27 / 04 / 2024

'Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evleri satılacak' iddiası! ŞPO'dan flaş açıklama!

'Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evleri satılacak' iddiası! ŞPO'dan flaş açıklama!

ŞPO İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, yeni kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Giritlioğlu, eni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evlerinin satılacağını söyledi. İşte o açıklamalar...



Resmi Gazete’de 9 Kasım 2023 tarihli yayımlanan 7471 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Kanun değişikliğinde yer alan 50+1 salt çoğunluk kararı dikkatleri çekti. 

ŞPO İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, kanun değişikliğine ve tartışılan maddelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

 Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evleri satılacak iddiası! ŞPO dan flaş açıklama!

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; rezerv yapı alanı tanımındaki “Yeni yerleşim alanı olarak” ibaresinin metinden çıkarıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, bu düzenlemenin gerekçesiyle açılan davalar olduğunun altını çizdi. Herhangi bir gayrimenkulün rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar dışında yer almasının gerektiği hükmünün verildiğini dile getiren Giritlioğlu, "Yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olması hedefleniyor" açıklamasında bulundu. 

Giritlioğlu, konuyla ilgili açıklamasında imar ve yapılaşma haklarının kısıtlanmasına ilişkin kapsamın genişletildiğinin altını çizdi ve "Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan depremler sebebiyle oluşan hasarlarla bağlantılı olan ve hasar tespit raporlarına dayalı olan idari işlemlere karşı açılan iptal davaları ile ilgili süreci kısaltmaya yönelik yasal düzenlemeler yapıldı" açıklamasında bulundu. 

 Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evleri satılacak iddiası! ŞPO dan flaş açıklama!

Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, kentsel dönüşümlere ilişkin işlemlerin yüzde 51 salt çoğunluk kararı ile alınan kararlara katılmayanların arsa paylarının rayiç değerinden az olmayacak şekilde satılabileceğinin altını çizdi. 

Giritlioğlu, konuya ilişkin açıklamasında "Özel bütçeli bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığına devredilecek hazine gayrimenkullerinin bazı kurum ve kuruluşlar ile yapı sahipleri ve kanuni mirasçılarına doğrudan satış veya kiralama yapılabilmesine imkan sunuldu" ifadelerine yer verdi. 

 Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evleri satılacak iddiası! ŞPO dan flaş açıklama!

ÖN ALIM HAKKI NEYİ İFADE EDİYOR? 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığına ön alım hakkı tanınırken, riskli yapıların tespitine ilişkin çalışmaların hak sahiplerinin rızası aranmaksızın Başkanlık tarafından resen yapılabilmesi de sağlanıyor. 

Giritlioğlu, ön alım hakkı ile ilgili "Verilen süre içinde tahliye kararına uyulmaması durumunda gerekli izinler alınarak yapıların tahliye ve yıkım işlemlerinin Başkanlık tarafından cebren yaptırılabilmesinin olanağı getirildi" dedi ve bu olayın hak sahibinin borçlanması ve tapu devri gibi durumlara neden olabileceğinin altını çizdi. 

Söz konusu düzenlemenin “Doğrudan mülksüzleştirme düzenlemesi” olduğuna dikkat çeken Giritlioğlu, "Hak sahibinin borçlandığı halde, borçlanma bedeli üzerinden hak sahibi ile sözleşme yapılır ve borçlanma bedelinin tümü ödenmeden tapuda ferağı verilmez. Hak sahibine düşecek bağımsız bölümün/bölümlerin Başkanlıkça belirlenen sürelerde teslim alınmaması durumunda, hak sahibinin bu bağımsız bölüm/bölümler üzerindeki hakkı biter" açıklamasını yaptı.

 Yeni kentsel dönüşüm yasasıyla vatandaşa kendi evleri satılacak iddiası! ŞPO dan flaş açıklama!

Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, gayrimenkulün konuttan sosyal konuta dönüşüm modeli gelirken, yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek bağımsız bölümler ile ilgili de "Hak sahibinin üzerine kayıtlı ikamet edebileceği ev nitelikli başka bir gayrimenkulü olmaması halinde ise hak sahibine, hak sahibi evli ise hak sahibi ve eşine bu bağımsız bölüm üzerinde oturma hakkı veriliyor" ifadelerini kullandı. 

Giritlioğlu, “Komisyon karşılığı rezerv alan ilan edilebilecek mi?” sorusunu da yanıtladı ve grçek ya da özel hukuk tüzel kişilerince mülkiyetlerindeki taşınmazların rezerv yapı alanı şeklinde belirlenmesini talep edebilmesi için bu gayrimenkullerin yapılaşmaya esas arsa metrekaresinin yüzde otuzunun mülkiyetinin devrine muvafakat edilmesi veya aynı miktarın değerinin dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere Başkanlığa verilmesi gerekli olur" dedi. 

Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, kanun değişikliği ile karşı karşıya kalınabilecek durumları da şu şekilde açıkladı: 

"Rezerv alan ilan edilen yerden çıkanlar bir daha geri dönemeyecek. Rezerv alanlar ayrıcalıklı imar planları / özel proje alanları olarak tekrar düzenlenecek. Geniş kapsamlı bir mülksüzleştirme müdahalesi yaşanacak. Vatandaş konutunu yeniden satın alacak. Ödeyemezse konutu Hazineye devredilecek. Dar gelirli vatandaşın evine hissedar olunacak, borçlu, ipotekli, hacizli bölümü vatandaşta kalacak. Tüm bunlar resen yapılacak." 

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Yabancı kurumlar Merkez Bankası faiz beklentisini açıkladı! Altın ve dolarda yön nasıl olur?

Emlakta Nostalji: 1942'de imar ve inşaata dair yeni yönetmelik!


Geri Dön