28 / 04 / 2024

Yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? Kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!

Yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? Kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!

Evini dönüştürecek binlerce kişi yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili detaylaro merak ediyor. Peki yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? İşte kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!



Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesini amaçlayan Kentsel Dönüşüm Yasası, geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Söz konusu düzenlemenin yasalaşmasının ardından detayları gündem oldu. 

Özgür Kocaeli yazarı Cemalettin Öztürk, bugünkü köşesinde Kentsel Dönüşüm Yasası'nı ve neleri içerdiğini kaleme aldı. 

Cemalettin Öztürk, söz konusu yasada mevcut riskli yapıların tamamının yıkılmasının önünün açıldığına, yıkımların önündeki en büyük engel olan “yargı” sürecinin hızlandırıldığına dikkat çekti. Artık yeni yapılar da Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde inşa edilecek.

Yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? Kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!

Cemalettin Öztürk, yerel yönetimlerin ve müteahhitlerin bu yasayı “el kitabı” gibi masalarından ayırmamaları gerektiğini dile getirdi ve "Çünkü bundan sonra yerel yönetimlerin birinci hedefi, çıkartılan yasa doğrultusunda dönüşüm yapmak olacaktır" ifadelerini kullandı. 

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen, 50 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin ardından silkelendiğimizi dile getiren Öztürk, "İçinde oturacağımız binaların sağlam yapmamız gerektiğini yeni anladık" diye konuştu. 

Peki, yeni kentsel dönüşüm yasası neleri kapsıyor? 

Yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? Kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI NELERİ KAPSIYOR? NELERİ İÇERİYOR? 

Özgür Kocaeli yazarı Cemalettin Öztürk, yeni kentsel dönüşüm yasasını şu şekilde açıkladı:  

1. Deprem bölgesinde verilen yıkım kararlarının iptaline ilişkin davalarda, hukukun yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. 

Özellikle bir riskli yapı tespiti yapılıp yıkılması gerektiğine karar verilen yapı malikleri, riskli yapı kararına ve binanın yıkımına ilişkin idari davalar açabiliyorlar.Bu davalar çok uzun zamanlar sürüyor, o riskli bina olduğu gibi duruyor.

Bu hukuki süreci kısaltan,  davaların hızlıca sonuçlanmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Yani artık riskli yapı şeklinde tespit edilen binalar daha hızlı yıkılabilecek.

2. Daha önce apartmandaki maliklerin 2/3 üyeyle bina yenileme kararı alınırken, büyük problemler ortaya çıkıyordu. 

Bina riskli olsa bile bu çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle kentsel dönüşüm kararı alınamıyordu. O birkaç kişi çoğunluğun talebini görmezden geliyor, deprem riskine karşı kayıtsız kalmayı seviyorlardı. Bu sorunun çözülmesi için salt çoğunluk kararı getirildi, apartmanda oturanların yarıdan bir fazlası dönüşüm istiyorsa artık dönüşüm yapılabilecek. 

3. Riskli yapı tespitinin kentsel dönüşüm başkanlığı ya da idarece resen yapılmasına fırsat veriliyor. Eskiden riskli yapı tespiti talebi maliklerden birinin talebiyle gerçekleştirilebiliyordu. Deprem riski olan bölgelerde hızlı hareket etmek insanların depremde can kaybına uğramaması için yeni kurulan kentsel dönüşüm başkanlığı ve diğer idarelere resen riskli yapı tespiti yapma yetkisi tanındı.

4. Riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanak, riskli yapıya asılacak, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirim yapılacak ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle duyurulacak. Tespit ile ilgili bilgileri ihtiva eden tutanağın muhtarlıkta yapılacak ilanın son günü hak sahiplerine tebliğ edilmiş olarak sayılacak. 

Bu durum kentsel dönüşümün önünü açmış olacak.

Yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? Kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!

5. Çıkartılan kanunla, riskli yapıların yıkımı için hak sahibine 90 gün süre tanınıyor, yıktırmazsa kolluk güçleriyle yıktırılıyor. Uygulamada bazı maliklerce ya da kiracılarca riskli yapı tespiti yapılmasının engellendiği ve kendi bağımsız birimlerinden tespit için numune alınmasına izin verilmediği görüldüğünden, riskli yapı tespitinin, gerekmesi halinde mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapılar ya da alanların açtırılması suretiyle yapılabilmesine imkân sunulacak.

6. Başkanlık ya da idare tarafından yapılan veya yaptırılan riskli yapı tespit, tahliye ve yıktırma masrafları, hisseleri oranında maliklerden tahsil edilecek. Kanun çerçevesindeki yapıların tahliyesine ve yıktırılmasına ilişkin olarak ayni ve şahsi hak sahiplerine yapılacak tebligat, tahliye ve yıktırmaya ilişkin tutanağın yapıya asılması, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilmesi suretiyle gerçekleştirilecek. Ve yıktırma ile ilgili işlem, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü olacak.

7. Yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek bağımsız bölümler için hak sahibinin borçlanmasının gerekmesi fakat hak sahibinin borçlanma bedelini ödeyecek mali gücünün olmaması durumunda, hak sahibi adına isabet eden bağımsız birimin tapuda hak sahibi ile başkanlık adına paylı mülkiyet esaslarına göre tescil edilmesi mümkün olduğundan, böyle bir durumda hak sahibinin üzerine kayıtlı ikamet edebileceği konut nitelikli başka bir gayrimenkulü yok ise, bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise işlem yapıldığı tarihteki eşine oturma hakkı tanınacak.

8. Binalarda dönüşüm süresince imar ve yapılaşma haklarının kısıtlanması ve alandaki yapılara verilen elektrik, su ve doğal gaz gibi hizmetlerin durdurulması konularında Bakanlığa verilen görev ve yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılacak.

Yeni kentsel dönüşüm yasası neleri değiştiriyor ve neleri kapsıyor? Kentsel dönüşüm yasası 12 maddede tüm detaylarıyla!

9. Uygulama imar planı ve mimari, statik, tesisat ile her türlü fenni mesuliyetin Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla 30 gün içinde yapı ruhsatı verilebilecek.

10. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince mülkiyetlerindeki taşınmazların rezerv yapı alanı olarak belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu taşınmazların yapılaşmaya esas arsa metrekaresinin yüzde 30’unun mülkiyetinin devrine muvafakat edilmesi veya aynı miktarın değerinin dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere Kentsel Dönüşüm Başkanlığına verilmesi gerekecek.

11. Rezerv alan kavramı tanımı değişti.

12. Hazine arazilerinin değerlendirilmesi kentsel dönüşüm başkanlığına bırakıldı görev hak ve yetkiler başkanlıkça kullanılacak ayrıca başkanlık dış borçlanma yapabilecek.

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

46 bin konut yıl sonu hak sahiplerine teslim edilecek!

88 genç bir araya gelerek Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım Şirketi’ni kurdu!


Geri Dön