Sektörel

Yeni konut projeleri tam gaz!

Yeni konut projelerindeki hızlanma dikkatleri çekiyor. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Sektör önümüzdeki dönemde olumlu beklentileri satın aldı. Ümit ediyoruz ki normalleşmeler devam edecek. Yeni projeler gündeme gelmeye devam edecek" dedi.

Geçtiğimiz hafta çok sayıda makro veri duyuruldu. Haftanın son işlem gününde Kocaeli'nde işadamları ile görüşen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan önemli açıklamalar yaptı. Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; Lütfi Elvan, “Öncü göstergeler ekonomide büyüme ve yatırım eğiliminin üçüncü çeyrekte de sürdüğüne işaret ediyor. Bu çerçevede, salgınla ilgili dışsal bir şok olmaması durumunda, 2021 yılı için yüzde 8'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz. KGF destekli üç yeni mekanizmayı başlatıyoruz. İlk olarak; likidite sıkıntısı çeken küçük ölçekli firmalara, ilave istihdam ettikleri her bir kişi için KGF kefaletiyle krediye erişim imkânını, ikincisi; imalata dayalı ve ihracatı önceleyen yatırımlara KGF teminatı ile 5. ve 6. bölgelerde uzun vadeli kredi desteğini, üçüncüsü; ihracat potansiyeli yüksek olan KOBİ'lerin dış pazarlara açılmalarını teşvik etmek üzere Eximbank Kredi Destek Paketini devreye alıyoruz” diye konuştu.

Yeni konut projelerindeki hızlanma da dikkatleri çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü 2021'in ilk 6 ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 45.3 yükseldi ve 65.4 milyon metrekare oldu, daire sayısı yüzde 49.8 artarak 328 bin 42 olarak kaydedildi. Senenin ilk 6 ayında belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü yüzde 3.3 yükseldi ve 57 milyon 57 bin metrekareye çıktı, daire saısı yüzde 3.4 yükselişle 279 bin 635 seviyesinde oldu. 

TÜİK verilerine göre belediyeler tarafından 2017 yılında 1 milyon 405 bin 447 daire inşaatı için yapı ruhsatı verilirken, bu sayı 2018 yılnda 669 bin 165, 2019 yılında 319 bin 722, 2020 yılında 554 bin 437 olarak kaydedildi. Yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı ise 2018'de 894 bin 240 ile zirveye ulaşıp, 2019 yılında 738 bin 889, 2020 yılında 599 bin 532 seviyesinde kaydedildi. 

Koronavirüs salgının sonunun geldiği beklentilerinin sektörü hareketlendirdiğine vurgu yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgelerindeki yükselişin buna işaret ettiğini belirtti. Yeni projelerin sürekliliğinin salgın kaynaklı yeni kısıtlamaların hayata geçirilmeyeceğiyle ilgili olacağına dikkat çeken Durbakayım, “Sektör önümüzdeki dönemde olumlu beklentileri satın aldı. Ümit ediyoruz ki normalleşmeler devam edecek. Yeni projeler gündeme gelmeye devam edecek" diye konuştu. 

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk / Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi

"Çok yönlü risk ve afet yönetim planı gerekli"

Küresel düzeyde tarımsal ürün fiyat artışları ve aynı biçimde girdi fiyatlarındaki artışlar her kesimi tedirgin ediyor. Türkiye'de son aylarda yaşanan sel felaketleri, yangınlar, kuraklıklar, fiyat belirsizlikleri ve diğer unsurlar hem gıda fiyatlarının artışına ve hem de tarımsal girdi fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Bütün bunlara karşı öncelikle yapılması gereken ise 'tarımda, kırsal yaşamda ve gıdada çok yönlü bir risk ve afet yönetim planinin katılımcı bir biçimde oluşturulmasıdır.' Bu plan kısa, orta ve uzun vadede farklı senaryolarla üretimi, fiyat hareketliliğini, enflasyonu, dünyadaki gelişmeleri dikkate alacak biçimde oluşturulmalı ve de buna göre önlemleri ortaya koymalıdır. Belirsizliklerin küresel düzeyde arttığı bu süreçte gida enflasyonun kontrol altına alınması için çiftçinin girdi ve ürün fiyatları temelinde desteklenmesi önem taşıyor. Dünyada tarımda, gıdada yaşananlar aynı zamanda tarımsal destekleme sisteminin, araçlarının da yeniden tasarlanması gereğini ortaya çıkarıyor. Her ülke açısından olduğu gibi, Türkiye açısından da tarımda ve gıdada kendine yeterliliğin sağlanması ve buna yönelik politika araçlarının geliştirilmesi artık bir zorunluluk haline geldi.

Yeni konut inşaatları hızlanıyor!