İmar

Yeni İmar Yasası'na göre bodrum ve çekme kat yapılamayacak!

1.1.2017 tarihinden sonra çıkacak olan İmar Yasası'na göre müteahhitler bodrum ve çekme kat yapamayacak. Buradan elde edilecek gelir kalemi sıfırlanacak. Sonuç olarak binada daire başı fiyat artacak.

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 22 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanmıştı..


Yönetmeliğin geçici 6. Maddesi değiştirilmiş, böylece 1 Haziran 2014 talihinde yürürlüğe girecek uygulama 1 Ocak 2016 talihine ertelenmiş idi, bu yönetmelik son olarak 01 /oı/2017" talihine tekrar ertelendi ancak bu karan Sayıştay'ın bozması üzerine bir çok belediyelerimizin inşaat ruhsatı servislerinde yığılmalar ve panik havası oluşmuştu. 

5 Şubat 2016 talihli Resmi Gazete "de yayınlanan yönetmelik sonrası mevcut hakların 01.01.2017 tarihine kadar geçerli olmasının önü açıldı. 


Peki nedir bu "Planlı alanlar tip imar yönetmeliği"? 

Yönetmeliği kısaca şöyle özetli yelim yapılaşmaya ilişkin uygulamalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen tanımlar çerçevesinde gerçekleşecek ve gerçekleşen planlar yönetmeliklerle uygulamalarda değişiklik yapılmayacak. 

Mesela, Yapı düzenine ait tanımların yeniden yapıldığı yönetmelikle, imar planı ile belirlenen yapılaşma haklan, ölçüsüz ve kontrolsüz bir şekilde artmayacak. 

Özel mülkiyete ait alanlarda yeşil alanların korunması için plan karan dışında betonlaşmaya izin verilmeyecek. 

Çöp ayrıştırma bacaları, su depoları, su sarnıcı, gri su toplama havuzu ve kojenerasyon üniteleri, avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergolalar, zemin terasları ile açık ve kapalı otoparklar taban alanı ve emsal hesabına dahil edilmeyecek. 

Özel çevre koruma alanları, kıyı alanları, sit alanları ve orman alanları gibi korunan alanlara ilişkin planlarda emsal, taban alanı kat sayısı (TAKS), yapı yaklaşma mesafeleri ve kat adedi belirlenmeden uygulama yapılamayacak, ruhsat düzenlenemeyecek. 

Böylece, korunan alanlar idari düzenlemelere göre değil doğrudan plan kararlarına göre gelişecek. 

Kat alanı kat sayısı (KAKS) yani "emsal" ile ilgili 'Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıdır" tanımının yer aldığı yönetmelikle, alanların farklı amaçlarla kullanımının engellenmesi için emsal dışında kalan mekanlara, optimum büyüklük sınırı getiriliyor. 

- Elektronik ortamda ulaşılabilen belgeler yatırımcıdan istenmeyecek Etüt ve projelerin kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında başka bir kurum veya kuruşuna vize veya onayına tabi tutulması veya belge istenmesi uygulamaları engellenecek. 

Bu yönetmelik maddelerini siz okuyucularımızın anlayacağı dilde sadeleştirmeye çalışırsak, Müteahhitlerin, 1/1/2017 ye kadar yaptıkları bina inşaatı maliyetleri aynı olmasına karşın, elde ettikleri toplam daire sayısı fazla olacak. 

Daire başına düşen bina maliyeti daha düşük olacak, kullandıkları ve satabildikleri bodrum ve çekme kat sayesinde düşük fiyatlı konut yapabilecek. Düşük maliyet düşük daire fiyatı demektir. 

Vatandaşlarımızın daha kolay konut sahibi olabilmesi demektir.Bütün bu dediklerimizin doğal sonucu olarak, konut ihtiyacı olan vatandaşlarımızın konutlarını 2017 den önce satın almaları kendi lehlerine olacaktır aksi halde maliyetlerin artacağı açık ve nettir. 


Antalya Gündem