28 / 04 / 2024

Yeni dönemde memur ve emekli maaşları nasıl olacak? Detaylar peş peşe açıklandı!

Yeni dönemde memur ve emekli maaşları nasıl olacak? Detaylar peş peşe açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Artık ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” dedi. Peki hedef enflasyon neden önemli? Bu memur ve emekli aylıklarını nasıl etkiler? İşte detaylar...



Bakan Şimşek, “Artık ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak” dedi. Şimşek, aynı zamanda, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek, dar kesimlinin alım gücünün kalıcı olarak artırılmasının tek bir yolu var. Enflasyonu tek haneye düşürmek” şeklinde konuştu. Peki yeni süreçte maaş zamları nasıl olacak? Konuya ilişkin beklentilerini CNN Türk canlı yayınında paylaşan Ekonomist. Prof. Dr. Abdulkadir Develi, şunları söyledi: 

“Önceki ücret politikalarında refah payını içeren düzenlemeler bulunuyordu. Reel gelirin yükseltilmesinde bir motivasyon söz konusuydu. Hâlihazırda özellikle enflasyonun etkisi, depremin etkisi ve buna bağlı bir şekilde enflasyon beklentisini yönlendirme dönemindeyiz.”

 Yeni dönemde memur ve emekli maaşları nasıl olacak? Detaylar peş peşe açıklandı!

YENİ DÖNEMDE MAAŞLAR NASIL OLACAK? 

“Burada fiyatlama davranışlarını engelleyen bunu yönlendiren bir politikadır. 2024’te için zam teklifine bakıldığı zaman memur ve memur emeklisinde bunu görüyoruz. Enflasyonun altında bir teklif durumu söz konusu. Fakat enflasyon farkının garanti edildiği bir model masada. Son dönemde fiyatlama davranışları bozuldu. Emekliye memura zam gerçekleştirdiği zaman fiyatlama davranışlarında bozulmalar meydana geliyor. Bu noktada, rasyonel bir enflasyon projeksiyonu ortaya konulması fiyatlama davranışları noktasında etkili olacaktır. “

‘REFAH PAYINDAN BAHSETMEYECEĞİZ, ENFLASYONDAN BAHSEDECEĞİZ’ 

“Memur ve memur emeklilerinin ücretlerini etkileyen en büyük etken enflasyon. Şu dönemde deprem etkisi nedeniyle refah payından bahsetmeyeceğiz. Fakat enflasyondan bahsedeceğiz. 

Şu hedefleniyor. Burada enflasyon beklentisiyle ücret beklentisinin eş zamanlı meydana gelecek bir zemin amaçlanıyor. 2024’le ilgili bir kararlılık var.  

Bakan Şimşek, satın alma gücünün korunacağını ifade etti. Bu önemli bir cümle. Enflasyon yükseldiğinde satın alma gücü eriyor.  

Önümüzdeki dönemde enflasyonla söz konusu doğrudan hareket eden bir ücretleme politikasına şahit olacağız.” 

 Yeni dönemde memur ve emekli maaşları nasıl olacak? Detaylar peş peşe açıklandı!

ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ALINACAK TEDBİRLER NELER? 

“Dar kesimli vatandaşın gelir düzeyinin artırılması, enflasyonun ilerisimde bir gelir düzeyinin sağlanması biçiminde açıklanabilir.  

Fiyat istikrarı sağlandığında enflasyon tek haneye düştüğünde ücret düzenlemeleri ile enflasyonun ilerisinde artış daha kolaylaşacaktır. Bakan Şimşek şuna vurgu yapıyor: Enflasyonun fiyat istikrarını sağlaması, enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi ve bunun yanı sıra, dar gelirinin refah seviyesinin artırılması önemli.”

OVP’DE TEK HANE HEDEFİ İÇİN HANGİ POLİTİKALAR ATILACAK? 

“Aynı zamanda, enflasyon, satın alma davranışlarını bozuyor. Yatırıma yönelik kararları belirsizlikler nedeniyle zorlaşıyor. Öngörülebilirliği düşürüyor. Öngörülebilirliğin yükselmesi fiyat istikrarına bağlı. Yeni ekonomi yönetimi şuna vurgu yapıyor: Fiyat istikrarının sağlanması.  

Mevcut modeli nasıl özetleyebiliriz? Dezenflasyonist süreç, büyüme, ihracatın yükselmesi ve satın alma gücünün muhafaza edilmesi, hepsinin bir arada olduğu modelden söz ediyoruz. 

Şu anda sıkılaşmayla birlikte içerideki tüketimin, talebin azalması öngörülüyor, ki enflasyon azalsın. Şu anda yaşadığımız enflasyon geçici bir enflasyon. Nedenleri belli: TL’deki değer kaybı, vergi güncellemeleri ve bunun yanı sıra, akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş. Bunlar büyük ölçüde fiyatlandı. Geriye ne kaldı? Güçlü iç talep. Güçlü iç talep nedeniyle enflasyon artıyor. Şimdi uygulanacak model içerideki talebin soğutulması, sıkı para politikasıyla birlikte, tüketici kredilerindeki daralmayla birlikte talebin soğutulması. Sıkılaşmanın etkisini bu senenin sonuna doğru göreceğiz.” 

Bakan Uraloğlu resmen duyurdu! Ulaşım, ödeme, para transferi ve alışverişte büyük kolaylık!

Emeklilik sistemi baştan sona değişiyor! Milyonlarca emekliye iki maaş birden! Maaşlarda kesinti olmayacak!

2023 e-Devlet kırtasiye yardım başvurusu! Başvuru ekranı burada! Hemen başvurun!


Geri Dön