Sektörel

Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis'te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!

Ev sahibi olmak isteyenlerin merakla beklediği Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis'te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!  Teklif ile Yeni Konut Finansman Programı'nın genel kapsamı tespit ediliyor, program çerçevesindeki katkıların sınırları ile ceza hükümlerinde düzenleme yapılıyor

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, resmen Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 

Teklif ile Yeni Konut Finansman Programı'nın genel kapsamı tespit ediliyor, program çerçevesindeki katkıların sınırları ile ceza hükümlerinde düzenleme yapılıyor. 

Bu kapsamda, gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak için taksitlere katkıda bulunulacak. Bunun için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarımı yapılacak. 

Bir sene içinde katkı sunulabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı, ilgili yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 5'ini geçemeyecek. Bu tutarı bir katına kadar arttırmakta da Cumhurbaşkanı yetkili tutulacak.

Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde bulunan konutlarla henüz başlamamış ya da yapımı süren projelerden konut edineceklere katkıda bulunulabilecek. Henüz başlamayan ya da yapımı süren konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenici firmalara geçecek konutlarla ilgili sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda yer alacak. Gayrimenkul geliştiricileri de yüklenici sayılacak

Katkılar; yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca belirlenen ve katkı talep eden gerçek kişilere yönelik konut finansmanı için verilecek. 

İlk 3 senedeki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30'unu  geçen bölümü kadar miktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek tertibinden katkı şeklinde verilecek. Yüzde 30'luk oranı yüzde 30 ila yüzde 50 arasında belirlemeye, 3 senelik süreyi de bir seneye kadar indirmekte Cumhurbaşkanı yetkili sayılacak. 

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından ya da finansman tutarından tahsil edilerek, finansmanı sunan bankalarda geçici hesaplara iletilecek. Bu miktarlar, bi seneye kadar finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek usul ve esaslar kapsamında; bu tutarın bir kısmı ya da tümü finansman anapara tutarından peşin şekilde indirilebilecek, bir yıllık süre ise üç seneye kadar uzatılabilecek. Tahsil edilen miktar, hiçbir durumda yükleniciler tarafından geri istenemeyecek.

İşte ayrıntılar...

Katkıların geri ödemesi nasıl olacak? 

Düzenleme kapsamında, belirlenen kamu bankası, her ayın ilk beş iş günü içinde, o tarihteki aya ilişkin toplam katkı tutarını bir icmal listesiyle Bakanlığa iletecek. Bakanlık talep edilen katkı tutarını, bildirim yapılan ayın 15'ini izleyen ilk iş günü bankaya yollayacak. Bu katkının aktarım günü ile finansmana ilişkin taksit ödemeleri bankalarca aynı gün olacak. 

Katkıların geri ödeme tutarları, geri ödemelerin başlayacağı tarihe kadar, finansmanın faiz oranı üzerinden basit faiz yöntemi kullanılarak belirlenecek. Bankaların, geri ödeme tutarlarını katkıdan faydalananlara rücu etme hakkını kullanması halinde geri ödemelerin başlamasından sonra ilave bir faiz oranı olmayacak. 

Geri ödemelerin, katkıdan faydalananlarca yapıldığına bakılmaksızın, tam ve zamanında Bakanlığa aktarılmasından finansmanı sunan bankalar sorumlu tutulacak. Geri ödemelerin finansmanı sağlayan bankalarca tam ve zamanında gerçekleştirilmemesi halinde; katkı geri ödemeleri, hesaplanacak gecikme zammıyla beraber finansmanı sağlayan bankadan ilgili vergi dairesince alınacak. Bu çerçevede, finansmanlara ilişkin icra takip sürecinin başlatılması halinde, hesaplanacak geri ödemeler, finansmanı sağlayan bankalar tarafından icra takibinin başlatılmasından sonra en geç 30 gün süreyle Bakanlığa verilmek üzere, belirlenecek bankaya iletilecek. 

Taksit miktarı hane gelirinin yüzde 30'unu geçen fakat finansman katkısından faydalanmak istemeyenler için hazırlanacak geri ödeme planında, ilgili ayda alınması gereken anapara ve faiz oranı/kar payı tutarı, kalan anapara üzerine ilave edilerek ertelenebilecek. 

Bu finansmanların vadesinden önce kapanması istenirse, diğer mevzuatta belirlenmiş kapama şartlarına ek şekilde, ertelenmiş anapara ve faiz oranı / kar payı tutarı varsa, bunların tamamının ödenmesiyle kapama yapılabilecek. Bu hesaplama yöntemi ile ilgili diğer kanunlardaki yasaklayıcı ve sınırlayıcı hükümler uygulamaya alınmayacak. 

5 SENE DEVİR, TEMLİK VE SATIŞ YOK 

Alınan taşınmazlar, finansmanı sunan bankanın talebi üzerine finansman tarihinden itibaren 5 sene süreyle tescilsiz iktisap halleri hariç olacak şekilde devir ve temlik edilemeyecek. Aynı zamanda satış vaadine de konu olamayacak. 

Borçlunun temerrüdü sebebiyle icra takip sürecinin başlatılması halinde devir, temlik ve satış vaadine konu edilememesi finansmanı sunan bankanın isteği ile terkin edilecek. 

Sunulacak finansman konusu konutla ilgili düzenlenen değerleme raporunun yanlış ya da gerçeğe aykırı olması durumunda, raporu düzenleyen gayrimenkul değerleme uzmanı ya da gayrimenkul değerleme kuruluşu hakkında, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre verilecek idari para cezası tutarları 10 kat yükseltilerek uygulanacak. 

Aktarılacak katkının hak sahipliğinin tespiti ile katkının doğru ve tam hesaplanmasından ibraz edilen belgeler kapsamında konut finansmanını sunan banka sorumlu tutulacak. 

Katkılardan yararlanacak gerçek kişilerin yanlış ya da yanıltıcı beyanlarda bulunması halinde, sunulan katkılar geri alınacak ve kullanılan finansman tutarının yüzde 5'i kadar idari para cezası verilecek. 

Yüklenici firmalara yanlış ya da yanıltıcı beyanlarda bulunanlara ise finansmana konu konutun beyan edilen satış bedelinin yüzde 25'i kadar idari para cezası verilecek. 

Bankalar tarafından sunulacak finansmana ilişkin tutar, vade, faiz oranı / kar payı, finansman sağlanacak konutların azami satış bedeli, katkılardan faydalanacak gerçek kişilerin kapsamı; bu kişilerin, konut sahipliği, hane geliri, hane geliri artış katsayısı ve hanedeki diğer kişilerin konut sahipliği gibi hususları belirlemeye ve finansmana ilişkin nitelikleri il bazında farklılaştırmaya, katkı olarak aktarılacak kaynağın kullandırılmasına, katkının sonlandırılmasına, katkı geri ödemelerine, katkı geri ödemelerinin faiz hesaplama yöntemi, bu ödemelerin vade koşulları, vadesinden önce ve toplu ödeme hususlarına, uygulamaya ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye, uygulamaya ilişkin olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin diğer hususları belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Bu çerçevedeki konut finansmanlarının 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabileceği belirlenirken; Cumhurbaşkanı'nın bu süreyi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatma yetkisi olacak. 

Aile Destek Programında adeta Ocak 2023 müjdesi geldi! Hesaplara peş peşe tam 1.250 liraya yatırılıyor! Sakın kaçırmayın

TOKİ il il kura tarihleri resmen duyuruldu! 22-28 Ocak kuraları hangi illerde olacak? Peş peşe açıklanan takvime bakın!

Romanlara konut müjdesi! 12 ildeki projeler için düğmeye basıldı!