Proje Güncel

Yeni İstanbul projesi 74 kilometre alanda kurulacak!

2 kıtayı birbirine bağlayacak Yeni İstanbul projesi, Karadeniz'in İstanbul Boğazı'na yakın kıyısında, 74 kilometre alan üzerinde kurulacak...

İçerisinde otel, üniversitesi, ticari alanla, ofis alanları, sosyal alanlar ve parkların yer alacağı Yeni İstanbul projesinde, 55 kilometre uzunluğunda metro hattı yer alacak. Projenin tasarımı New York, Londra, Hong Kong, Tokyo gibi dünya şehirlerinden örnekler alınarak gerçekleştiriliyor.



21 kilometrelik tren hattının bulunacağı Yeni İstanbul'da, 43 metrekare istasyon yer alacak. 2 kıtayı birbirine bağlayacak proje, Karadeniz'in Boğaz'a yakın kıyısında kurulacak projesi, Yeniköy, Akpınar, Ağaçlı, Çiftalan, Kısırkaya, Gümüşdere ve Kilyos bölgelerini kapsıyor. 


Türkiye'yi küresel ve bölgesel olarak lider konuma getirmesi planlanan Yeni İstanbul projesinin diğer amaçları ise, eski İstanbul sorunlarını hafifletmek, nüfus dağılımını dengelemek, finans, sanat kültür merkezleri ve ticari alanları ile İstanbul'u dünya merkezi yapmak.




3 milyon 500 bin gündüz nüfusu olması beklenen Yeni İstanbul'da, 30 kilometre geliştirilebilir arazi alanı, 1 milyon 475 bin metrekare ticari alan, 10 milyon 150 bin metrekare ofis alanı, 2 milyon 600 bin metrekare ikamet alanı bulunacak. Merkezi İş Alanı Bölgesi, Göl Bölgesi ve Sahil Bölgesi olmak üzere 3 ana bölgeden oluşan projede, kurum binaları için 1 milyon 592 bin 500 metrekare, üniversiteler için 462 bin 500 metrekare, otel alanı için 1 milyon 625 bin metrekare, park ve açık alanlar için 35 kilometrekare, tahliye alanları için 350 bin metrekare, orman koruma alanı için ise 350 kilometrekare ayrılmış durumda.


İçerisinde  Atatürk Parkı, Futbol Stadyumu, Üniversite, Kruvaziyer Limanı, Kanal, Feribot İskelesi, Multimodal Lojistik, kültürel aktivite alanları ve göl bölgesi olması planlanan Yeni İstanbul projesinde, İstanbul'un herhangi bir afet veya acil durum ile karşılaşması halinde tahliye edilmesi için, sivil savunma tesisleri, yer altı tahliye ve kurtarma alanları yer alacak.




Yeni İstanbul Projesi Merkezi İş Alanı Bölgesi'nde;  küresel şirket ofisleri, lüks oteller, dünya çapındaki akademik, kültürel ve teknolojik merkezleri, yaşam ve ticaret tesisleri, Göl Bölgesi'nde; parklar, karışık kullanım binaları, okullar, market binaları, Sahil Bölgesi'nde; üniversiteler, rekreasyon alanları,  yüksek kaliteli yaşama ve çalışma konutları bulunacak.


Merve AKDOĞAN