Yeni ev sahibi sözleşmeye rağmen kiracıyı tahliye edebilir mi? Kiracılar 1 aylık süreye aman dikkat!
İstanbul'da bir ev sahibi, kiracısına binayı boşanacağı eşine devredeceğini söyleyerek evi tahliye etmesini istedi. Peki, bu durumda kiracı evden çıkabilir mi? Yeni ev sahibi sözleşmeye rağmen kiracıyı tahliye edebilir mi? İşte detaylar...Konuyu değerlendiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu 1 aylık kritik süreye dikkat çekerek kiracı ve ev sahibinin haklarına ilişkin bilgiler verdi
İstanbul'da bir kiracı, ev sahibinin eşinden boşanacağını ve daireyi karısına devredeceğini öğrendi. Konuyu değerlendiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu 1 aylık kritik süreye dikkat çekerek kiracı ve ev sahibinin haklarına ilişkin bilgiler verdi.
Peki, bu durumda ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı var mı? Yeni ev sahibi sözleşmeye rağmen kiracıyı tahliye edebilir mi? İşte detaylar...
Posta gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul'da bir ev sahibiyle anlaşarak kira sözleşmesine imza atan kiracı, ev sahibinin karısından boşanacağını ve kiralanan evi boşanacağı eşine devredeceğini öğrendi. Kiracı ise, "Yeni mülk sahibi olan ev sahibinin, 1 yıllık sözleşmenin bitmesini beklemeden kiracıdan evi tahliye etmesini isteyebilir mi?" sorusuna yanıt arıyor.
Konuyu değerlendiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, boşanma sonrası maliki olduğu evin eski eşe devredilmesi kapsamında, eski eş evin yeni maliki sıfatını aldığını ve yeni ev sahibi, kiralananı edinme tarihinden itibaren sözleşmenin tarafı haline geldiğini belirtti.
NORMALDE BİR SENELİK SÖZLEŞMENİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR
Var olan ev sahibinin de ihtiyaç halinde tahliye davası açabileceğini anımsatan Hüseyinoğlu, "Ancak ev sahibi, sözleşme bitim tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde tahliye davası açabilir" dedi.
EVİN EL DEĞİŞTİRMESİ DURUMUNDA DURUM DEĞİŞİR!
Avukat Hüseyinoğlu, evin el değiştirmesi gibi durumlarda ise kritik 1 aylık süreye vurgu yaptı.
Konutun el değiştirme durumunda ise; yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunmak koşuluyla 6 ay içerisinde evi tahliye etmesini talep edebileceğine dikkat çeken Hüseyinoğlu, "Altı aylık süre içinde kiralananın tahliye edilmemesi durumunda, tahliye davası açabilir. Aynı şekilde yazılı bir bildirimde bulunmaksızın yeni malik, sözleşme bitim tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde de ihtiyaç sebebiyle tahliye davası da açabilir" diye belirtti.
KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI!
Ayrıca enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra iş yerlerine yapılacak kira zammı belli oldu.
Mayıs ayı Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber iş yerlerini ilgilendiren kira artış oranları da netlik kazandı. Mayıs ayı verilerine göre iş yerlerinin kira artış oranları yüzde 63,72 olarak kaydedildi.
KONUTLARDA KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 25
Konutlarda ise 2023 Temmuz ayına kadar kira artış oranları yüzde 25 olarak sabit bırakılmıştı. Bu tarihten sonra da Temmuz 2024'de kadar da kira artışlarının yüzde 25'te sabit kalması bekleniyor.
İngiltere'de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı!