06 / 07 / 2024

Yeni kira düzenlemesi ile değişen bir şey var mı? Yoksa aynı düzen devam ediyor mu?

Yeni kira düzenlemesi ile değişen bir şey var mı? Yoksa aynı düzen devam ediyor mu?

Kira artışlarında 1 Temmuz itibariyle yeni düzene geçildi. Bu tarihe kadar yüzde 25 kira artış sınırı uygulanırken kiralar artık TÜFE'ye göre hesaplanacak. Peki Yeni kira düzenlemesi ile değişen bir şey var mı? Yoksa aynı düzen devam ediyor mu?



Son iki yıldır kiralarda yüzde 25 kira artış sınırlaması uygulanıyordu. Bu uygulama ev sahibinin mağdur olduğu kiracının ise söz sahibi olduğu dönem olarak kaydedildi. Bu süreçte milyonlarca ev sahibi mağdur olurken, kiracı ev sahibi arasındaki gerilim yükseldi. Kiracı ve ev sahibi arasındaki olaylar gündemden bir defa olsun düşmezken, olaylar ciddi  boyutlara geldi. Öyle ki kiracı ev sahibi arasındaki gerilim ölümlere kadar sonuçlanabiliyordu.

Tüm bu sorunların önüne geçebilmek için, 1 Temmuz tarihinden itibaren kiralarda yeni düzene geçildi. Bu tarihten itibaren artık yüzde 25 kira artış sınırlaması yerine TÜFE uygulanacak. Uygulamanın 1 Temmuz itibarıyla sona ermiş olması sebebiyle, bundan sonraki süreçte konut sahipleri, daha önce de olduğu gibi ‘TÜFE 12 ay ortalamasına’ göre kira bedellerine artış uygulayacak. Belirlenen orana göre ev sahiplerinin kiracılardan isteyebileceği artış yüzde 65,07 oranında olacak.

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci son beş günde kiracı ve ev sahibi tarafındaki gelişmeleri merak etti. Kireçci sosyal medya hesabı X'ten ''Yeni kira düzenlemesi ile değişen bir şey var mı? Yoksa aynı düzen devam ediyor mu?'' sorusunu sordu. İşte vatandaşlardan gelen yorumlar...

Tebernüş Kireçci @TebernKireci1

Yeni kira düzenlemesi ile değişen bir şey var mı?
 
Yoksa aynı düzen devam ediyor mu?

Murat Kurum yeniden bakan oldu! Türkiye'nin konut ve kira sorunu artarak devam edecek!

ABD’de ev alma hayali kuranlar dikkat! Tebernüş Kireçci uyarıyor! Mutlaka okuyun!

Geri Dön