02 / 05 / 2024

Yeni İstanbul projesi nereye inşa edilecek?

 Yeni İstanbul projesi nereye inşa edilecek?

Türkiye’de Karadeniz kıyılarında tarihi bir fırsat olarak kurulabilecek Yeni İstanbul projesi ile dünya şehri kurulacak...




Yeni İstanbul’un hedefleri arasında Türkiye'yi bölgesel ve küresel alanda lider ülke durumuna getirmek, nüfus dağılımını dengelemek, eski İstanbul problemlerini hafifletmek, finans, sanat kültür merkezi olarak Merkezlerin Merkezi'ne yerleştirmek bulunuyor. 


Karadeniz'in İstanbul Boğazı'na yakın kıyısında kurulacak Yeni İstanbul projesi 2 kıtayı birbirine bağlayacak. 74 kilometre planlanan Yeni İstanbul projesinde üniversite, otel, ofis alanı, ticari alanlar, parklar ve sosyal alanlar bulunacak. 


Gündüz nüfusun 3 milyon 500 bine kadar ulaşması hedeflenen Yeni İstanbul projesinde 55 kilometre uzunluğunda metro bulunuyor. 43 metrekare istasyonun bulunacağı Yenistanbul'da 21 kilometrelik tren yer alacak. 


Yeni İstanbul'un dünyanın önde gelen şehirleri ile yarışabilecek kapasitede olması planlanıyor. 


Yeni İstanbul'da alanın batı bölgesindeki topografyada, tepeler, göl ve göletler arasına serpiştirilmiş olarak bulunuyor.  Bu bölgenin topografyası civarda yaşayacak insanların yürüyerek göl ve gölet kenarlarına gitmesine imkân veriyor. Belli noktalarına sosyal tesislerin yerleştirildiği 100 metre genişliğinde bir yeşil alan gölün etrafını sarıyor. Bu yeşil kuşak gölün yakın çevresinde yapılaşmayı önlüyor. Gölün etrafındaki yeşil kuşakta başlayan yapıların emsalleri gölden uzaklaştıkça artıyor. Göl bölgesinin tasarımında, şehir halkının kullanabileceği sosyal ve kültürel tesislerin kullanıldığı bir yeşil alan olmasına önem verilmiş durumda.. Hiçbir binanın olmadığı göl boyunca parklar ve ahşap yürüyüş yolları insanları çeşitli etkinliklerin yapıldığı göl kenarına ulaştırır. Çeşitli özel ve toplu taşıma ağları göl bölgesini şehrin diğer taraflarına ulaştırır. Gölün etrafından uzaklaştıkça yükselen ticari binaları ve yaşam konutları blokları organik şekillerini gölün doğal dairesel biçiminden almış. 



Kübra GENÇ/emlakkulisi.com


Geri Dön