Kent Haberleri

Yeni imar affı gelecek mi? Depremle yeniden gündemde! Japon uzman resmen uyardı! 

2018'de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gaziantep’te 76 bin 605, Hatay’da 71 bin 738 imar barışına ilişkin başvuru olduğuna dikkat çekmişti. Depremin ardından yeniden gündeme imar barışı geldi. Yeni imar affı gelecek mi? İşte ayrıntılar... 2018'de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gaziantep’te 76 bin 605, Hatay’da 71 bin 738 imar barışına ilişkin başvuru olduğuna dikkat çekti

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden sonra yeni yapılmış binaların da yıkılması imar affı konusunu yeniden gündeme getirdi. 2018'de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gaziantep’te 76 bin 605, Hatay’da 71 bin 738 imar barışına ilişkin başvuru olduğuna dikkat çekti. 

Gelinen noktada istatistiki bir bilgi bulunmuyor. Fakat bu sayısının bugün daha da yüksek olduğu belirtiliyor. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

İşte ayrıntılar...

Cumhuriyet Gazetesi'nden Rengin Temoçin'in haberine göre; TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, deprem bölgelerinde özellikle fay hattının geçtiği bölgelerdeki yerleşimlerde çok yoğun imar affı başvuruları olduğuna dikkat çekti. 

"Genel merkezimizle bu konuda uyarılarımızı yapmıştık. Dolayısıyla bunun acı sonuçlarını bugün bir kere daha test etmiş olduk. Benzerini İzmir depreminde de gördük. Orada da çok ciddi oranda imar affı başvurusu vardı, yasadışı yapılar yoğunluktaydı" diye konuşan Pelin Pınar Giritlioğlu, burada da aynısının yaşandığını belirtti.

BELEDİYELER YAPILARI KONTROL ETMELİ

Konuyla ilgili "Bir sitenin reklamı gösterildi. Orada bina dağılmamış ve çökmemiş doğrudan devrilmiş. Bu da aslında şunu düşündürüyor. Yeni yapılan yapıların bir kısmı iskânlıysa bile iskân aşamasından sonra bu yapılarda kontrolsüzce değişiklikler yapılabiliyor" değerlendirmesinde bulunan Giritlioğlu, alt katlarda kolonların kesildiğine, bu ruhsatsız tadilatların da iskanlı binaların sonunu hazırladığını belirtti. 

Bölgede yaşadışı yapılaşma oranının çok fazla olduğunu belirten Giritlioğlu, "Mühendislik hizmeti almamış binalarda ağırlıklı olarak yıkım gerçekleşir. İmar aflarıyla yasallaştırılmış yapıların depremde öncelikle yok olan-çöken binalar olduğunu biliyoruz. Yaşadığımız depremde de aynı sonuçları alacağımızı tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Bunun politik boyutları da olduğunu aktaran Giritlioğlu, "Örneğin kamu ihale kanunu çıktığı zamandan bu yana 200’e yakın değişikliğe uğramış. Örneğin Hatay Havalimanı fay hattı üzerinde. Şimdi havaalanı çöktü, yardım gelemiyor, yollar kapandı yarıldı" dedi. 

Depremden sonra yıkılan binaların kusurları da sık sık gündeme geliyor. Hatay ve Kahramanmaraş’ta çöken iki binanın birisi tek yöne doğru çökmesi, diğer binanın ise katlarının iç içe geçerek yıkılması dikkat çekti. 

Söz konusu iki binanın yıkılma biçiminin farklılıkları ile konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, yıkılan binaların yapısal sorunları olduğunun altını çizdi ve "Söz konusu binaların bu şekilde yıkılmasının sebebi binanın deprem dalgasını aldığı yön ile alakalı. Deprem sırasında binalar salınım yapar. Binada tasarım ya da imalat kusurları var ise bu salınım esnasında kaldıramayacağı kadar güç yüklenmiş olursa bina yıkılır" diyerek bu iki binanın buna örnek olduğunu söyledi. 

Türkiye’yi sarsan iki deprem sonrasında Malatya’da henüz 6 ay önce yapılan Asur Konutları isimli proje de ağır hasar gördü. İki büyük bloktan oluşan Asur Konakları sitesinde bir apartman saniyeler içinde yerle bir oldu, diğeri ise ağır hasar gördü. Malatya’daki Asur Konutları internet sitesinde lüks konut kategorisinde satışa sunulurken, birinci sınıf malzemelerle ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edildiği ibarelerine yer verildi. 

İMAR AFFI GELECEK Mİ? 

İmar affı, en son 2018'de yapılmıştı. Bu af, 2017 yılı ve öncesinde inşa edilmiş olan, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılan imar ve iskânları kapsadı. 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki konu ile ilgili uyarılarda bulundu ve "Genel af anlaşılır çünkü insan pişman olur ya da kendini düzeltebilir, imar affı anlaşılmaz çünkü dayanıksız ya da hasarlı beton pişman da olamaz, kendini de düzeltmez, imar affı Türkiye için çok riskli" ifadelerini kullandı. 

TOKİ, depremlerden etkilenen 10 ilde 1 yıl içinde yeni konut inşa edecek! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen duyurdu!

Az önce resmen peş peşe açıklandı! Her aileye tam 10 bin TL verilecek! Bu paraları sakın kaçırmayın!

Bakan Nebati duyurdu: Deprem bölgesindeki vatandaşlara önemli haber!