanların fiyatı  olanların fiyatı ise yüksek. Nizamettin Aşa, sahil tarafında arsaların metrekare fiyatının 2-3 bin YTL, tepe tarafında ise bin-bin 500 YTL arasında olduğunu belirtiyor. Sütlüce'de iki-üç katlı eski evler ise arsa niyetine satılıyor. Örneğin 60-80 metrekare büyüklükte 2-3 katlı eski bir evin fiyatı 80-120 bin YTL arasında değişiyor.

Kezban Gebetaş/Tekborsa