13 / 08 / 2024

Yeni ev alan kişiler dikkat! Kira sözleşmesinde kritik detay! Hemen ihtar çekmek gerekiyor mu?

Yeni ev alan kişiler dikkat! Kira sözleşmesinde kritik detay! Hemen ihtar çekmek gerekiyor mu?

Yeni ev alan kişiler ihtar ve dava süresiyle ilgili detayları merak ediyor. Avukat Tarık Çakmak, yeni malikin, eski malik ile yaptığı sözleşme süreciyle ilgili merak edilenleri açıkladı. 



Yeni ev alan kişiler 'hemen ihtar mı çekmem lazım, 6 ay sonra mı dava açılır, ihtar çekmeyi unuttum veya 1 ay geçtikten sonra ihtar çektim, dava açamaz mıyım?' sorularının yantıların merak ediyor. Avukat Tarık Çakmak süreçle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Peki yeni ev alan kişiler, eski kiracıyla yapılan sözleşmede nasıl yol izlemeli, süreç nasıl ilerler? Yeni malik ne zaman tahliye davası açabilir? Avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabı X'ten örnek vererek açıkladı. İşte o paylşım... 

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak

YENİ MALİK - İHTARNAME GÖNDERMELİ Mİ?

Yeni malikin, eski malik ile yapılan sözleşmeye dayanarak sözleşme sonunda dava açması halinde, edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtar çekmesi şart değildir.

Yargıtay 6. 
2014/1482 E
2014/8025 K

 İÇERİK 
 Son zamanlarda sıklıkla sorulan sorular şu şekilde: ''Ev aldım, hemen ihtar mı çekmem lazım, 6 ay sonra mı dava açılır, ihtar çekmeyi unuttum veya 1 ay geçtikten sonra ihtar çektim, dava açamaz mıyım? vs.''

 Yeni ev alan kişiler, öncelikle taşınmazda halihazırda kiracı olarak bulunan kişi ile önceki malik arasında belirli süreli kira sözleşmesi var mı yok mu buna bakmalılar.

 Bir örnek ile açıklamak gerekirse ;

- Edinme tarihi : 10.03.2024
- Kira sözleşmesi tarihi : 10.05.2024

- Somut olayda 10 Mart'ta taşınmazı devralan yeni malikin, kiracıya ihtarname göndermesine ve tahliye davası açmak için 6 ay beklemesine gerek yoktur.

- Yeni malik, kiracı ile önceki malik arasında yapılmış sözleşmeye dayanarak 11 Mayıs'ta arabulucuya gidip, akabinde dava açabilmektedir. Ancak açılacak davada, tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın varlığının yine kanıtlanması gerekir.

Kira kontratlarında E-devlet dönemi!

Kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Kira tespit davasında bu 11 maddeye dikkat!

Geri Dön