22 / 12 / 2024

Yeni Havalimanı açılışı 1 Ocak'a mı ertelendi?

Yeni Havalimanı açılışı 1 Ocak'a mı ertelendi?

İstanbul Yeni Havalimanı büyük göçe hazırlanıyor. Açılış öncesi 9 bin kişi ve 10 uçak ile 3 entegre deneme yapılıp, havalimanı tüm bileşenleriyle test edilecek. Peki, Yeni Havalimanı açılışı 1 Ocak'a mı ertelendi?



Habertürk Gazetesi yazarlarından Güntay Şimşek bugünkü köşesinde ''29 Ekim’de soft, 1 Ocak’ta büyük açılış'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı... 

Türk Hava Yolları'nın (THY) ‘Büyük Göç’ olarak adlandırdığı Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na (İYH) taşınması 30 Aralık 2018’e kaydırılıyor. Böylece 1 Ocak 2019’da THY, tam donanımlı olarak İYH’dan uçuşlar yapmaya başlayacak. 

İstanbul Yeni Havalimanı'nı (İYH) büyük bir gayret ve yoğun çalışmayla açılışa hazırlayan İstanbul Grand Airport (İGA) 29 Ekim’de havalimanını hizmete açacak şekilde hazırlıklarına devam ediyor.

THY, havalimanının 29 Ekim’de açılışından, 30 Aralık’a kadar olan 2 aylık dönemde, kamuoyuna yanlış yansıdığı gibi 30 adet uçakla değil, 30 adet yurtiçi seferi gerçekleştirerek, ticari testler yapacak. Tespit edilen sorunları giderip, Türkiye ve yeni havalimanının prestijini helal getirecek hiçbir probleme mahal vermeyecek şekilde de 2 günlük ‘Büyük Göç’ 30 Aralık’ta başlayacak. Konuyla ilgili olarak resmi karar ise önümüzdeki hafta açıklanacak.


İlgili tarafların konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a aktardığı, havalimanın açılışının normal zamanında yapılacağı, ancak İYH’nın yaklaşık yüzde 70 kapasitesini kullanan THY’nin geniş uçuş ağı, bağlantılı uçuşları dikkat alınarak herhangi bir sorun yaşanmaması için ticari test uçuşları yapılmadan geçişin riskler içerdiği sunulmuş.

İYH, ATATÜRK'ÜN KODUNU KULLANACAK

Yine kamuoyunun yanlış anladığı bir başka husus ise THY’nin sattığı biletlerdeki uçuş kodlarının Atatürk Havalimanı olarak görülmesi. Diğer bir ifadeyle; ‘Zaten THY, Atatürk Havalimanı kodlu bilet satıyor. Demek ki 29 Ekim’de taşınmayacak.’ şeklinde yanlış bilgi.

Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği’nin (IATA) belirlediği ve üç harften oluşan kodlar, tüm biletleme, uçuş bilgi işlemlerinde kullanılıyor. Halen Atatürk Havalimanı'nın kullandığı ‘IST’ kodu Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kanalıyla,taşınma sebebiyle sorun yaşanmaması için yeni havalimanına verildi. Ayrıca ‘IST’ kodunun İstanbul'u -temsil ettiği de dikkate alınırsa, yeni havalimanının tanıtımında ve bilinirliğinde bu kodun etkisi daha iyi anlaşılacaktır.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) yeni havalimanına verdiği kod ise ‘LTFM.’ Tüm dünyada havalimanları ve onları kullanacak havayolları bu iki kodla operasyonlarını yapıyor.


Havacılık mevzuatını farklı ülkeler ve kıtalar arasında garanti altına almak ve standardizasyonunu sağlamak için havalimanlarına iki ayrı resmi kuruluş kod tayin ediliyor. 3 harften oluşan IATA Kodu. (IATA, standartlaştırılmış bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu açıklayarak 1960'lı yıllarda 4 harfli kod sistemini de devreye soktu.)

Diğeri ise 4 harften oluşan ICAO Kodu. İlk harf havalimanının bulunduğu kıtayı, ikinci harf ülkeyi, geriye kalan 2 harf ise havalimanının kendisini ifade ediyor. Örneğin İstanbul Atatürk LTBA, Sabiha Gökçen ise LTFJ.

ATATÜRK HAVALİMANI NE ZAMANA KADAR AÇIK?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışı tarihi belli, ancak Atatürk’ün ne zaman kapanacağı veya önümüzdeki günlerini nasıl geçireceği fazla bilinmiyor. Fakat Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığım bilgilere göre Atatürk Havalimanı’nın en az 5 yıl açık kalması gerekecek. Çünkü Yeni havalimanına Atatürk’teki tüm birimlerin kısa sürede taşınması zor. Atatürk Havalimanı da zorunlu şartlar sebebiyle sonrası kapanmayacak. Belki de ‘City Airport’ (Şehir Havalimanı) olabilir.

Mesela havayollarının en önemli destek birimleri uçak bakım-onarım hangarları, ikram ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) uhdesinde olan hava trafiğinin yaklaşma-kontrol bölümü yaklaşık 2 yıl süreyle Atatürk Havalimanı’nda göreve devam edecek. Ayrıca iş jetleri için hizmet veren Genel Havacılık Terminali de mecburen Atatürk’te kalacak. Zira yeni meydanda böyle bir hizmet için henüz bir yapılanma yok.

DEVLET KONUKEVİ ATATÜRK'TE KALIYOR

Başta cumhurbaşkanlarımız olmak üzereyabancı devlet adamlarının kullanımı için yıllardır tahsis edilmiş olan Atatürk Havalimanı’ndaki Devlet Konukevi, yaklaşık 4 ay süren tadilat sonrası kısa süre önce yeniden hizmete açıldı.

İstanbul’un şehir merkezinde olması sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan da burayı kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca yabancı devlet başkanları, başbakanlar da güvenlik sebebiyle yolcuların kullandığı terminallerden geçirilmek istenmiyor. Dolayısıyla Devlet Konukevi, Genel Havacılık Terminali, 17-35 pisti, hangarlar, ikram tesisleriyle Atatürk Havalimanı hizmete devam edecek gibi görünüyor. Daha önemlisi yeni havalimanında hava şartları başta olmak üzere herhangi bir sıkıntı anında da Atatürk onun yedeği gibi hizmet verebilir.


Geri Dön