30 / 04 / 2024

Yeni emeklilere milli gelir zammı müjdesi geldi, tüm hesaplar baştan sona değişti! Bakın maaşlara ne kadar zam gelecek? 

Yeni emeklilere milli gelir zammı müjdesi geldi, tüm hesaplar baştan sona değişti! Bakın maaşlara ne kadar zam gelecek? 

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) gelişme hızını yüzde 4,5 şeklinde açıkladı. Milli gelirde yaşanan bu artış nedeniyle bu yıl emekli olanların aylıklarına da ilave zam yapılacak. 



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülkemizin 2023 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme oranını yüzde 4,5 şeklinde açıkladı. Orta Vadeli Program’da 2023 yılı büyüme oranı yüzde 4,4 şeklinde tahmin edilmişti. Yaşanan bu gerçekleşme OVP’deki tahminin hemen üzerinde oldu.

Habertürk gaztesi yazarı Ahmet Kıvanç bugünkü yazısında 2023 yılı GSYH büyüme oranındaki artış nedeniyle, bu sene ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına ilave zam yapılacağını belirtti. Ahmet Kıvanç yazısında bu sene emekli olanların aylıklarının yeniden hesaplanacağını belirterek, yeni hesaplama sonunda bu sene emekli olanların aylıklarında yüzde 0,8 ile yüzde 1,35 arasında değişen oranlarda artış olacağını belirtti. Sene başından bu yana emekli aylığı bağlananların ilave zam farkları Nisan'dan itibaren aylıklarına yansıyacağını kaydetti.

Yeni emeklilere milli gelir zammı müjdesi geldi, tüm hesaplar baştan sona değişti! Bakın maaşlara ne kadar zam gelecek? 

Ahmet Kıvanç'ın yazısının devamı şu şekilde...


2023 GÜNCELLEME KATSAYISI 1,6612 OLDU

İlk kez emekli olanların aylıkları, çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmiş olan prime esas kazançların bugünkü değere güncellenmiş tutarları üzerinden bağlanıyor. Kazançların güncel değerleri de hesaplanırken 2000 yılı öncesi dönem gösterge sistemi ile sonraki dönem de güncelleme katsayısı ile belirleniyor.

2000-2008 arasındaki prime esas kazançların güncellenmesi esnasında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışları ve GSYH artışlarının yüzde 100’ü dikkate alınıyor.

2008'den sonraki senelere ait kazançların güncellenmesi esnasında da TÜFE artışlarının yüzde 100’ü ile yıllık GSYH artışlarının yüzde 30’u esas alınarak hesaplama yapılıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılı TÜFE artışını yüzde 64,77 şeklinde açıkladı. Bu sebeple 1 Ocak 2024'ten sonra emekli olanların aylıklarının hesabında güncelleme katsayısı 1,6477 şeklinde uygulandı. Emekli aylıkları da bu katsayı üzerinden hesaplanarak bağlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu dün 2023 yılı GSYH büyümesini yüzde 4,5 şeklinde açıkladı. Güncelleme katsayısına büyüme oranının yüzde 30’u olan 1,35 puan ilave edilecek. Böylelikle de 2023 yılı güncelleme katsayısı 1,6612’ye çıkacak.

Yeni emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları da doğrudan 1,6612 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanmış olacak.

Yeni emeklilere milli gelir zammı müjdesi geldi, tüm hesaplar baştan sona değişti! Bakın maaşlara ne kadar zam gelecek? 

İLAVE ZAMLAR AYLIKLARA NİSAN AYINDA YANSIYACAK

Güncelleme katsayısındaki bu artış bu sene emekli olanlara aynı oranda yansımayacak. Kişilerin toplam prim gün sayısı, 2000 yılı öncesi, 2000 yılı ve 2008 yılı arası ve 2008 yılı sonrasındaki prim gün sayısı ile her bir dönemdeki prime esas kazanç tutarlarına göre yüzde 0,8 ile yüzde 1,35 arasında değişim gösteren oranlarda yansıyacak.

Milli gelirde yaşanan artışlardan kaynaklı ilave zamlar, bu sene emekli olanların aylıklarına Nisan'da yansıyacak. Nisan'dan itibaren yeni tutar üzerinden de aylık ödenecek.

MEVCUT ÇALIŞANLARIN DA EMEKLİ AYLIKLARI GÜNCELLENECEK

e-Devlet üzerinden SGK'nın maaş robotuna giren mevcut çalışanlar, bugün emekli olsalar ne kadar maaş alabileceklerini öğrenebiliyor. Pek çok çalışan her ay maaş robotuna giriş yaparak ne kadar emekli aylığı alabileceğini sorguluyor.

Mevcut çalışanlar da maaş robotunda 1 Ocak 2024'ten bu yana 1,6477 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanmış olan aylıklarını görebiliyorlardı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gerekli uyarlamayı yapmasından sonra emekliler önümüzdeki günlerden itibaren 1,6612 güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanmış olan aylıklarını da görmeye başlayacaklar.

 

Turgut Altınok ABB'nin sattığı gayrimenkullerin değerini açıkladı: 8 milyarlık gayrimenkul satıldı!

Prof. Dr. Naci Görür'den o şehir için yeni uyarı geldi: 7 ve üzeri deprem olabilir!

Avrupa Parlamentosu’ndan Airbnb yasası: Sınırlama geliyor!


Geri Dön