Sektörel

‘Yeni Evim’ kampanyasıyla düşük gelirliye daha çok destek verilecek! Sakın kaçırmayın!

Merakla beklenen ‘Yeni Evim’ programıyla ilk evini alacak orta gelirli ailelere imkan sunuldu. İlk 3 sene konut kredisi taksitlerine destek olacak Hazine, daha düşük hane geliri olana daha çok katkı verecek.Söz konusu bu model ile konut kredisi faiz oranları ise anlaşmalı kamu bankaları ve katılım bankaları ile yüzde 0

İlk evini alacak orta gelirliye yönelik olarak gerçekleştirilen ‘Yeni Evim’ finansman programıyla 15 sene (180 ay) vade ve yüzde 10 peşinat imkanı tanındı. Söz konusu bu model ile konut kredisi faiz oranları ise anlaşmalı kamu bankaları ve katılım bankaları ile yüzde 0.69’dan başlayan oranlara indirildi. Verilen detaylara göre, ilk 3 senede taksit ödemelerine Hazine destek verecek. 16 Ocak tarihinde başlayacak olan kampanyaya 81 şehirdeki sıfır konutlar dahil olacak.

Konuyla ilgili olarak Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından sektör temsilcisi sivil toplum kuruluşları başkanlarının da katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Gedikli, ilk 3 senede aylık taksit ödemelerinin belirli bir bölümüne, kredinin toplam vadesi bitmeden (son 8 yılda) geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği verileceğini söyleyerek, aile geliri 20 bin lira olan ile 40 bin lira olana farklı olacağını kaydetti. Gedikli "Bu aynı zamanda bir sosyal proje. Daha düşük hane geliri olana daha çok katkı olur" diye konuştu.

Taksitte sınır yok

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Hakan Gedikli, program kapsamında konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.69’dan başlayan oranla uygulanmasına yönelik; “Hanehalkı geliri ve çekilecek kredi tutarına göre oran değişebilir. Ancak 0.69 seviyesinde çok yukarı çıkmayacaktır” şeklinde konuştu.

Konut üreticileri ise konut bedelinin yüzde 5’i kadar katkı sağlayacak. Desteğin nasıl olacağına da değinen Hakan Gedikli, konutu almak isteyen kişinin bankadan kredi çekeceğini belirterek, bu aşamada yüzde 5 karşılığı ne ise bankanın onu direkt o aşamada üreticiye keseceğini söyledi.

Verilen detaylara göre, söz konusu program kapsamında konut kredisi taksitlerinin, hane gelirinin en fazla yüzde 40’ı seviyesinde olması öneriliyor. Fakat bu yüzde 40 seviyesi şart koşulan bir sınır belirlemiyor. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamalara göre, tüketicilerin ödeme gücü ve geçim şartı gereği konut kredisi taksitlerinin, gelirinin yüzde 40’ı seviyesinde olmasının önemine de dikkat çekiliyor.

‘Türkiye yeni bir finansman modeli kazandı’

Merakla beklenen kampanyaya Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı projeleri GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ve Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı tüm yüklenici firmaların yapmış olduğu projeler ve 81 ilde teknik ve mali kriterleri karşılayan tüm konut projeleri dahil olacak. 
Aktarılan detaylara göre, bankalarla garantörlük anlaşması yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle 25 milyar lira finansmana erişim imkanı da sunulacak. Söz konusu modelin yeni bir finansman modeli olarak algılanması gerektiğine değinen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Türkiye’ye önemli bir mekanizma kazandırıldığını dile getirdi. Yine verilen detaylara göre, GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu programın etkisini artırmak için özel sektör olarak çalışmalar yürüteceklerini kaydetti. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut sektöründe yeni bir açılım yaşadıklarını kaydetti. DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz ise açıklamasında senelerdir beklenen uzun vadeli kredilerin gerçekleştiğini dile getirdi.

Orta gelirli konut kampanyasına kimler başvurabilir? Yeni evim kampanyası başvuru ne zaman?

0,69 faiz oranında konut kredisinde ilk 3 yıl hazine desteği! Merak edilen ödeme tablosu

Yeni konut projesinde bilinmeyenler soruldu! İşte merak edilen 15 sorunun yanıtı