Kent Haberleri

Yeni kıdem tazminatı kaç TL oldu? Kıdem tazminatı hesaplama 2023! Yeni tavan kimi nasıl etkileyecek? 

1 Temmuz’dan itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavan tutarında da artış yaşandı. Peki yeni kıdem tazminatı kaç TL oldu? Yeni tavan kimi nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar... Hem işçiler için güvence sağlamak, hem de iş ilişkilerinde istikrar olması için uygulanan kıdem tazminatı, çalışma hayatında adil bir dengenin de temel koşullarından

Kıdem tazminatı, çalışma hayatının en önemli konularından birisi olarak ön plana çıkıyor. Hem işçiler için güvence sağlamak, hem de iş ilişkilerinde istikrar olması için uygulanan kıdem tazminatı, çalışma hayatında adil bir dengenin de temel koşullarından. 

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi’ne göre, 01.07.2023 tarihi itibarıyla işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavan tutarı 23.489,83 Türk Lirası'na çıktı. 

Belirli koşullarla hak kazanılan kıdem tazminatı, çalışanlar için iş güvencesini de sağlar. İşverenler, işten çıkarmaları halinde belirli şartlara sahip olan işçilere kıdem tazminatı ödemekle yükümlü. 

Kıdem tazminatı ile işçilerin maddi açıdan korunmasını ve işten çıkarılmaları durumunda karşılaşabilecekleri zorlukların en aza düşürülmesi amaçlanır.

Yeni kıdem tazminatı kaç TL oldu? Kıdem tazminatı hesaplama 2023! Yeni tavan kimi nasıl etkileyecek? 

Milliyet köşe yazarı Cem Kılıç'ın bugün kaleme aldığı yazısına göre; kıdem tazminatı hakkı işçilere tanınıyor. Bu çerçevede 4/a’lılar yer alıyor. Borçlar Kanunu’na tabi olarak çalışan işçiler dışında, tüm işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı bulunuyor. 

Basın İş ve Deniz İş Kanunu’na tabi çalışan gazeteciler ile gemi adamları da kıdem tazminatı alabiliyor. Fakat Bağ-Kur’luların ve memurların kıdem tazminatı alma hakkı bulunmuyor. 

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için aynı işverene bağlı olarak en az 1 sene çalışmış olması gerekli. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için gerekli 1 yıllık sürenin hesabında aynı işverene bağlı farklı işyerlerinde çalıştığı süreler beraber değerlendirilmeye alınıyor. 

Örneğin (A) işverenine bağlı (B) işyerinde 4 ay ve (C) işyerinde 10 ay çalışan işçi kıdem tazminatı alabilir. Burada önemli olan unsur (B) ve (C) işyerlerinin aynı işverenin olması. 

Yeni kıdem tazminatı kaç TL oldu? Kıdem tazminatı hesaplama 2023! Yeni tavan kimi nasıl etkileyecek? 

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR? 

1 yıllık sürenin hesabında deneme süresi de bulunuyor. İşçinin sigortasız çalıştırıldığı bir dönem olması halinde, bu dönemde kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalı. Bu nedenle, bir işçi bir işyerinde ilk kez çalışmaya başladığı anda 1 senelik süre de işlemeye başlar. 

Bu sürenin içinde deneme süresinin yer alması ya da bu dönemde işçinin sigortasız çalışmasının kıdem tazminatı hakkında sonucu değiştirmiyor. 

İşçinin hak ettiği kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 sene için 30 günlük brüt ücreti kadar oluyor. Bu sebeple, 1 senelik kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. 1 seneden düşük süreler içinse orantılı şekilde hesaplama yapılıyor. İşçinin brüt ücreti hesaplanırken sürekli olarak yapılan yardım ve primler de değerlendiriliyor. Bu nedenle kasa tazminatı, yemek yardımı, çocuk zammı gibi ödemeler de işçinin brüt ücreti kapsamına alınıyor ve  bu ücret üzerinden kıdem tazminatı belirleniyor. 

Devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuruna (şu anda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı)  senelik ödenecek en az emekli ikramiyesi tutarı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplama şekline kıdem tazminatı tavanı ismi veriliyor. Kıdem tazminatı işçinin brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor fakat, kıdem tazminatının tavanını aşamıyor. 

Kıdem tazminatı tavanı, her sene Ocak ve Temmuz aylarında yükseliyor. Bu açıdan, çalışanın evlilik, askerlik veya 15 yıl 3.600 gün çalışma gibi nedenlerle istifa etmesi ve kıdem tazminatına hak kazanması halinde, işten ayrılmak için Ocak ve Temmuz ayını tercih etmesi kendisi açısından fırsat yaratır. Bununla beraber, kıdem tazminatı tavanının yükselmesi brüt ücreti, tavanın üzerinde olan çalışanlara fayda sağlar. Tavan rakam yükselinde, bu durumdaki çalışanların eline geçecek kıdem tazminatı tutarı da artar. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Mali ve Sosyal Haklar Genelgesine göre bu rakam, 2023'ün  ilk 6 ayı için 17 bin 904,62 TL olarak belirlenmişti. Temmuz'dan itibaren de bu rakam 23 bin 489,83 TL'ye çıktı. 

Bu senenin sonuna kadar verilecek olan kıdem tazminatlarında her bir kıdem yılı için esas olan tutar 23 bin 489,83 TL olacak. 

Kıdem tazminatı gelir vergisine de tabi tutulmuyor. Kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesiliyor Bunun dışında herhangi bir kesinti uygulanmıyor. 

SPK'dan üç şirketin halka arzına izin: Fuzul Gayrimenkul, Kaleseramik ve Atakey Patates halka arz edilecek!

Artaş Grubu GYO kuruyor: Kira gelirleri halka arz edilecek, 3 ayda bir temettü verilecek!

Konut satışları yüzde 44,4 azaldı! 2023 Haziran'da 83 bin 636 konut satıldı!