Sektörel

Yeni imar yönetmeliği İzmir'de inşaatları durdurdu!

Bitişik parsellerdeki imar oranını sınırlayan, yola sıfır yerlerde çıkmalara izin vermeyen, 3 kata asansör boşluğu getiren ve küçük parsellerde yapılaşmayı engelleyen yönetmelik binlerce inşaatı durdurdu...


İzmir'de 1 Haziran tarihinden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin uygulanmaya başlanması, kentteki çok sayıda inşaat projesini durdurdu. Bitişik parsellerdeki imar oranını sınırlayan, yola sıfır yerlerde çıkmalara izin vermeyen, 3 kata asansör boşluğu getiren ve küçük parsellerde yapılaşmanın önünü kapatan yönetmelik nedeniyle milyonlarca dolar değerinde binlerce inşaat projesi durdu.

Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Necip Nasır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çağrısına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kente özgü imar yönetmeliği gereklerine uygun şekilde hazırlayıp bakanlığa göndermediğini öne sürerek, bu nedenle İzmir'in 1.5 aydır kentin gerçekleriyle örtüşmeyen bir yönetmeliğe mahkum olduğunu söyledi. Nasır, "İlçe belediyelerden ruhsat ve imar durumu alamıyoruz. İzmir'de inşaat sektörü durdu. Milyonlarca liralık yatırım askıda. Herkes eli kolu bağlı bekliyor" dedi. 


Projeler askıda 

Plan göndermedikleri iddiasını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, revizyona tabi tuttukları planın Bakanlık'tan döndüğünü açıkladı. Ancak, Kocaoğlu'nun bu açıklamasıyla ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri İzmir Büyükşehir'den planlı tip imar yönetmeliğindeki tanımlara uygun yönetmelik beklediklerini ifade etti. 

İzmir'de ilçe belediyelerin imar müdürlükleri de hazırladıkları imar yönetmeliklerini Ankara'ya gönderdi. Edinilen bilgiye göre Buca, Karşıyaka, Konak ve Bornova belediyeleri hazırladıkları imar yönetmeliklerini bakanlığa gönderdi. Ancak bakanlığın 1 Haziran'dan sonra imar yetkisi Büyükşehir'e geçtiği için ilçe belediyelerin imar yönetmeliklerini kabul etmediği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Mayıs 2012 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde belediyelerin imar uygulamalarına ilişkin mevcut yönetmeliklerinin ve ilk defa hazırlanacak yönetmeliklerin kendileri tarafından onaylanmasından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi şartını getirdi. Plan göndermeyen ve planı kabul edilmeyen belediyelerde 1 Haziran'dan itibaren İzmir'de Çevre Bakanlığı'nın planlı alanlar tip imar yönetmeliği devreye girdi. İzmir'de de bu durum yaşandı. Yönetmelik İzmir'in alt ölçekli planları ile uyuşmayınca belediyelerin imar müdürlükleri mevcut durum ile yönetmelik arasında kaldı. Belediyeler ruhsat ve imar durumu vermeyince binlerce müteahhidin çok sayıda projesi durma noktasına geldi.


İzmir'e uymadı 

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Bu yönetmelik İzmir'in gerçekleriyle örtüşmüyor. İzmir'de üst ölçekli planlar olmadan alt ölçekli planlar yapıldı. Her gelen belediye yönetimi kendine göre alt plan yaptığı için bakanlığın çıkardığı yönetmelik, çözümsüzlük getiriyor. Çekmelerle, çıkmalarla, parsellerdeki yapılaşma oranıyla ilgili karmaşıklık var. Planlı tip alanlar imar yönetmeliğinde 'bitişik nizamda yüzde 50'den fazla inşaat kapama yapılamaz' deniyor. Bir imar adasında parsellerin aynı nizamda olması gerekiyor. Binlerce proje kilitlenmiş durumda. Büyük uyumsuzluklar var. Bu durum ilçe imar müdürlüklerini kilitliyor. Biz de proje üretemiyoruz, yatırım yapamıyoruz" diye konuştu. 

Nasır, 31 Mayıs'a kadar imar durumu alanların eski imar yönetmeliğine göre hareket ettiğini, fakat yeni başvurularda yeni yönetmeliğin geçerli olacağını belirterek, "Sıkıntı dağ gibi büyüyecek" dedi. 

Sorunu çözmek için Konak Belediyesi'nin bir imar yönetmeliği hazırladığını ifade eden Nasır, şöyle devam etti: "Konak Belediyesi yönetmeliği Ankara'ya gönderdi ama bakanlık statü gereği Büyükşehir'den yönetmelik istediği için Konak'ın yönetmeliği kabul etmedi. Oysa Konak Belediyesi'nin önerisi emsal kabul edilip sorunlar çözülebilir. Biz İzmir'in şartlarına uygun imar yönetmeliği istiyoruz."


Büyükşehir'e çağrı

İTO Meclis Üyesi Levent Bendeş de 1 Haziran yönetmeliğinin İzmir'deki küçük parsellerde yapılaşmanın önünü kapattığını belirterek, uygulamanın büyük mağduriyet doğuracağını söyledi. Bendeş, "Tam bir kaos yaşanıyor. Bakanlığın 1 Haziran'da Türkiye genelinde uygulamaya koyduğu yönetmelik İzmir'i kilitledi. Küçük parsellerde imar izni ve yapılaşması çok zor. Hak mahrumiyetleri olacak. Bu yönetmelik yeni oluşacak ada parsellerde uygulanabilir ama mevcut parsellerde uygulanamaz. Sivil toplum kuruluşları ve Büyükşehir'in bir araya gelerek beyin fırtınası yapması gerekiyor. Biz Bakanlık'tan randevu almaya çalışıyoruz. Bakanlık 'yönetmeliğe uymak zorunda değilsiniz, Büyükşehir plan notu çıkarsın' diyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin çalışması lazım" dedi.


"Biz, hazırladık, ama bakanlık kabul etmedi"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, plan hazırlamadıkları yönündeki iddiaya yanıt verdi. Kocaoğlu, "Planlarımız yapıldı. Daha doğrusu Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı yeni çıkan tip imar yönetmeliğine göre revizyona tabi tutuldu, gönderildi. Bakanlık sadece şu anda tip imar yönetmeliği uygulanacak diye geri gönderdi. 

Büyükşehir belediyesi zaten mevcut olan imar yönetmeliğini bakanlığın yayınladığı tip imar yönetmeliğine adapte edecek, aksayan yönlerini de bakanlığa onaya gönderecek. Bunların hepsi tamamlandı ama bakanlık onaylamadı. Şimdi arkadaşlar sıkıntı varsa tip imar yönetmeliğine göre uygulayacaklar veya bizim gönderdiğimiz imar yönetmeliğini bakanlığa onaylattıracaklar. Biz onaylattıramadık" diye konuştu.

Ancak, Kocaoğlu'nun bu açıklamasıyla ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlığın planlı tip imar yönetmeliğindeki tanımlara uygun bir yönetmelik hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndermesi gerektiğini ifade etti. 


1 Haziran'dan itibaren ne değişti?

* Yola sıfır yerlerde açık ve kapalı çıkmalar kaldırıldı.

* 3 kata asansör boşluğu, 4 kata asansör zorunluluğu getirildi.

* Ön, yan ve arka bahçe çekme mesafelerinde değişiklik oldu.

* Bazı yerlerde bodrum kat elde edilemeyecek.

* Bitişik nizam parsellerde yüzde 50'den fazla kapama yapılamayacak.



Yeni Asır Gazetesi