Genel

Yeni emekli oldum ne zaman maaş alırım? Emekli olmak için kaç günüm kaldı?

Emekliliğe dair neredeyse her gün binlerce soru sorulmaktadır. Çalışan vatandaşlar, ne zaman emekli olacaklarını öğrenmek istiyor. İşte emekliliğe dair sorulan sorular ve yanıtlar!

Yeni emekli oldum ne zaman maaş alırım? Emekli olmak için kaç günüm kaldı? şeklindeki sorular emekli olmaya ramak kalan ya da emekli olmuş ve maaşını ne zaman alacağını öğrenmek isteyen kişilerin sorduğu sorulardır.

İşte “Yeni emekli oldum ne zaman maaş alırım? Emekli olmak için kaç günüm kaldı?” soruların yanıtları…

YENİ EMEKLİ OLDUM NE ZAMAN MAAŞ ALIRIM?

Emekli vatandaşlar, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi takip eden süreçte, ilk ayın başında emeklilik maaşı bağlanmaktadır. Bu konuya örnek verirsek, emekli sandığına bağlı olan bir kişi, emeklilik isteğini 18 Haziran 2022 tarihinde ilgili kuruma iletmiş ise emeklilik maaşı 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren maaş bağlanmaktadır.

EMEKLİ OLMAK İÇİN KAÇ GÜNÜM KALDI?

E-devlet üzerinden T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapıldıktan hemen sonra arama butonuna 'Çalışma Hayatım' yazıldıktan sonra çıkan seçeneğe tıklayın. Açılan sayfada "Ne zaman emekli olurum?" başlığı çıkmaktadır bu başlığın altında prim ödenen gün sayısı ve emeklilik yaşı bilgileri ortaya çıkacaktır.

YÜZDE 40 ORANINDA ÖZÜRLÜ RAPORU OLAN KAÇ YILDA EMEKLİ OLUR?

Engelli raporu sağlık kurulu tarafından verilmektedir. Sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücü kaybı yüzde 50 ile yüzde 59 arasında olan sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3 bin 700 gün, yüzde 40 ile yüzde 49 arasında olan vatandaşlar da 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4 bin 100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olma imkanına sahipler.

HANGİ DURUMLARDA ENGELLİ RAPORU VERİLİR?

Engelli raporu, bir vatandaşın sahip olabileceği tüm engelleri belirten resmi bir belgedir. Balthazard hesaplama formülü ile kişinin tek hastalık ya da birden çok hastalığa sahip olduğunu ve bu hastalık oranlarını simgeler. Bu hastalık oranı yüzde 40 ve üzeri olması halinde engelli raporu alınabilir. İşte engelli raporunun içinde yer alan hastalıklar;

Onkoloji (Kanser)

Görme Hastalıkları

Kas ve İskelet Hastalıkları

Endokronoloji Hastalıklar

Kan Hastalıkları (Hemotoloji)

Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal hastalıklar

İdrar Yolları Hastalıkları (Üroloji)

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kardiyovasküler Hastalıklar

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları

Deri Hastalıkları

Yanıklar

Solunum Hastalıkları

İşitme gibi hastalıklarda verilmektedir.

TOKİ çekiliş ne zaman 2022? TOKİ kura hangi iller açıklandı?

Tapu Kadastro sözleşmeli personel alımı ne zaman? İşte Tapu Kadastro personel alımı şartları!