Genel

Yeni düzenlemeyle apartlar özel yurt olacak!

Hükümet, yurt sıkıntısını çözmek ve özellikle ruhsatsız çalışan apartlara çeki düzen vermek için bir dizi tedbir alacak. Buna göre; öğrencilere yönelik apart ve pansiyonlar özel yurt statüsüne alınacak...

Kızlı-erkekli öğrenci evlerine yönelik tartışma sürerken hükümet önemli bir adım atıyor. Apart ve pansiyonlar özel yurt olacak.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızlı-erkekli öğrenci evleriyle ilgili sözlerinin ardından ortaya çıkan tartışmalar sürüyor. Hükümet, yurt sıkıntısını çözmek ve özellikle ruhsatsız çalışan apartlara çeki düzen vermek için bir dizi tedbir alacak. Buna göre; öğrencilere yönelik apart ve pansiyonlar özel yurt statüsüne alınacak. 


Özel üniversite öğrenci yurtlarının kontrol ve denetimi Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınarak kanunla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) verilecek. YURTKUR, denetim mekanizmaları özel yurtların statü ve işletim kurallarını belirleyerek denetimini yapacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 65 ilde 15 yıl kiralama garantisiyle gayrimenkul yatırımcılarının yurt yapmasını teşvik edecek. Yurt kiralama çalışmalarına da hız verilecek. Konuyla ilgili bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Tartışma, bir miktar mecra dışına taştı. Esas mesele 'apart yurt' olarak işletilen yapılar. Buralarla ilgili ciddi endişeliyiz. Apart dediğiniz binaların çoğunun tabelası öğrenci yurdu tabelası. İş yeri açma izin belgesi çoğunda yok. Çoğunun ruhsatlandırma süreçleri tamamlanmamış. Dolayısıyla özel yurt işletenle apart çalıştıran, kiralayan arasında vergilendirme açısından eşitsizlik söz konusu. Ortada bir hukuksuzluk hali var. Bunu bir standarda kavuşturacağız. Gerekirse yasal düzenleme yapılabilmesi kolaylıkla mümkün” dedi. YURTKUR bünyesinde 310 bin 800 yurt yatak ka-pasitesi olduğuna işaret eden Kılıç, şöyle devam etti: “Bunların yüzde 60'ı kız, yüzde 40'ı erkek öğrenciler tarafından kullanılıyor. Yaklaşık 200 bin yatak kapasitesi de özel sektörde bulunuyor. Özel yurtları denetleme görevi şu an Milli Eğitim Bakanlığı'nda ama onların yükü çok ağır. Bakanlar Kurulu'nda alınan bir karar doğrultusunda, özel sektör tarafından çalıştırılmakta olan yüksek öğrenim yurtlarını denetleme ve kriterlerini oluşturma görevi, çıkarılacak bir kanunla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredilecek. Atılacak bu yasal adım, zaten sektördeki boşluğu ve başıbozukluğu büyük ölçüde ortadan kaldıracak. Sayın Başbakanımızın endişesi, gençlerimizin daha iyi şartlarda barınması ve eğitim almasıdır.”



Türkiye Gazetesi