Yeni inşaat emlak vergisi uygulaması nasıl?
Taşınmaz satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Peki, satın alınan taşınmaz mal yeni inşaatsa emlak vergisi nasıl ödenir? Kanun gereğince yeni inşaat emlak vergisi uygulaması nasıl?
Yeni inşaat emlak vergisi uygulaması nasıl?
Taşınmaz satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. Buna göre, 2015 yılında alınan gayrimenkuller için vergi mükellefiyeti 2016 yılında başlayacak. 2015 yılına ait vergi ise eski malik tarafından ödenecek.
Ancak, alıcıların yıl sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Vergi beyanı bu sene için belediyelere en son 31 Aralık 2015 tarihinde veriliyor.
Peki, satın alınan taşınmaz mal yeni inşaatsa emlak vergisi nasıl ödenir? 1319 sayılı kanun gereğince, yeni inşaat emlak vergisi uygulaması nasıl?
Yeni inşaat emlak vergisi..
Yeni inşaatlarda emlak vergisi geçici muafiyeti uygulanıyor. Geçici muafiyetten yararlanmak için, binanın yeni olması, mesken (konut) olarak kullanılması ve Emlak Vergisi bildirimlerinin süresi içinde yapılması gerekiyor.
Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Örneğin; Bayan A, 1.12.2014 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan dairesini, 1.1.2015 tarihinde satın almıştır.
Dairenin 2015 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL'dir. Bu durumda, Bayan A 2016-2020 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2016 yılı için 50 bin TL'lik muafiyeti düşürecek. Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.
Emlak vergisi yatırma yerleri!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com