Yeni mal sahibi eski kiracı!
Yeni mal sahibi eski kiracı ilişkisinde evi yeni satın alan kişi, eski kontratın tarafı olmaya devam ediyor. Yeni mal sahibinin noterden yeni hesap numarasını ve mülkün yeni sahibi olduğunu kiracıya bildirmesi yeterli oluyor...
Yeni mal sahibi eski kiracı!
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni borçlar kanunu kiracı-ev sahibi ilişkilerinde çok önemli değişiklikler getirdi. Ticari kontratlar için 2020 senesine ertelenen kanun, konut kiralamalarında ise yürürlüğe girdi. Buna göre borçlar kanununun 310. maddesinde düzenlenen yeni mal sahibi eski kiracı arasındaki ilişki şöyle ifade ediliyor:
Yeni mal sahibi eski kiracı ilişkisinde evi yeni satın alan kişi, eski kontratın tarafı olmaya devam ediyor. Yeni bir kontratın yapılmasına gerek yoktur. Yeni mal sahibinin noterden yeni hesap numarasını ve mülkün yeni sahibi olduğunu kiracıya bildirmesi yeterli oluyor. Tapuya konulan şerhlerde kiracıyı çıkartmak şerh konulan süre boyunca mümkün olmuyor. Yeni mal sahibi eski kiracısına evi aldıktan sonra 1 ay içerisinde bildirimde bulunuyor ve 6 ay içerisinde de tahliye isteyebiliyor. Kiracı 6 ayın sonunda tahliye etmezse, yeni mal sahibi 1 ay içerisinde tahliye davası açma hakkına sahiptir. Dava açmazsa hakkını kaybediyor. Dava açtığında aynı ilçede ikamet edebileceği nitelikte başka bir konutunun da olmaması şartı bulunuyor.
Yeni mal sahibi eski kiracıyı tahliye etmek isterse eskiden sadece kira ödemediği durumlarda yapılan tahliye işlemi artık aidat ve yan giderler de geçerli oluyor. Tüm bildirimler noterden, tüm alacaklar da icra davası ile başlayıp ödemezse tahliye davasına çevriliyor. Kiracı parayı öderse tahliye davası açılamıyor. İcra talebinde 30 gün ek süre hakkı tanınmak zorunda kalınıyor.
Kiraya verenin tahliye hakkı!
Mal sahibinin hapis hakkı!
Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme!
Mal sahibi ve kiracı hakları!
Mal sahibine ihtarname örneği!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com