Ekonomi

Yeni Dönemde Dükkan ve Arsa Satışlarında Vergi Muafiyeti Son Buluyor

15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla, şirketlerin dükkan ve arsa gibi gayrimenkullerini satışında vergi muafiyeti dönemi sona erdi. Daha önce, şirketler edindikleri gayrimenkulleri iki yıl boyunca aktiflerinde tutup satış yaptıklarında, kazançlarının yarısı vergiden muaf tutuluyordu. Öte yandan, 15 Temmuz 2023 tarihinden önce edinilen taşınmazların satışında ise eski hükümler geçerli olacak

7456 sayılı yasa ile birlikte bu istisna kaldırıldı ve şirketler artık kazançlarının tamamı üzerinden Kurumlar Vergisi ödeyecekler. Öte yandan, 15 Temmuz 2023 tarihinden önce edinilen taşınmazların satışında ise eski hükümler geçerli olacak. Yani, iki yıl süreyle aktiflerinde tutulan taşınmazlar yine yüzde 25 oranında vergiden muaf tutulabilecekler. Bu geçici düzenleme, KV Kanunu Geçici 16. maddesi kapsamında uygulanacak.

Yüzde 20 KDV ile Gayrimenkul Satışlarına Yeni Düzenleme

Şirketlerin gayrimenkul satışlarında bir diğer değişiklik ise KDV (Katma Değer Vergisi) uygulamasında yaşandı. Daha önce, şirketler iki yıl süreyle aktiflerinde tuttukları gayrimenkulleri sattıklarında KDV hesaplamıyorlardı. Ancak 7456 sayılı yasa ile birlikte, şirketler artık satış yapmak istediklerinde gayrimenkulün değeri üzerinden yüzde 20 oranında KDV hesaplayarak alıcıya teslim edecekler.

Bu yeni düzenleme, 15 Temmuz 2023 tarihinden önce edinilen taşınmazlar için geçerli olmayacak. Yani, eski hükümler gereği, iki yıl süreyle aktiflerinde tutulan taşınmazlar yine KDV hesaplanmaksızın satılabilecekler. Ancak konut satışı yapan şirketler için, ruhsat tarihi ve metrekareye göre değişen KDV oranlarının da dikkate alınması gerekmektedir.

Taşınmaz Satışında Şahıslar İçin Vergisel Kriterlerde Değişiklik Yok

Şirketlerin taşınmaz satışlarında vergisel düzenlemeler değişirken, şahısların taşınmaz satışıyla ilgili vergisel kriterlerde herhangi bir değişiklik olmadı. Şahıslar, vergiye tabi kazanç elde ettiklerinde gelir vergisi ödemektedirler. Ticari faaliyet göstermeyen vatandaşlar ise elde ettikleri vergiye tabi kazançlarını ertesi yıl mart ayında beyan ederek, beyannamelerinde hesaplanan vergiyi mart ve temmuz aylarında iki taksitte ödemektedirler.

Şahısların gayrimenkul satış kazançlarını beyan etmeleri için ise "beş yıl" şartı bulunmaktadır. Yani, şahıslar edindikleri gayrimenkulleri beş yıl boyunca elde tuttuktan sonra satış yaptıklarında, kazançlarını beyan etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Beş yıl içinde satış yapılan gayrimenkuller için ise 2023 yılında 55 bin TL olan istisna tutarını aşan kazançlar mart ayında beyan edilmelidir.

Beyanname verilirken, istisna tutarının yanı sıra tapu harcı ve enflasyon artışı da vergiyi azaltıcı etkiye sahiptir. Ayrıca, alış ve satış tarihleri arasındaki enflasyon artışının, kazançtan düşülebilmesi için yüzde 10'dan fazla bir endeks farkının oluşması gerekmektedir.

Miras yoluyla elde edilen mülklerin satışı sonrasında ise beyanname verme zorunluluğu bulunmamaktadır. İvazsız olarak devredilen taşınmazların satışında ise gelir vergisi beyanı istenmemektedir.

Bu yeni düzenlemeler, dükkan ve arsa gibi gayrimenkullerin satışında vergisel uygulamaları değiştirerek, şirketler ve bireyler arasındaki vergi yükünü dengede tutmayı hedeflemektedir.