Ekonomi

Yeni Düzenlemeyle GSS Primleri Artırıldı!

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için herhangi bir işte çalışmayan ve eşi veya anne babası üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişilerin ödemekle yükümlü oldukları Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, asgari ücretle birlikte zamlandı. Zam Sonrası GSS Prim Ödemeleri Yapılan yeni düzenlemeye göre, işsiz veya çalışmayan ve eşinden dolayı sağlık hizmeti alamayan bireylerin aylık GSS prim ödemeleri artırıldı

Uzmanlara göre, yaşını doldurmuş ve çalışmayan bireylerin GSS prim ödemeleri yeni düzenlemeye göre artırıldı.

Zam Sonrası GSS Prim Ödemeleri

Yapılan yeni düzenlemeye göre, işsiz veya çalışmayan ve eşinden dolayı sağlık hizmeti alamayan bireylerin aylık GSS prim ödemeleri artırıldı. Bu yılın ilk yarısında aylık 300,24 TL olan prim tutarı, Temmuz ayından itibaren aylık 402,44 TL olarak uygulanacak.

Aynı zamanda Türk vatandaşlığına sahip olan ancak Türkiye'de ikamet etmeyen kişilerin eşleri, anne babaları ve çocuklarının GSS primleri de aynı şekilde artırılarak 402,44 TL olarak belirlendi.

Yabancı Öğrencilerin GSS Primleri

Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmaları durumunda genel sağlık sigortasının sağladığı haklardan yararlanabiliyorlar. Ancak bu sürede başvuru yapmayan öğrenciler, öğrenimleri süresince GSS haklarından mahrum kalıyorlar. Yabancı öğrencilerin ödemesi gereken GSS primi ise 400,32 TL'den 536,58 TL'ye yükseldi.

Türkiye'de oturma izni almış olan yabancı ülke vatandaşlarından, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler de GSS primlerini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Bu durumda, mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi gözetilmektedir. Bu kapsamdaki yabancıların ödemeleri gereken aylık GSS prim tutarı ise 2.401,92 TL'den 3.219,48 TL'ye yükseldi.

Ödeme Gücü Olmayanların Primleri Hazine Tarafından Karşılanıyor

GSS prim ödemelerini yapacak gücü olmayan kişiler, gelir testi talebinde bulunarak durumlarını belgelemeleri halinde primlerini devletten almaya devam edeceklerdir. Gelir testinde, hane içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 1'inden düşük çıkarsa, primler Hazine tarafından karşılanacaktır. Ancak hane içinde kişi başına düşen gelir 4.471,50 TL'den fazla çıkarsa, bireyler primlerini kendileri ödeyeceklerdir.

GSS Prim Borcu Olanların Yapması Gerekenler

GSS veya Bağ-Kur prim borcu olan kişiler normalde SGK üzerinden sağlık hizmeti alamamaktadır. Ancak geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara devlet hastaneleri ve devlete ait üniversite hastanelerinden sağlık hizmetleri verilmektedir. Bu uygulama, 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olacaktır. Ancak sağlık hizmeti alsalar bile GSS prim borcu yükümlülükleri devam etmektedir.

Son yıllarda yapılandırma kanunlarıyla faizsiz olarak GSS prim borçlarını ödeme imkanı sunulmaktadır. Ödeme gücü olmadığını belgeleyenlerin prim borçları tamamen silinmektedir. Ancak bu hak, kanun çıktıktan sonra gelir testine girenler tarafından kullanılabilmektedir. Gelir testine girmeden önce borçları olan kişiler, yapılandırma kanununun yürürlüğe girmesini beklemeleri halinde birikmiş GSS prim borçlarından kurtulabilirler.

GSS Prim Borcu Olanlar Dikkat! Borçlarınızın 3'te 1'i Silinecek mi? Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

GSS prim borcu olanlara sevindirici haber Bakanlıktan geldi!

Genel Sağlık Sigortası primleri Temmuz'da ne kadar olacak? Bir bir hesaplandı! Zamdan sonra ne kadar GSS primi ödenecek?