22 / 12 / 2024

Yeni imar yönetmeliğinde hava bacaları nasıl olacak?

Yeni imar yönetmeliğinde hava bacaları nasıl olacak?

1 Ekim itibari ile yürürlüğe girecek Yeni İmar Yönetmeliğine göre hava bacaları nasıl olacak? İşte yönetmelik kapsamında yer alan hükümler..



3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ekim itibari ile yürürlüğe girecek olan Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında ışıklıklar ve hava bacalarının özellikleri yeniden belirlendi.


Yönetmeliğe göre; Her müstakil ev veya dairede, en az 1 oturma odası ile yatak odalarının doğrudan doğruya hariçten ışık ve hava almaları gerekli oluyor.


Bu şekilde ışık ve hava almalarına lüzum olmayan diğer odalarla mutfakların ışıklıktan, yıkanma yeri ve tuvaletlerin ışıklık veya hava bacasından faydalanmaları da mümkün oluyor. Ancak tuvalet ve yıkanma yerleri ile odalar aynı ışıklığa açılamıyor.


Işıklıkların;

a)  1 ila 6 katlı binalarda dar kenarı 1.50 metreden ve alanı 4.50 metrekareden,

b)   7 ve daha fazla katlı binalarda dar kenarı 2.00 metreden ve alanı 9.00 metrekareden,

az olamaz.


Her türlü binada hava bacalarının asgari ölçüsü 0.60x0.60 metrekaredir. Bu alan herhangi bir yapı elemanı (baca, kiriş ve benzeri) ile daraltılamaz.


Hava bacaları, şönt baca tipi olarak düzenlenemez.


Asgari ölçüdeki bir ışıklık veya hava bacasından her katta en çok dört piyes faydalanabilir. Bu piyeslerin sayısının artması halinde, dörtten fazla her piyes için ışıklık veya hava bacası ölçüsü aynı oranda arttırılır. Ancak, birinci fıkrada belirtilen şekilde ışık ve hava alması gerekmeyen veya lüzumlu ışık ve havayı bu Yönetmelikte tarif edilen şekilde alması mümkün olan piyeslerden, herhangi bir ışıklık veya hava bacasına pencere açılması, bu ışıklık veya hava bacası ölçülerinin arttırılmasını gerektirmez.


Her binanın lüzumlu ışıklık veya hava bacası, kendi parseli üzerinde bulunur. Komşu bina ve parselin ışıklık veya hava bacasından faydalanmak suretiyle, bu elemanlarının yapılmasına ve ölçülerinin azaltılmasına izin verilmez.


Işıklık ve hava bacaları, bunlara ihtiyacı olan kattan itibaren başlatılabilir. Hava bacalarının ve ışıklıkların bitişik komşu parsele bakan kısımlarının duvar ile kapatılması mecburidir.


Binaların bitişik olması gereken komşu tarafından boydan boya ışıklık yapılması halinde, civarın inşaat nizamına aykırı bir görünüm meydana getirmemek üzere, sokak cephesinde bina yüksekliğince kapatılması mecburidir.


Binalarda banyo, tuvalet ve benzeri kullanım alanlarının havalandırma bacası ile veya mekanik havalandırma ile havalandırılması zorunludur.


Havalandırma bacalarından elektrik ve doğalgaz tesisatı geçirilemez.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön