Ekonomi

Yeni haftada flaş gelişme! Petrolde sert kayıp

Yeni haftanın ilk işlem gününde petrol piyasasıda Çin'in ekonomik görünümüne ilişkinin olumsuz fiyatlanmaları nedeniyle sert bir kayba uğradı.  ABD ham petrolü ve Brent petrolde yüzde 5'e varan gerileme gerçekleşmiş durumda

Petrol Çin etkisiyle yeni haftanın ilk işlem gününde sert düşüş kaydedildi. 

ABD ham petrolü ve Brent petrolde yüzde 5'e varan gerileme gerçekleşmiş durumda. ABD ham petrolü 88, Brent petrol de 94 doların altını test ediyor.

Fiyatlamalar üzerinde Çin'e ilişkin beklentiler önemli rol oynuyor.

Çin'de ekonomik toparlanma, Kovid-19 salgınlarının tüketici ve şirket harcamalarını etkilemesiyle Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde zayıflamış durumda. Sanayi üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 3,8 artmış durumda. Haziran'daki yüzde 3,9'dan ve ekonomistlerin yüzde 4,3'lük artış tahmininden daha düşük gerçekleşmiş durumda.

Ülkede ekonomik aktivite gerilerken, Çin Merkez Bankası'ndan da sürpriz bir hamle var.

Banka, ekonomiye desteği arttırmak için faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde 10 baz puan düşürüyor.

Singapur merkezli Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Çin'de yenilenen Kovid karantinaları talebe baskı yaparken resesyon endişeleri de artmakta, arz endişeleri ise ortadan tamamen kalktı" sözlerine yer verdi. Hari, İran arzının geri dönme ihtimalinin düşüş eğilimine katkıda bulunduğunu da sözlerine eklemiş durumda. 

Piyasalarda, İran'la nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma süreci de öne çıkmakta.. İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü yakın zamanda anlaşmanın imzalanabileceğini, son müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığını ifade etti.
daha düşük gerçekleşmiş durumda.