13 / 12 / 2024

Yeni ev alırken hukuki açıdan dikkat edilmesi gerekenler 6 maddede tüm detaylarıyla!

Yeni ev alırken hukuki açıdan dikkat edilmesi gerekenler 6 maddede tüm detaylarıyla!

Konut satışlarının rekor üstüne rekor kırdığı şu günlerde Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu yaptığı paylaşımda yeni ev alırken hukuki açıdan dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları bu yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,1 oranında artış gösterdi ve 165 bin 138 şeklinde oldu.

Söz konusu bu rakam, aylık bazda yaklaşık 2 senenin en yüksek seviyesi şeklinde kaydedildi. Yine TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre 2022 yılının Aralık ayında toplamda 207 bin 963 konut el değiştirmişti.

Konut satışlarının rekor üstüne rekor kırdığı şu günlerde Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı https://x.com/eyupogluisikgor üzerinden yaptığı paylaşımda yeni ev alırken hukuki açıdan dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.




Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun paylaşımı şu şekilde:


Yeni Ev Alırken Hukuki Açıdan Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bir taşınmaz satın almayı planlayan bireylerin, hukuki sorunlarla karşılaşmamak adına aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır:

1-Kiracı Durumunu Araştırın:

Yeni bir ev satın aldığınızda, içinde kiracı bulunuyorsa, bu kiracı artık sizin kiracınız olur ve kira sözleşmesi hükümleri aynen devam eder. Taşınmazı satın almadan önce, evde kiracı olup olmadığını ve mevcut kira sözleşmesinin şartlarını mutlaka öğrenmelisiniz.

2-İlk Ay İhtar Gönderme Zorunluluğu:

Kiracı bulunan bir evi satın aldıysanız, yeni malik olarak, taşınmaza olan kişisel ihtiyacınızı gerekçe göstererek tahliye talep etmek istiyorsanız, tapunun üzerinize geçmesinden itibaren bir ay içinde ihtarname göndermeniz gerekmektedir. Bu süre içinde ihtar gönderilmezse, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açma hakkınız kaybolacaktır.

3-Tahliye Taahhütnamesi Alınması:

Satış öncesinde kiracı ile uzlaşarak bir tahliye taahhütnamesi alınabilir. Bu belge, kiracının belirli bir tarihte taşınmazı boşaltacağını taahhüt etmesi anlamına gelir. Ancak, tahliye taahhütnamesinin hukuka uygun bir şekilde hazırlanması ve noter huzurunda yapılması tavsiye edilir.

4-Kira Borçlarını Kontrol Edin:

Kiracıdan kaynaklanan geçmiş dönem kira borçları taşınmazla birlikte devralınmaz. Ancak, satın alma öncesinde geçmiş borçların olup olmadığını araştırarak bu konuda hukuki bir güvence almanız önemlidir.

5-Kira Artışı ve Yenileme Hakkı:

Kiracı, kanunen belirlenen sınırlar içinde kira artışı ile yeni malik ile kira ilişkisine devam eder. Bu nedenle, kira bedeli ve artış oranlarını göz önünde bulundurarak bir satın alma kararı verilmelidir.

6-Tapu Kayıtlarını Detaylı İnceleyin:

Tapu sicil müdürlüğünden taşınmaz üzerindeki şerh, ipotek veya haciz durumlarını kontrol edin. Ayrıca, taşınmazın imar durumunu ve ruhsat bilgilerini inceleyerek hukuki bir sorunla karşılaşma riskini en aza indirin.

 

Wembley Park Gardens’ta 442 bin sterlinden başlayan fiyatlarla!

Emlak ilanlarında yeni dönem başladı! Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile neler değişecek?

İnşaat projelerinde eş zamanlı yürüyen işler nelerdir? 


Geri Dön